Με την είσοδο του στην ζωή μας, ο 21ος  μΧ αιώνας, μας επεφύλασσε – με την αρχή κάθε 10ετίας – πολλές εκπλήξεις διεθνώς αλλά και ειδικά στην περιοχή μας, που δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί και μας εύρισκε σχεδόν πάντα απροετοίμαστους να τις αντιμετωπίσουμε!

2001. Οι δίδυμοι πύργοι σηματοδότησαν την αρχή της πανανθρώπινης αγωνίας για την δράση της τρομοκρατίας διεθνώς και άλλαξαν τελείως ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας μας.

Γράφει ο Χρήστος Καβαλής, Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ

2011. Η Αραβική άνοιξη μαζί με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα που σαφώς διαφοροποίησε και πάλι την καθημερινότητα μας τόσο στην ζωή μας στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα, με την απώλεια για μεγάλο διάστημα της αίσθησης της ασφάλειας είτε της προσωπικής είτε της οικονομικής.

2020-21. Η Covid19 πανδημία μας έφερε τα πάνω κάτω στα καθημερινά μας δεδομένα και που τελικά μας έκανε να παρακαλάμε τον Θεό να επιστρέψουμε στην προ Covid19 καθημερινότητα αν και αυτή απέχει παρασάγγας από μια 20ετία πίσω! 

Αυτό χαριτολογώντας μου θυμίζει το ανέκδοτο του Χότζα που παραπονιόταν για το δύσκολο τρόπο ζωής του μέχρι που δοκίμασε τα χειρότερα, επιστρέφοντας όμως στην κανονική του ζωή του φάνηκε παράδεισος!!

Ας ευχηθούμε λοιπόν μια γρήγορη επάνοδο στην καθημερινότητα και όσοι αντέξαμε να ξεπεράσουμε  γρήγορα τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος και να επανέλθουμε στον μικρό μας παράδεισο, έστω και αν ο καθένας μας πολλές φορές παραπονιόμασταν!

Αισιοδοξία λοιπόν και λίγες ακόμα αντοχές να δούμε φως, που αν και άρχισε να διαφαίνεται παραμένει μήνες ακόμα μακριά. Παράλληλα είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούν κάποιοι πως η υλική δύναμη δηλαδή το χρήμα οι εξοπλισμοί ακόμα και η τεχνολογία μπορούν να φανούν πολύ αδύναμα να αντιμετωπίσουν τις εκπλήξεις και να αρχίσουν οι κυβερνόντες να στραφούν περισσότερο στον άνθρωπο και λιγότερο στο παιγνίδι ισχύος – με πρώτο και καλύτερο την γειτονική μας Τουρκία.

Το 2021 λοιπόν ίσως είναι η χρονιά του αφυπνισμένου Χότζα, που θα προσγειώσει τους μύθους και τις φαντασίες στο επίπεδο της υπαρκτής αυτάρκειας και της διατήρησης της.

Προφανώς ο άνθρωπος δεν θα πάψει ποτέ να κυνηγά το χρήμα την δύναμη και την πρόοδο, αλλά αυτή πρέπει να στραφεί περισσότερο στις ανθρώπινες ανάγκες κατά κύριο λόγο.

Στον δικό μας λοιπόν μετερίζι, την παροικία μας το 2021 μπορεί να μην μας φέρει γρήγορα κοντά ο ένας με τον άλλον, μπορεί να συνεχίζουμε να περιορίζουμε τις συνεδριάσεις στο ελάχιστο, πάντα όμως οι κινήσεις μας έχουν επίκεντρο την καλύτερη εξυπηρέτηση της παροικίας.

Στην παιδεία, τα σχολεία ακολουθώντας τις οδηγίες των δύο υπουργείων παιδείας ( Αιγύπτου και Ελλάδος ) συνεχίζει την πορεία του με την προσπάθεια των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων που ο ρόλος τους πλέον στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση γιγαντώνεται.  Είμαστε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους και φροντίζουμε η μεταβατική περίοδο αυτή να περάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαστε πεπεισμένοι πάντως , πως ειδικά για τις μικρές τάξεις οι φυσική παρουσία στη τάξη είναι το ιδανικότερο, και με την πρώτη ευκαιρία δεν θα το αργήσουμε.

Στην υγεία, το Ε.Ν.Κ μελέτησε την ιδέα να έχει κάποιο χώρο για θεραπεία ασθενών με Covid19, διαγνώσεις ήδη κάνουμε , και αυτό δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετοί μεμονωμένοι χώροι στο Ε.Ν.Κ και θα μπορούσε να υπάρχει ανάλογος χώρος απομονωμένος από το υπόλοιπο κτηριακό συγκρότημα. Το εγχείρημα όμως δεν φαίνεται να μπορεί να λάβει σάρκα και οστά παρότι γιατρός – πάροικος μας γνώρισε έναν από τους καταλληλότερους για το θέμα ιατρούς, ερευνώντας όμως την διαδικασία αδειοδότησης, μέχρι να υλοποιηθεί ίσως να μην χρειάζεται. Υπάρχουν σκέψεις και για το θέμα του εμβολιασμού των μελών της παροικίας, αλλά αυτό θα γίνει γνωστό μόλις αρχίσει η γενικευμένη διαδικασία εμβολιασμού στην Ελλάδα ή και στην Αίγυπτο.

Στην πρόνοια, η Ε.Κ.Κ γνωρίζοντας πως η ζωή έχει ακριβύνει προσάρμοσε ήδη τα βοηθήματα, προσέχουμε όμως καθώς γενικά τα έσοδα το 2021 δεν προμηνύονται και πολύ θετικά ακόμα, οπότε και εκεί θα κινηθούμε με μέτρο και προσοχή, τόσο εδώ όσο και μέσω του ΣΑΕ στην Ελλάδα.

Στην ακίνητη περιουσία, τα όσα παρουσιάσαμε στην τελευταία γενική συνέλευση είναι υπό εξέλιξη, οι ρυθμοί όμως είναι αρκετά χαμηλοί λόγω της κατάστασης καθώς σε αυτά εμπλέκονται και εξωτερικοί παράγοντες.

Στην πολιτιστική μας δραστηριότητα το Πολιτιστικό Κέντρο συμβάλει ουσιαστικά στην εξωστρέφεια μας και την διάδοση του Πολιτισμού μας στην αγαπημένη μας Αίγυπτο, όπως και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας που μας συνδέουν με όλους τους ανά την υφήλιο Αιγυπτιώτες και όχι μόνο, αποτελούν ίσως τον τομέα  που δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου – έκτος βέβαια κατά το lock down – από πριν, και θα συνεχίσει όλο το 2021, με κάποιες σκέψεις και για τα  200 χρόνια της επανάστασης που θα γίνουν γνωστά εν καιρώ. 

Στο διαχειριστικό σκέλος της Ε.Κ.Κ όλοι οι παραγωγικοί τομείς της Ε.Κ.Κ θα συμβάλουν με το μέγιστο δυνατό τρόπο για να στηρίξουν τα παθητικά της τμήματα, καθώς  αν και φιλανθρωπικός οργανισμός γνωρίζουμε πως η βιωσιμότητα του και της προσφοράς του εξαρτάται πάντα από την δυνατότητα του να έχει οικονομική αυτάρκεια.

Κλείνοντας λοιπόν αυτό τα εισαγωγικό κείμενο για την νέα χρονιά που ελπίζουμε – όπως έγινε και με όλες τις προκλήσεις που έφεραν τα ξεκινήματα των δεκαετιών του 21ου μ.Χ αιώνα – να φέρει το τέλος της αβεβαιότητας και πραγματική ευημερία σε όλους μας.

Καλή Χρονιά, υγεία, αντοχές και γρήγορα πίσω στην κανονικότητα!