H οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων εκτός του πετρελαϊκού τομέα παρουσίασε κάμψη το Δεκέμβριο του 2020 αντικατοπτρίζοντας την πτώση τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες παραγγελίες λόγω των αυξανόμενων περιπτώσεων του κορωνοϊού.

Η αύξηση των κρουσμάτων προκάλεσε ανάλογη μείωση της ζήτησης.

Συγκεκριμένα, η ύφεση οδήγησε σε συσσώρευση εισροών με τα αποθέματα να αυξάνονται με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2012. Εν τω μεταξύ οι περικοπές στην απασχόληση αυξήθηκαν στο ανώτερο που παρατηρήθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες αν και οι αυξημένες ελπίδες σχετικά με τα εμβόλια Covid 19 αύξησαν των αισιοδοξία για ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του 2021. Τα γεγονότα και οι αριθμοί αναφέρθηκαν στον δείκτη HIS Markit Egypt Purchasing Managers Index που ήταν εποχικά προσαρμοσμένος σε ένα σύνθετο εύρος που έχει σχεδιαστεί για να δώσει μια αποτύπωση των συνθηκών λειτουργία στην οικονομία, πλην του πετρελαϊκού τομέα.

Ο δείκτης υποχώρησε κάτω από το σημείο μη αλλαγής 50.0 τον Δεκέμβριο φτάνοντας στο 48,2 αντικατοπτρίζοντας μια μέτρια επιδείνωση του τομέα εκτός του πετρελαίου. Οι εταιρείες ανέφεραν μια σταθερή πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο τέλος του έτους η οποία συχνά συνδέεται με πτώση των πωλήσεων καθώς οι πελάτες έμειναν επιφυλακτικοί. Με την πιθανότητα αυστηρότερων μέτρων για τη δημόσια υγεία στο μέλλον οι επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν τόνισαν ότι οι πελάτες τους δεν είχαν ολοκληρώσει νέες παραγγελίες.

Ωστόσο, οι μειώσεις της παραγωγής και των πωλήσεων ήtαν πιο ήπιες από αυτές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Πηγή: ΟΕΥ Καΐρου

Αρέσει σε %d bloggers: