Στο ξεκίνημα της περσινής χρονιάς, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, ανακοίνωνε περήφανα το ρεκόρ εγγραφών μαθητών στα τμήματα του, διδασκαλίας των Ελληνικών ως ξένης γλώσσας στους Αιγύπτιους ή ως μητρικής σε παιδιά Ελληνικής καταγωγής που φοιτούν σε ξενόγλωσσα σχολεία. Η αρχή της πανδημίας μας βρήκε στο ζενίθ των δραστηριοτήτων μας, με περισσότερους από 170 μαθητές, για πρώτη φορά στην ιστορία μας από το 2003 που ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου και ήταν επιβράβευση προσπαθειών όλων αυτών των ετών. Το πρώτο κύμα της πανδημίας μας πέτυχε ξαφνικά και όλους απροετοίμαστους να αντιδράσουμε κατάλληλα. Το καλοκαίρι που μεσολάβησε όμως, καθώς και η γνώση που αποκτήθηκε στο μεταξύ, αλλά και οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από όλο το προσωπικό του Κέντρου, μας βρήκε έτοιμους και προετοιμασμένους κατάλληλα να ξεκινήσουμε την νέα σχολική χρονιά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Γράφει ο Χρίστος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ

Με γνώμονα την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού και των μαθητών, πάρθηκαν όλα τα κατάλληλα μέτρα για ενημέρωση των εμπλεκομένων αλλά και σχολαστική καθαριότητα καθώς και τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας απ όλους όσους εισέρχονταν στο χώρο και τοποθέτηση αντισηπτικών σε όλες τις αίθουσες, ενώ τη θερμομέτρηση ανέλαβε κεντρικά η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στην είσοδο του κτηρίου. Έτσι το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκε ομαλά ακριβώς πριν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, καταφέρνοντας να διατηρήσουμε στις έκτακτες αυτές συνθήκες μεγάλο μέρος της δυναμικότητας μας, γύρω στους 100 μαθητές.

Με το ξεκίνημα του έτους και ενώ οι εγγραφές του δεύτερου τριμήνου ήταν σε εξέλιξη, το δεύτερο κύμα πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα τα έκτακτα μέτρα των αρχών που έκλεισαν όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Η καλή προετοιμασία των προηγουμένων μηνών και η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων – εμού ως διευθυντή με την διευθύντρια Οικονομικών κ. Κωνσταντίνα Γεδεών, με τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Ρουμπίνα Κρητικού, Γιάννη Φουρτούνα, Αγγελική Τσιαδήμη, με τους γραμματείς του Κέντρου, με την τεχνική υποστήριξη του καθηγητή πληροφορικής κ. Μιχάλη Λαμπρόπουλου, με το γραφείο Συντονιστή και με τους φορείς του Κέντρου, Ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο και Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, με συχνη επικοινωνία της Προϊσταμένης Εφορίας Πολιτιστικών κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ -υπήρξε πλήρως αποτελεσματική και τους ευχαριστούμε όλους.

Καταφέραμε όλοι μαζί, σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να λειτουργεί παραδειγματικά το Κέντρο μας, με 70 μαθητές στα τμήματα του για το δεύτερο τρίμηνο, με μαθήματα που γίνονται εξ’ αποστάσεως με ενδεδειγμένες διαδικτυακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες (webex και zoom). Δεν καταφέραμε να αποφύγουμε αρκετές ακυρώσεις ή αναβολές εγγραφών μαθητών που θα προτιμούσαν μάθημα στην τάξη. Τα μαθήματα γίνονται πλήρως όπως θα γινόταν κανονικά στην τάξη, τηρουμένου του κανονικού ωραρίου, με την καθημερινή υποστήριξη από το διοικητικό προσωπικό του Κέντρου, τη Διευθύντρια Οικονομικών και τη γραμματεία, όπου και όταν χρειαστεί.

Επειδή έχουμε περάσει και άλλες δύσκολες εποχές κατά την περίοδο της Αιγυπτιακής επανάστασης και της πολιτικής αστάθειας της χώρας από το 2011 ως το 2013, ευελπιστούμε πως σύντομα ,με το καλό, θα απαλλαγεί ο πλανήτης από την πανδημία και θα αφιερωθούμε απερίσπαστοι στο έργο που ξέρουμε , για να πετύχουμε πάλι καινούργιες πρωτιές στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας ως ξένης.

Αρέσει σε %d bloggers: