Η Αχιλλοπούλειος Σχολή Καΐρου συμμετέχει κατά τη φετινή σχολική χρονιά, 2020-2021, σε ένα διαπολιτισμικό-διαγενεακό πρόγραμμα, με τίτλο «Διαγενεακή, Διαπολιτιμική Γέφυρα Επικοινωνίας», με τη συμμετοχή σχολείων από την Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολή και την Αίγυπτο. Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω πρόγραμμα, εκτός της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου, συμμετέχουν τα σχολεία: Από την Ελλάδα το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, το 11ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, και το Δημοτικό Σχολείο Ισθμίων, από την Κωνσταντινούπολη το Ζωγράφειο Λύκειο και από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το Τοσίτσαιο-Πρατσίκειο Δημοτικό Σχολείο.

Γράφει ο Βασίλης Λάγιος, εκπαιδευτικός της Αχιλλοπουλείου

Η ιδέα της υλοποίησης του προγράμματος ξεκίνησε με βάση την κοινή καταγωγή των μαθητών, μέσω της σύνδεσης των σχολείων της Ελλάδας με σχολεία των ελληνικών παροικιών του εξωτερικού. Έπειτα από την αρχική τηλεφωνική επικοινωνία του Διευθυντή του Σχολείου μας, κ. Αναστασίου Αναστάσιου, με τη Διευθύντρια του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, μας απεστάλη πρόσκληση συμμετοχής στο διαπολιτισμικό πρόγραμμα και έπειτα από συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου μας, την αποδεχτήκαμε θερμά και με μεγάλη θέληση για την υλοποίηση του προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας θεωρούμε ότι, τέτοιες προσπάθειες άτυπης εκπαίδευσης, αποτελούν για τους μαθητές μας έναν από τους βασικούς τρόπους σύνδεσης τους με την Ελλάδα και ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας. Οι τάξεις που συμμετέχουν είναι η Ε’ τάξη, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Ασημακοπούλου Ζαχαρούλα και η Στ’ τάξη με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Λάγιο Βασίλειο.

Για τον συντονισμό και τις δράσεις του διαπολιτισμικού προγράμματος υπεύθυνος είναι ο Διευθυντής του Σχολείου μας κ. Αναστασίου Αναστάσιος. Βασικό μας εργαλείο σε αυτήν την υλοποίηση είναι οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, οι οποίες ελαχιστοποιούν τις αποστάσεις και κάνουν σε πραγματικό χρόνο εφικτή την αλληλεπίδραση με άτομα από διάφορες χώρες του κόσμου, δημιουργώντας μια διαπολιτισμική επικοινωνιακή γέφυρα. 

Στόχοι του προγράμματος είναι το να εμπλακούν οι μαθητές στην έρευνα γεγονότων και ιστορικών στοιχείων από την ευρύτερη  κοινότητα την οποία ζουν, ώστε να γίνει εμπλουτισμός του πολιτιστικού τους κεφαλαίου, να ανακαλύψουν τις σχέσεις και τα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των  χωρών, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις, να προβληµατισθούν και να αναζητήσουν λύσεις σε ενδεχόμενα θέματα που θα προκύψουν και θα τους απασχολήσουν, να πραγματοποιηθεί μια αναζήτηση και ανταλλαγή πληροφοριών για στοιχεία που αφορούν την ετερότητα μεταξύ των χωρών, όσον αφορά τις συνθήκες, τον πολιτισμό, τις συνήθειες των λαών, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και να συγκρίνουν τα διαφορετικά πολιτισμικά και κοινωνικά πλαίσια που υπάρχουν σε κάθε χώρα.

Οι δραστηριότητες που υλοποιούνται στο διαπολιτισμικό πρόγραμμα είναι οι ακόλουθες:

•           Η γνωριμία των μαθητών και των εκπαιδευτικών όλων των σχολείων

•           Η ανταλλαγή ιστορικών στοιχείων για την Αίγυπτο και την Ελλάδα

•           Η συγκέντρωση και παρουσίαση στοιχείων για τον τόπο διαμονής των μαθητών

•           Η ανταλλαγή υλικού μεταξύ των μαθητών: παραμύθια, τραγούδια, συνταγές, το οποίο έχει σχέση με τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου

•           Η  επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων των μαθητών

•           Η εκπόνηση δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στις τάξεις, π.χ. εορταστικές κάρτες, επιστολές αλληλογραφίας, ζωγραφιές, παρουσιάσεις, βίντεο και η αποστολή τους στα συνεργαζόμενα σχολεία     

Ο προγραμματισμός της έναρξης του προγράμματος καθορίστηκε για τις αρχές του Νοεμβρίου. Όμως, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων, η πρώτη δραστηριότητα των μαθητών υλοποιήθηκε πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι μαθητές του σχολείου μας έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες κάρτες και κατασκευές, τραβήχτηκαν φωτογραφίες και τις απέστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είπαν τα κάλαντα και τις ευχές τους μέσα από ένα βίντεο που επίσης στάλθηκε στα συνεργαζόμενα σχολεία.

Ευελπιστούμε, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς που διανύουμε, να αρθούν οι δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία, έτσι ώστε να υπάρξει εντατικοποίηση της συνεργασίας του Σχολείου μας με τους μαθητές των σχολείων που υλοποιούμε το πρόγραμμα, έτσι ώστε να γίνουν πιο στέρεες οι βάσεις της διαπολιτισμικής μας γέφυρας επικοινωνίας, με απώτερο στόχο τη συνέχιση της και σε επόμενες σχολικές χρονιές.  

Αρέσει σε %d bloggers: