Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο «Νέο Φως» ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου κ. Αναστάσιος Αναστασίου. Ο κ. Αναστασίου μιλά για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το ιστορικό σχολείο του Καΐρου για τη διατήρηση και ενδυνάμωση της Ελληνικής Γλώσσας. Αναφέρεται εκτενώς στην τηλε- διδασκαλία και πως έχουν προσαρμοστεί δάσκαλοι και μαθητές αλλά και στην στήριξη της Ε.Κ.Κ με κάθε τρόπο ώστε να διεξάγονται ομαλά τα μαθήματα. Τέλος ο κ. Αναστασίου μιλά για τη διατριβή του πάνω στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό και στον πρόσφατο διδακτορικό τίτλο που έλαβε.

-Ποιες οι δράσεις της Αχιλλοπουλείου για τη διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας;

«Η όλη λειτουργία του σχολείου μας αποσκοπεί στη διατήρηση και ενδυνάμωση της ελληνικής γλώσσας μέσα από το  ελληνικό αναλυτικό πρόγραμμα του ΥΠΑΙΘ. Τα μαθήματα  πραγματοποιούνται μέσα από τη συνδυαστική διδασκαλία παραδοσιακών και  σύγχρονων μέσων τεχνολογίας με σεβασμό και αποδοχή  τις ιδιαιτερότητες, το τοπικό περιβάλλον και τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών. Μία χαρακτηριστική δράση που τρέχει αυτό το σχολικό έτος είναι ένα διαπολιτισμικό – διαγενεακό πρόγραμμα μεταξύ του σχολείου μας και  δύο δημοτικών σχολείων της Αθήνας. Παράλληλα λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη».

– Μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού  πως λειτουργεί η Αχιλλοπούλειος;
 «Η φετινή σχολική χρονιά αν μη τι άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια πολύ ιδιαίτερη σχολική χρονιά. Με την έλευση του κορονοϊού (COVID-19) ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που σαφώς επηρέασαν και την όλη εκπαιδευτική διαδικασία. Το σχολείο μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων πραγματοποιεί μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης (μέσω της εφαρμογής zoom). Έχει καταρτισθεί καθημερινό πρόγραμμα  λειτουργίας κατανεμημένο σε όλα τα σχολικά μαθήματα συμπεριλαμβανομένων των Αραβικών μαθημάτων και της Αγγλικής γλώσσας.

– Πως ανταποκρίνονται τα παιδιά στη νέα μορφή διδασκαλίας;

 «Η ασύγχρονη  και σύγχρονη μορφή διδασκαλίας αποτελούν πρόκληση  τόσο για τους εκπαιδευτικούς, πόσο μάλλον για τους μαθητές μας.  Παρά τις  δυσκολίες που αναφύονται  σε καθημερινή βάση και σχετίζονται με  την τηλεργασία (συσκευές–ταχύτητες- σύνδεση διαδικτύου), η συμμετοχή και η ανταπόκριση των μαθητών είναι καθολική. Αυτό παρατηρείται τόσο στη συμμετοχή στο  μάθημα όσο και στην εκτέλεση των όποιων εργασιών ανατίθενται σε καθημερινή βάση. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την έλλειψη της άμεσης επαφής και επικοινωνίας  μεταξύ διδάσκοντος και διδασκομένου καθώς και τις ιδιαιτερότητες  των μαθητών που σχετίζονται πολλές φορές με το αλλόγλωσσο οικογενειακό περιβάλλον.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται  από τους μαθητές μας, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς μας είναι  αξιέπαινη. Αξίζει ιδιαίτερη μνεία στους εκπαιδευτικούς μας για την  πολύωρη καθημερινή ενασχόληση (προετοιμασία-διδασκαλία-ανατροφοδότηση). Αναγνωρίζοντας τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών μας και τις όποιες δυσκολίες στην ψηφιακή εκτέλεση των καθηκόντων τους  θεωρήσαμε  χρήσιμη την αποστολή  εντύπων, εργασιών και βιβλίων  στις οικίες  των μαθητών μας αυτό το χρονικό διάστημα. Εδώ πρέπει να αναφερθεί επίσης η θετική στάση και βοήθεια της Ε.Κ.Κ σχετικά με την παροχή  νέων διακομιστών – ρούτερ στη σχολική μας μονάδα διευκολύνοντας έτσι το παιδαγωγικό μας έργο».

– Ετοιμάζετε κάποιες δραστηριότητες;

«Για την περαιτέρω ενίσχυση  και αμεσότερη επαφή της ελληνικής γλώσσας  με τους μαθητές μας αυτή τη ξεχωριστή σχολική χρονιά προγραμματίζουμε την αποστολή συγκεκριμένων ψηφιακών  βιβλιοθηκών και αποθετηρίων όπου οι μαθητές μας θα έχουν τη δυνατότητα ανάγνωσης παιδικών βιβλίων αλλά και παρακολούθησης θεατρικών παραστάσεων και ελληνικών ταινιών.  Στο άμεσο μέλλον και στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της ελληνικής γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, προγραμματίζουμε μια τηλεδιάσκεψη με τον καταξιωμένο  συγγραφέα παιδικών βιβλίων Μάνο Κοντολέων. Πιστεύουμε πώς μια πρώτη  εμπειρία  γνωριμίας και επικοινωνίας με τον ίδιο τον συγγραφέα θα  αποτελέσει κίνητρο φιλαναγνωσίας για τους μαθητές μας.

 Ελπίζουμε στη σύντομη επαναλειτουργία του σχολείου μας καθώς θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης. Εύχομαι να ξαναζήσουμε  γιορτή παρόμοια και αντάξια των προηγουμένων ετών.  Η ιστορική γνώση πρέπει όχι μόνο να διδάσκεται μέσα στο σχολείο αλλά να αποτελεί κίνητρο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να  προσεγγίζουν  το παρελθόν τους μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες.

– Πρόσφατα πήρατε διδακτορικό τίτλο. Ποιο το θέμα της διατριβής σας και πως σκέφτεστε να την αξιοποιήσετε;

 «Τον Δεκέμβρη του 2020  έκανα την υποστήριξη της διδακτορικής μου διατριβής με  θέμα ‘Η ελληνική παροικία της Αιγύπτου πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο’ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Μια έρευνα που διήρκησε πέντε συνεχή έτη. Όταν καταπιάνεται ένας ιστορικός ερευνητής με μια παροικία που έχει να επιδείξει αναμφίβολα  μια τόσο σημαντική και πολυκύμαντη διαδρομή, οι προκλήσεις είναι μεγάλες και συχνά βρίσκεται προ εκπλήξεων και συνεχών αμφισβητήσεων για την πορεία της έρευνάς του. Συχνά αναθεωρεί, διορθώνει και αναζητά αδιάσειστες αποδείξεις και βάσιμες εκδοχές για τα συμπεράσματά του μέχρι να καταλήξει  στην τελική μορφή της διατριβής. Ευτυχώς για μένα τόσο  τα παροικιακά σχολεία, το αρχείο της Ε.Κ.Κ και της Ε.Κ.Α, το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του ΥΠΕΞ, το ΕΛΙΑ – Τμήμα Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και ο ημερήσιος παροικιακός τύπος αποτέλεσαν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Αξίζει να αναφερθεί πώς τα ευρήματα  της έρευνας μου  μεταφέρονταν πολλές φορές μέσα στη σχολική τάξη. Έβρισκα έτσι την ευκαιρία να παρουσιάζω  στους μαθητές μου ένα μικρό δείγμα της μακρόχρονης ιστορικής μνήμης των προγόνων τους. Η  έρευνα των αρχειακών πηγών σε συνδυασμό με την τοπική ιστορία  αποτέλεσαν κίνητρο καθημερινής ενασχόλησης.

Ωστόσο η  ιστορική μου έρευνα δε  σταματάει εδώ. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις  μελλοντικής αξιοποίησης των  ευρημάτων και της ιστορικής γνώσης που αποκόμισα από την ελληνική παροικία της Αιγύπτου. Η διατριβή μου αποτελεί  φόρο τιμής  στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό».

Αρέσει σε %d bloggers: