Η έκπληξη από τους προσκόπους στους μαθητές των Ελληνικών Σχολείων
12/02/2021
Γ. Μελαχροινούδης: Διαδικτυακές δράσεις προσκόπων vs «καραντίνα»
13/02/2021
Show all

Δένδιας: Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Σ. Αραβία, Μπαχρέιν και Γαλλία οικοδομούμε την ειρήνη – Ολόκληρη η κοινή δήλωση του forum φιλίας

Διαδοχικές διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς που βρίσκονται στην Αθήνα για το Φόρουμ Φιλίας πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί συναντήσεις, με την υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ρεεμ αλ Χασίμι (Reem Al Hashimy), τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν Abdullatif bin Rashid Alzayani, τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Πριγκίπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ (Faisal bin Farhan Al Saud) και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Υπουργοί από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Γαλλία, συναντιόμαστε με έναν κοινό σκοπό: Την οικοδόμηση φιλίας, ειρήνης και ευημερίας από τη Μεσόγειο ως τον Κόλπο», έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry.

Κοινή δήλωση του «Φόρουμ Φιλίας»

Το forum εκλεισε με κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου του Μπαχρέιν, της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της Υπουργού Επικρατείας για τη Διεθνή Συνεργασία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο έχει ως εξής:

Εμείς, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας μαζί με τους ομολόγους μας από το Μπαχρέιν, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και την Υπουργό Επικρατείας για τη Διεθνή Συνεργασία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συναντηθήκαμε στην Αθήνα την 11η Φεβρουαρίου  2021 προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις επί ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος με σκοπό να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και να συμβάλουμε στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πνεύμα, επαναλάβαμε την κοινή μας προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων του  Χάρτη του Ηνωμένων Εθνών, των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) της οποίας είμαστε όλοι συμβαλλόμενα μέρη.  Υπογραμμίσαμε την ισχυρή μας δέσμευση υπέρ των θεμελιωδών αρχών που κατοχυρώνονται μέσω αυτών, όπως ο σεβασμός της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της απόρριψης της απειλής ή της χρήσης βίας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Αναγνωρίσαμε ότι, σε αυτή την κρίσιμη καμπή, υπό τη σκιά της παγκόσμιας πανδημίας, η ανάγκη για επίδειξη αλληλεγγύης και για συντονισμό των προσπαθειών μας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στις οικονομίες μας, καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική. 

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε ανταλλαγές προσανατολισμένες σε αποτελέσματα, καθώς και κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η ενέργεια, η καινοτομία, η ψηφιακή οικονομία, η πολιτική προστασία και οι επαφές μεταξύ των λαών. Στο ίδιο πνεύμα, διερευνήσαμε επίσης δυνατότητες  περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της γεωργίας, της ασφάλειας των τροφίμων, της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και κατάρτισης, του διαθρησκευτικού διαλόγου, του πολιτισμού και του αθλητισμού.  

Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις σχετικά με μείζονα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων αναφορικά με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, τη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Συμφωνήσαμε σε αυτό το σχήμα διαλόγου και συνεργασίας, εφεξής αποκαλούμενο « Φόρουμ Φιλίας – Οικοδομώντας τη Φιλία, την Ειρήνη και την Ευημερία από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο», όντας αποτελεσματικό, αλλά και ευέλικτο και ανοικτό σε άλλες χώρες, της περιοχής και πέραν αυτής, οι οποίες  μοιράζονται τις ίδιες προαναφερόμενες αξίες και αρχές.

Αρέσει σε %d bloggers: