Τους κεκοιμημένους μνημόνευσε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ κατά το Α’ Ψυχοσάαββατο στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Το κλίμα συγκινητικό ενώ δεκάδες πιστοί είχαν φέρει δίσκους με σιτάρι για την μνημόνευση των αγαπημένων τους ανθρώπων που δεν είναι πλέον στη ζωή. Toν Πατριάρχης Θεόδωρο πλαισίωσε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ Αρχιμ. Δαμασκηνός Αλαζράι.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στην κατάμεστη από πιστούς ροτόντα της Ανατολής τους κάλεσε όλους να συμπροσευχηθούν ώστε «ο Θεός να τους αναπαύει και όλοι μαζί να αξιωθούμε της αναστάσεως του Κυρίου μας που είναι το Φως το Αληθινό».

«Aυτό το Σάββατο είναι ξεχωριστό. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που αγαπήσαμε. Στους ανθρώπους που ζήσαμε μαζί, οι γονείς που μας γέννησαν. Τα αδέλφια μας που ήταν μαζί μας, οι δάσκαλοι που μας δίδαξαν τα μαθήματα, οι νονοί που μας βάπτισαν. Σήμερα όμως χιλιάδες των χιλιάδων είναι κεκοιμημένοι. Πάρα πολλοί από αυτούς δεν έχουν να τους θυμηθεί σήμερα. Η εκκλησία όμως δεν τους ξέχασε. Για αυτό και σήμερα είναι αφιερωμένο αυτό το Σάββατο στους κεκοιμημένους Χριστιανούς. Όλοι που πέρασαν σε ένα διαφορετικό κόσμο από τον δικό μας. Εκεί που βασιλεύει η ειρήνη, η αγάπη και η ευλογία του Θεού.

Ο Χριστός είναι ο Θεός της αγάπης. Και σήμερα κάτω από τη σκέπη Του είναι όλες οι ψυχές των ανθρώπων που φεύγουν από αυτό το ταξίδι. Συμβολικά ετοιμάσαμε αυτό το στάρι που συμβολίζει την Ανάσταση των νεκρών. Θυμηθήκαμε τους πατριάρχες του αρχιερείς, όλους τους ιερείς που πέρασαν. Και πριν αρχίσουμε το ταξίδι της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τους παρακαλούμε να πρεσβεύουμε για όλους εμάς. Εσείς παιδιά μου που ήρθατε σήμερα για να μνημονεύσετε τους δικούς σας ανθρώπους είναι πολύ ωραία πράξη και θα έχετε ευλογία από όλους τους νεκρούς. Όμως όπως τους θυμηθήκαμε σήμερα Σάββατο των ψυχών η μνήμη τους πρέπει να είναι στην καρδιά μας κάθε ημέρα. Οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας μας, βιβλία ολόκληρα έγραψαν για το πόσο αναπαύονται οι ψυχές των νεκρών όταν αναφέρουμε το όνομά τους», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Aμέσως μετά ο Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο στους τάφους των κεκοιμημένων Πατριαρχών.

Αρέσει σε %d bloggers: