Είκοσι χρόνια στο πηδάλιο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου συμπληρώνει στις 8 Απριλίου 2021 ο Χρήστος Καβαλής. Η ιστοσελίδα της E.Κ.Κ, ekkairo.org αναδημοσιεύει  το πρώτο άρθρο του στο «Νέο Φως» την 1η Μαϊου 2001. Σε «Ανοικτή επιστολή προς την Παροικία», ο κ. Καβαλής αποκάλυψε τους «6 άξονες που θα κινηθεί η Κοινότητα Καΐρου». Το κείμενο του νέου Προέδρου της Ε.Κ.Κ δημοσιεύθηκε στο φύλλο 36.

«Αρχίζοντας τη νέα χρήση της Κοινότητάς μας, με την νέα σύσταση προσώπων και ρόλων που έδωσε η Γενική Συνέλευση αποφασίσαμε στην Κοινοτική Επιτροπή να απευθύνουμε μια ανοικτή επιστολή προς την Παροικία, αρχίζοντας έτσι ένα νέο θεσμό, αυτόν της δημοσιοποίησης του πλαισίου μέσα στο οποίο προτίθεται να κινηθεί. Οι πιο κάτω γραμμές αποτελούν το σκεπτικό της σημερινής Κοινοτικής Επιτροπής, είναι μια δέσμευση προς την Παροικία από όλους εμάς που εμπιστευτήκατε φέτος, αλλά και παλαιότερα να «τρέξουμε» το Κοινοτικό τραίνο. Δύσκολος ο δρόμος, συνειδητοί οι κίνδυνοι, αλλά με ισχυρή θέληση, συνεργασία και ομόνοια όλα είναι εφικτά. Έξι είναι οι κεντρικοί άξονες του σκεπτικού μας. Αποτελούν την βάση της λειτουργίας μας την κεντρική ιδέα της πολιτικής μας για την επόμενη τριετία. Με μεθοδευμένους τρόπους και σύστημα ένας-ένας τομέας θα προωθείται θα προγραμματίζεται και θα υλοποιείται. Έχουμε και τη γνώση και τη δύναμη και την όρεξη και την πείρα να προχωρήσουμε σε μια νέα σελίδα, συνέχεια αυτής που ζούμε σήμερα», έγραψε στον πρόλογο ο κ. Καβαλής εστιάζοντας στη συνέχεια σε 6 άξονες, στην Οικονομία, την Παιδεία, το Νοσοκομείο, την Κοινωνική Πρόνοια, τα Κτήματα, την Πολιτιστική Κληρονομιά &  τις Δημόσιες Σχέσεις.

Το πρώτο  άρθρο του Xρήστου Καβαλή για το πώς θα «τρέξει» την Ε.Κ.Κ

ΝΕΟ ΦΩΣ (αρ. φύλλου 36)

Τρίτη 1 Μαΐου 2001

Ανοικτή επιστολή προς την Παροικία

Σε 6 άξονες θα κινηθεί η Κοινότητα Καΐρου

Αρχίζοντας τη νέα χρήση της Κοινότητάς μας, με την νέα σύσταση προσώπων και ρόλων που έδωσε η Γενική Συνέλευση αποφασίσαμε στην Κοινοτική Επιτροπή να απευθύνουμε μια ανοικτή επιστολή προς την Παροικία, αρχίζοντας έτσι ένα νέο θεσμό, αυτόν της δημοσιοποίησης του πλαισίου μέσα στο οποίο προτίθεται να κινηθεί. Οι πιο κάτω γραμμές αποτελούν το σκεπτικό της σημερινής Κοινοτικής Επιτροπής, είναι μια δέσμευση προς την Παροικία από όλους εμάς που εμπιστευτήκατε φέτος, αλλά και παλαιότερα να «τρέξουμε» το Κοινοτικό τραίνο. Δύσκολος ο δρόμος, συνειδητοί οι κίνδυνοι, αλλά με ισχυρή θέληση, συνεργασία και ομόνοια όλα είναι εφικτά.

Έξι είναι οι κεντρικοί άξονες του σκεπτικού μας. Αποτελούν την βάση της λειτουργίας μας την κεντρική ιδέα της πολιτικής μας για την επόμενη τριετία. Με μεθοδευμένους τρόπους και σύστημα ένας-ένας τομέας θα προωθείται θα προγραμματίζεται και θα υλοποιείται.

Έχουμε και τη γνώση και τη δύναμη και την όρεξη και την πείρα να προχωρήσουμε σε μια νέα σελίδα, συνέχεια αυτής που ζούμε σήμερα.

1.Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πρώτος βασικό στόχος μας είναι αυτός της πλήρους διαφάνειας. Όπως μέχρι σήμερα οι προηγούμενες διαχειρίσεις μπόρεσαν και εξασφάλισαν τα «προς το ζην» της Κοινότητας με τους τόκους από κεφάλαια που συγκέντρωσαν από πωλήσεις ακινήτων, με πλήρη διαφάνεια, έτσι και η παρούσα διαχείριση θα συνεχίσει να αγωνίζεται να τα «βγάζει πέρα» με όλους τους δυνατούς τρόπους χωρίς να θίξουμε το κεφάλαιο.

Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι ένας Οργανισμός που ζει με τους τόκους θα φτάσει μια μέρα -αργά ή γρήγορα- να μην τον φτάνουν οι τόκοι, ιδιαίτερα όταν τα έξοδα αυξάνουν και οι τόκοι διεθνώς πέφτουν. Γι’ αυτό και η σημερινή Διαχειριστική Επιτροπή, δεν θα εφησυχάσει στο «εύκολο έσοδο των τόκων» πρέπει να ενισχύσουμε τις άλλες πηγές εσόδων -κτήματα, ακίνητα, καταστήματα κ.λ.π- αλλά και το Νοσοκομείο πρέπει να αρχίσει να γίνεται προσοδοφόρο. Παράλληλα ο στενός έλεγχος των εξόδων είναι η άλλη πλευρά που μας απασχόλησε τα τελευταία χρόνια και θα ολοκληρωθεί εφέτος. Για τον σκοπό αυτό θα προχωρήσουμε ασταμάτητα στη μηχανογράφηση της Κοινότητας που θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2001. Ούτε ένα γρόσι δεν θα βγαίνει από το Κοινοτικό ταμείο χωρίς την μηχανογραφημένη πιστοποίηση και η οποία θα είναι προσιτή σε όποιο μέλος θέλει να την ελέγξει. Το κοινοτικό κεφάλαιο δεν θα μειωθεί για κανέναν λόγο, και αυτό αποτελεί δέσμευση όλων μας, σεβόμενοι τον θεσμό που έθεσε η Γ. Συνέλευση.

2. Η ΠΑΙΔΕΙΑ: Η διατήρηση της ελληνικότητας των σχολείων μας είναι δεδομένη. Τα παιδιά μας όμως θα πρέπει με την αποφοίτησή τους, να αποκτούν παράλληλα του σχολικού τους απολυτηρίου, ένα διεθνούς κύρους Αγγλικού πτυχίου (Proficiency ή και IB ακόμη) και αυτό μέσα από τις διδακτικές ώρες του σχολείου. Αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του νέου σχολικού έτους, ενώ παράλληλα τα Αραβικά θα πάψουν να είναι άδεια ώρα!! Έτσι μόνο θα δώσει η Κοινότητα ευκαιρία στην νέα γενιά να σταθεί στην αρένα της παγκοσμιοποίησης. Για τον σκοπό αυτό η Κοινότητα θα ορίσει φυσικό πρόσωπο που η αποκλειστική του απασχόληση και ο βασικός στόχος του θα είναι η εφαρμογή αυτής της πολιτικής για την αναβάθμιση της παιδείας και όχι μόνο.

3.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Το Νοσοκομείο πρέπει να υπάρχει μόνο αν εξυπηρετεί τον σκοπό του! Σκοπός του πρέπει να είναι η αξιοπρεπής φροντίδα των Ελλήνων της Αιγύπτου, όχι μόνο των φτωχών αλλά και των οικονομικά ισχυρών. Το Νοσοκομείο πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και πρέπει να συνεχίσει να είναι ελληνικό! Για να μπορέσει όμως να συνεχίσει να υπάρχει, χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση και αναβάθμιση αλλά και στελέχωση με όσο το δυνατόν περισσότερους ικανούς Έλληνες. Την πρόκληση του Νοσοκομείου θα την κερδίσουμε. Θα την κερδίσουμε χωρίς να αγγίξουμε το σημερινό κεφάλαιο της Κοινότητας– και αυτό είναι προσωπική μας δέσμευση- με μείωση του λειτουργικού του κόστους αλλά και με προσεγμένη αναβάθμιση που θα γίνει με μοντέρνα χρηματοδοτικά σχήματα που υπάρχουν και εφαρμόζονται διεθνώς, αλλά και στην Αίγυπτο. Είμαστε αντίθετοι στην άντληση οποιουδήποτε ποσού από το κεφάλαιο της Κοινότητας για το Νοσοκομείο και δεσμευόμαστε για αυτό.

4.Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ: Η Κοινότητα δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει ότι είναι βασικά φιλανθρωπικό σωματείο! Ως μητέρα όμως όλων των άλλων μικρότερων σωματείων, πιστεύουμε ότι πρέπει σε συνεργασία με αυτά, να χαράξει μια γενικευμένη Παροικιακή στρατηγική για την Πρόνοια, όπου η διακριτικότητα και η εκτίμηση του βοηθούμενου πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν αρκεί να δίνουμε απλώς βοηθήματα, το αγκάλιασμα των αδυνάτων μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικό αν ζήσουμε στο πρώτο χέρι τα προβλήματά τους. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με την προσωπική επαφή αλλά και βασισμένοι στην αξιόλογη κοινωνική προσπάθεια που κάνουν οι κυρίες της Παροικίας μας. Το ίδιο ισχύει και για το γηροκομείο μας. Παράλληλα ένα άλλο καυτό πρόβλημα που πολλοί δεν γνωρίζουν στην Παροικία, είναι αυτό της στέγασης αρκετών ελληνικών οικογενειών που άρχισε τα τελευταία χρόνια να γίνεται πιο έντονο. Ένα ή περισσότερα νέα κοινοτικά ακίνητα θα μπορούσαν να είναι μια λύση και για τους αδυνάτους αλλά και για την νεολαία.

5.ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ: Η πολιτική μας για την ακίνητη περιουσία της Κοινότητας βασίζεται στο να προστατεύσουμε από την καταπάτηση όλα τα εντός σχεδίων και περιχώρων Καΐρου ακίνητα της Κοινότητας, διότι όσο μένουν τόσο ανεβαίνει η αξία τους. Είμαστε αντίθετοι στις πωλήσεις των εντός Καΐρου. Τα μη προσοδοφόρα και όσα βρίσκονται μακριά από το Κάιρo, θα μπουν στην διαδικασία εκποίησης μέσα στα θεσμοθετημένα πλαίσια του νόμου και της διαφάνειας.

6.Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Γνωρίζοντας τη σημασία αυτής μας της κληρονομιάς η Κοινότητα δεν θα αφήσει να χαθούν τα αρχεία μας, θα συνεχίσουμε τη διάσωσή τους- είμαστε δε ριζικά αντίθετοι στην όποια δωρεά τους– αλλά και την προσπάθεια έκδοσης βιβλίων και μεταφράσεων θα εντείνουμε. Η πολιτιστική κίνηση πρέπει να αυξηθεί γιατί πιστεύουμε πως λειτουργεί θετικά στην γενικότερη ψυχολογία της Παροικίας. Θα βοηθήσουμε επίσης ακόμα περισσότερο την διάδοση της γλώσσας μας και κουλτούρας μας μέσω του Πολιτιστικού μας Κέντρου που επιτέλους πρέπει να λειτουργήσει και επειδή όλα αυτά για να γίνουν απαιτούν χρηματικά ποσά, αρχίσαμε ήδη τον θεσμό των χορηγών (Interamerican) αλλά και προσβλέπουμε σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χρηματοδότηση ( EUROMED). Τέλος η ενίσχυση των Δημοσίων Σχέσεών μας τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα, αποτελεί στόχο. Πρέπει η φωνή μας, συντονισμένα αλλά και παράλληλα της φωνής των Διπλωματικών αρχών μας, να ακούγεται, διότι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει και να αγωνίζεται για κάποιο πρόβλημα καλύτερα από αυτόν που το έχει, όπως για παράδειγμα αυτό των Αιγυπτιακών υπηκοοτήτων και της επαγγελματικής αποκατάστασης πάροικων, και κυρίως των νέων. Τέλος η ειδική μέριμνα για την νεολαία που βρίσκεται μακριά από την Κοινότητα πρέπει να πάρει τη σοβαρότητα που της αρμόζει. Αυτοί είναι λοιπόν οι στόχοι μας και οι δεσμεύσεις μας, δεν αποτελούν σκέψεις του γράφοντα αλλά του συνόλου της Κοινοτικής Επιτροπής. Ο χρόνος θα σας δείξει τι από αυτά είναι λόγια, και τι από αυτά θα γίνουν πράξεις.

Θεωρούμε όμως χρέος μας να λέμε δημόσια όλες τις σκέψεις μας διότι δεν αφορούν μόνο εμάς τους εκλεγμένους διαχειριστές, είναι κοινά θέματα που ενδιαφέρουν τους πάντες. Προβάλλοντας λοιπόν αυτά ίσως γεννηθούν και ακουστούν ακόμα καλύτερες σκέψεις που είναι σαφέστατα ευπρόσδεκτες από όποιον και αν προέρχονται. Ο βασικότερος όμως λόγος της εξωτερίκευσης των σκέψεών μας είναι η καλύτερη ενημέρωση των Παροίκων για τα κοινά, και η σταδιακή συμμετοχή τους και στην λήψη των αποφάσεων αλλά και στην εκτέλεσή των. Αυτό όμως που θέλουμε να διαβιβάσουμε σε όλους σας είναι ότι στόχος μας είναι να πάμε πιο ψηλά ως Παροικία χωρίς πάθος. Ας εργαστούμε λοιπόν όλοι για την επίτευξη ενός συντονισμένου καλύτερου σήμερα αυτό θα οδηγήσει σίγουρα και στο καλύτερο αύριο, πετώντας πίσω μας τα εκλογικά και ατενίζοντας με σοβαρότητα και τον δέοντα προβληματισμό τους στόχους μας.

Αρέσει σε %d bloggers: