– 20 χρόνια Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Σε αποκαλυπτική συνέντευξη αλλά και ενδεικτική προθέσεων και έργου, ο Χρήστος Καβαλής, μόλις ανέλαβε την προεδρία της  Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου μίλησε για το όραμά του και αποκάλυψε πώς θα «τρέξει» το έργο του. Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 15 Μαΐου 2001 στο Νέο Φως (φύλλο 37) και στον αείμνηστο δημοσιογράφο Γιώργο Ξενουδάκη, είχε πει ότι ως Πρόεδρος θα ρίξει βάρος στο Νοσοκομείο, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Πρόνοια. Έτεινε χείρα συνεργασίας στους παροίκους, λέγοντας ότι η Ε.Κ.Κ θα παρέχει αμέριστη υποστήριξη στα παροικιακά σωματεία και παράλληλα τους ζήτησε να εργαστούν.

Η συνέντευξη του Χρήστου Καβαλή στο «Ν.Φ»

ΝΕΟ ΦΩΣ (αρ. φύλλου 37)
Τρίτη 15 Μαΐου 2001

25 ερωτήματα – φωτιά στον νέο Πρόεδρο Χρήστο Καβαλή

Έτσι θα «τρέξω» την Κοινότητα Καΐρου

Συνέντευξη στον Γιώργο Ξενουδάκη

Αποκλειστική και παράλληλα ενδιαφέρουσα συνέντευξη προς το «Νέο Φως» παρεχώρησε ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής  Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής. Σ’ αυτήν απαντά σε καυτά ερωτήματα, για το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη κ.κ. Πέτρο, για τις πρωτοβουλίες που θα λάβει, ιδιαίτερα για το Ελληνικό Νοσοκομείο, για την αντικατάσταση το Ορκωτού Λογιστή, για τα σχέδια του Οργανισμού, για το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, για τον Πρόεδρο της ΕΚΑ κ. Στέφανο Ταμβάκη καθώς και για τον προκάτοχό του κ. Ιωάννη Διακουμίδη. Επίσης ρίχνει φως για τις σχέσεις του με τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών της Αθήνας αλλά και τι θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση.

Ποια είναι η πρώτη απόφαση που έλαβε η Κοινοτική Επιτροπή υπό την Προεδρία σας;

Η πρώτη απόφαση που έλαβε η Κοινοτική Επιτροπή στην νέα της σύνθεση, είναι να προτείνει στην επόμενη Γενική Συνέλευση την απονομή του τίτλου του Επιτίμου Προέδρου στον απελθόντα Πρόεδρο κ. Ι. Διακουμίδη.

Ποια είναι η εκτίμησή σας σχετικά με το πέρασμα του Ι. Διακουμίδη από την Κοινότητα Καΐρου και ιδιαίτερα από την Προεδρίαν της;

Είχα την τύχη να συνεργαστώ έξι χρόνια, μέσα από την Κοινοτική Επιτροπή με τον κ. Διακουμίδη. Σαφέστατα το πέρασμά του είναι ιστορικό. Ο ίδιος μαζί με τους ανά τα έτη συνεργάτες του έθεσαν έναν στόχο, να ρευστοποιήσουν ακίνητη περιουσία εξασφαλίζοντας έτσι ένα σταθερό εισόδημα για την Κοινότητα, αυτό το κατάφεραν και είναι προς τιμή όλων τους, που μας παραδίδουν μια οικονομικά εξασφαλισμένη Κοινότητα.

Σε ποιους τομείς θα ρίξετε ιδιαίτερο βάρος;

Το βάρος μας θα πέσει στους εξής τομείς: Στα οικονομικά καθώς πρέπει να διευρύνουμε τις πηγές των εσόδων μας, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στο Νοσοκομείο, στην καλύτερη εκμετάλλευση των κτημάτων μας και τέλος μα όχι τελευταίο στην πολιτιστική μας κίνηση και τις δημόσιες σχέσεις.

Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβετε ως νέος Πρόεδρος του Οργανισμού;

Θέλω να τονίσω ότι είναι θέμα αρχής για μένα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κοινότητας δε μπορεί μόνος του να λάβει πρωτοβουλίες, είναι ένας από τους 12, μπορεί όμως και οφείλει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προτάσεων στους συνεργάτες του και συλλογικά μαζί τους να τις υλοποιεί. Αν, λοιπόν, μιλάμε για πλαίσιο προτάσεων τότε τρεις είναι οι βασικές προτάσεις- πρωτοβουλίες μου αν θέλετε: κατ’ αρχήν η ενίσχυση της συλλογικότητας στην λήψη των αποφάσεων στην Κοινότητα χωρίς αυτό να καθιστά δύσκολη αυτή την λήψη των αποφάσεων, η δεύτερη είναι η επιτάχυνση του ρυθμού εργασίας του Κοινοτικού μηχανισμού μας που πρέπει να παραδεχτούμε είναι αρκετά αργός, και τέλος ο γενικότερος εκσυγχρονισμός.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου;

Μονολεκτικά, είναι η εξυγίανσή του χωρίς να αγγίξουμε ρευστό Κοινοτικό κεφάλαιο, με διάφορους μοντέρνους τρόπους αναβάθμισης, οργάνωσης και χρηματοδότησης.

Πότε θα προχωρήσει το νέο Καταστατικό της Κοινότητας Καΐρου;

Το νέο Καταστατικό θα εφαρμοστεί μόλις το επιτρέψει το Αιγυπτιακό Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων. Χρονικά το βλέπω αρχές του 2002, από πληροφορίες που λαβαίνουμε, δεν είμαστε όμως κατηγορηματικοί σε αυτήν την πληροφορίας.

Θα συνοδεύσετε τον Πατριάρχη στο επίσημο ταξίδι του στην Ελλάδα;

Συζητήσαμε με τον Μακαριώτατο το θέμα να τον συνοδεύσουμε στην επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, το θέμα είναι υπό εξέλιξη και ακόμη όχι σίγουρο, το σίγουρο όμως είναι ότι εκθέσαμε τα θέματά μας στην ΑΘΜ και θα ακολουθήσει γραπτό κείμενο, με αποτέλεσμα τα προβλήματά μας να φτάσουν εκεί που πρέπει, ασχέτως της φυσικής ή όχι παρουσίας μας.

Ποιο μήνυμα θα στείλετε στην Παροικία και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που έχουν την ανάγκη της Κοινότητας Καΐρου;

Η ουσία ύπαρξης της Κοινότητας είναι η προσφορά βοήθειας στους έχοντες ανάγκη Πάροικους, στα μέτρα πάντοτε των δυνατοτήτων της. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι δια της προσωπικής επαφής με τους έχοντες ανάγκη. Για το σκοπό αυτό έχουμε ένα σχέδιο που θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε δημόσια πολύ σύντομα, και αφού έλθουμε σε επαφή με όλα τα σωματεία που παρέχουν βοήθεια στους Πάροικους.

Τι θα ζητήσετε από τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στο Κάϊρο;

Από τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στο Κάιρο, το ζητούμενο είναι να θεωρούν δεδομένη την πρόθεση της Κοινότητας να σταθεί στο πλευρό τους, αρκεί και τα ίδια να δείχνουν τον δυναμισμό τους όχι με λόγια αλλά με έργα. Έχουμε ανάγκη δράσης, και τα πεδία πολλά.

Ποιους Παροίκους που βρίσκονται εκτός Κοινοτικής Επιτροπής θα καλέστε ώστε να σας βοηθήσουν στο έργο σας;

Εκτιμώ προσωπικά την πείρα των άλλων, το ίδιο και οι συνάδελφοί μου στην Κοινοτική Επιτροπή. Δεν είμαστε παντογνώστες θα αγκαλιάσουμε λοιπόν όποιον Πάροικο, ανά περίπτωση, έχει συγκεκριμένη εμπειρία στους διάφορους τομείς της Κοινοτικής εργασίας.

Οι εκλογές πέρασαν, άφησαν όμως κάποιες πικρίες. Πως θα αντιμετωπιστούν αυτές;

Είναι ανθρώπινο οι εκλογές να αφήνουν χαρές και λύπες, πάθος και διχασμό δεν πρέπει να αφήνουν. Κανένα δεν συμφέρει να μην είμαστε ενωμένοι! Διαφορετικές απόψεις ας έχουμε, υπάρχει όμως η σχετική δεοντολογία για την έκφραση των απόψεων. Σεβόμενοι, λοιπόν, αυτήν την δεοντολογία και συνεργαζόμενοι άνευ επιφυλάξεων με τους πάντες πιστεύω, θα επουλώσουμε τα όποια τραύματα.

Ποιο πνεύμα θα εισηγηθείτε στη νέα Κοινοτική Επιτροπή;

Το πνεύμα της συλλογικότητας και της αποτελεσματικότητας. Η συλλογικότητα είναι το ακρότατο της δημοκρατίας και το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει, όλα τα άλλα είναι περιττά.

Τι αποκομίσατε από την επίσκεψή σας στον Πατριάρχη κ.κ. Πέτρο;

Έχουμε έναν λαμπρό Πατριάρχη, με όραμα, με τοποθετήσεις, με γνώση και πείρα. Είναι άνθρωπος προσγειωμένος στην πραγματικότητα, όσο πνευματικός είναι άλλο τόσο πρακτικός είναι. Είναι ένας ηγέτης του 21ου αιώνα, με όλη την σημασία της λέξεως.

Σε ποιους τομείς υστερεί η Κοινότητα Καΐρου;

Η Κοινότητα υστερεί στην οργάνωση και στην καθυστέρηση υλοποίησης των αποφάσεων που παίρνονται. Είναι πρωταρχικός στόχος μας αυτό το δίπτυχο.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον της Κοινότητας και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Με μια λέξη την εξασφάλιση μιας ποιοτικά καλύτερης  Παροικιακής ζωής, πλησιάζοντας όχι μόνο αυτούς που έχουν ανάγκη την Κοινότητα αλλά και αυτούς που τους έχει ανάγκη η Παροικία και που προτιμούν σήμερα να βρίσκονται μακριά της.

Θα προχωρήσετε στην εκποίηση μη προσοδοφόρων ακινήτων;

Βεβαίως θα εκποιήσουμε τα απομακρυσμένα μη προσοδοφόρα ακίνητα.

Η Κοινότητα Καΐρου είναι οικονομικά αυτάρκης. Πού θα επενδύσει τα χρήματα αυτά ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο αύριο για την Παροικία;

Η Κοινότητα είναι «σχετικά» αυτάρκης. Οι τόκοι όμως διεθνώς μειώνονται και τα έξοδα έστω και πληθωριστικώς αυξάνουν, είναι, λοιπόν, κοντόφθαλμος ο εφησυχασμός. Η Κοινότητα πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες τις πιθανές πηγές εσόδων της, και να ελέγχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έξοδά της. Η υπάρχουσα ψαλίδα αν δεν προσέξουμε θα γυρίσει ανάποδα. Επενδύσεις δεν μπορούμε με την υπάρχουσα νομοθεσία να κάνουμε, νοικοκύρεμα όμως μέσω αναβαθμίσεων σαφώς θα κάνουμε.

Πολύς θόρυβος έγινε για την αντικατάσταση του Ορκωτού Λογιστή. Ποιο ήταν το σκεπτικό της απόφασης αυτής;

Κακώς έγινε τόσος θόρυβος για τον Ορκωτό Λογιστή. Η Κοινοτική Επιτροπή πρότεινε μια αλλαγή διότι κατά την κρίση της ένα διεθνώς αναγνωρισμένο γραφείο είναι περισσότερο αδιάβλητο από έναν αξιόλογο λογιστή! Το νέο αυτό γραφείο θα έκανε ουσιαστικότερο έλεγχο κυρίως μετά την ολοκλήρωση της πλήρους μηχανογράφησης της Κοινότητας εφέτος, παράλληλα ο ισολογισμός της Κοινότητας θα έχει περισσότερη βαρύτητα, αν αυτός κατατεθεί για χρήση σε ευρωπαϊκά προγράμματα, για να μην διευρύνω την συζήτηση σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Παράλληλα το γραφείο αυτό, θα συμβούλευε πιο έγκυρα την Κ.Ε. σε θέματα οικονομικά αλλά και θα επέβαλε όπου έκρινε σωστά, τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας και ελέγχου. Ένας τέτοιος οργανισμός αν τον χρησιμοποιήσεις ως συμβουλευτικό όργανο όπως αντιπροτάθηκε, μπορείς να λάβεις υπ’ όψιν σου ή και να αγνοήσουν τις προτάσεις του, αν όμως είναι ο ορκωτός σου λογιστής έχει δύναμη που αντλεί από  την ίδια την Γενική Συνέλευση. Πολύς, λοιπόν, θόρυβος για το τίποτα.

Πως θα ενεργοποιήσετε το ασθενές φύλο της Παροικίας, που δείχνει ιδιαίτερα ισχυρό και έχει μεγάλες δυνατότητες;

Διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό ασθενές! Το γυναικείο φύλο είναι όπως είπατε ισχυρότατο και θα παίξει σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς, κυρίως όμως στην Κοινωνική Πρόνοια. Εμείς θεωρούμε ισότιμο μέλος μέχρις της περάτωσης του γραφειοκρατικού θέματος του Καταστατικού, και θα το αποδείξουμε έμπρακτα.

Πως θα βελτιώσετε τις σχέσεις σας με την Κοινότητα Αλεξανδρείας;

Με την Κοινότητα Αλεξανδρείας βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο. Επιβάλλεται όχι απλώς να συνεργαζόμαστε εντονότερα αλλά και να συντονίζουμε το κάθε μας βήμα με τουλάχιστον δύο εξαμηνιαίες κοινές συνεδριάσεις και συναποφάσεις. Έτσι και μόνο θα πάει μπροστά το πλοίο!

Τι θα ζητήσει η Κοινότητα Καΐρου από την ελληνική κυβέρνηση;

Από την κυβέρνηση θα ζητήσουμε την άμεση κινητοποίηση για τις Αιγυπτιακές υπηκοότητες, την εξαίρεση των σχολείων μας από τους νόμους των επαρχιακών σχολείων (όπου όλα κρίνονται στην βάση της αριθμητικής δύναμης μαθητών) και την ένταξη του νοσοκομείου μας στην κατάσταση των ισοτίμων νοσοκομείων του ΕΣΥ, με όλες τις έννοιες που φέρει αυτός ο χαρακτηρισμός.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών της Αθήνας, που αποτελεί την προέκταση των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αιγύπτου;

Ο ΣΑΕ, δεν είναι απλώς η προέκταση, είναι η δύναμή μας στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με τους εκπροσώπους μας εκεί, ο ΣΑΕ θα πρέπει να γίνει το υπομόχλιο των επιδιώξεών μας και όταν λέω «μας» εννοώ και την ΕΚΑ. Αλληλοϋποστήριξη, λοιπόν, και εντονότερη συνεργασία γα την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Ποιο είναι το σκεπτικό σας για τα σωματεία των Αιγυπτιωτών της Αθήνας και ιδιαίτερα αυτά που έχουν Καΐρινές ρίζες;

Αν ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών μπορεί να χαρακτηριστεί η οικογένειά μας στην Ελλάδα, τότε τα σωματεία με Καϊρινή ρίζα είναι τα παιδιά της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Το σκεπτικό μας, λοιπόν, είναι να βοηθήσουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, έτσι θα υπάρχει συνέχεια. Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η δεύτερη και τρίτη γενιά των Αιγυπτιωτών της Αθήνας, εκ των πραγμάτων δεν έχουν μέσα τους την φλόγα του Αιγυπτιωτισμού, πρέπει να τους την καλλιεργήσουμε και σαφώς υπάρχουν τρόποι για αυτή την καλλιέργεια.

Είναι γεγονός ότι η Κοινότητα Καΐρου υστερεί στις δημόσιες σχέσεις. Ποια είναι τα πλάνα σας για την ανάδειξη και προβολή της;

Η Κοινότητα υστερεί στις δημόσιες σχέσεις της, τα μέλη όμως της Κ.Ε. αλλά και της κοινότητας δεν υστερούν καθόλου! Στόχος μας, λοιπόν, είναι να εκμεταλλευτούμε όλων μας τις Δημόσιες Σχέσεις, οργανωμένα και σωστά, για το καλό της Κοινότητας και της επιτάχυνσης λύσεως των προβλημάτων της και όχι για την προβολή της! Το έργο της είναι αυτό που θα την αναδείξει και θα προβάλλει, όχι η καλή της δικτύωση στις δημόσιες σχέσεις.

Αρέσει σε %d bloggers: