Με κατάνυξη γιόρτασε η παροικία του Καΐρου την Κυριακή των Βαΐων και τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, στους Αγίους Αναργύρους στη Σούμπρα.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος  τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, παρουσία της Γενικής Προξένου της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Μαρίας Ζήση, του Προξένου κ. Αχιλλέα Μπική, της Γενικής Γραμματέως της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθης Σκουφαρίδου αλλά και δεκάδων πιστών, τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας για την προστασία από τον κορονοϊό.

Μετά τη Θεία Λειτουργία οι πιστοί μαζί με τον άρτο έλαβαν και από έναν Σταυρό κατασκευασμένο από φύλλα βάγιας. Ακολούθησε το παραδοσιακό γεύμα με ψάρι προς όλους τους πιστούς, προσφορά του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου, το οποίο επιμελήθηκε ο Πρόεδρός του κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος στο κήρυγμά του είπε ότι οι πιστοί σήμερα πήραμε τα βάγια να υποδεχθούμε τον Χριστό, ο οποίος έρχεται για να σταυρωθεί, να θυσιαστεί και να Αναστηθεί: «Και εμείς όμως δεν πρέπει να έχουμε την ίδια στάση με το Ισραήλ, δεν πρέπει να υποδεχθούμε το Χριστό, μόνο φραστικά, αλλά πρέπει να τον υποδεχθούμε ουσιαστικά, όχι σαν να είμαστε σε διαδήλωση αλλά σαν να επιζητούμε και να επιδιώκουμε μια ουσιαστική συνάντηση μαζί του». Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος είπε ακόμη ότι να επιτευχθεί αυτή η συνάντηση πρέπει να βγούμε από τη ραστώνη της καθημερινότητας, από τα τετριμμένα που εμποδίζουν την ψυχή μας να αναζητήσει κάτι ανώτερο.

«Θα πρέπει να μην αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα που θα ζήσουμε με συναίσθημα αλλά με αγώνα ώστε να ζήσουμε και εμείς το πάθος του Χριστού, ως προσωπικό πάθος. Θα πρέπει να θυσιάσουμε τον παλιό μας εαυτό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναστηθεί ο νέος άνθρωπος μέσα μας. Κανείς δεν θυσιάζετε εάν δεν αγαπά», είπες ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου και πρόσθεσε:  «Η εκκλησία μας καλεί να ζήσουμε κατά τρόπο συγκλονιστικό το πάθος του Κυρίου μας. Ας μην λείψουμε από αυτή τη μεγάλη πρόσκληση, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη πρόσκληση για τον καθένα από εμάς, να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Χριστό».

Τον Μητροπολίτη Μέμφιδος  πλαισίωσε ο Μ. Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης και ο Αρχιμ. Ιωακείμ.

Video και φωτογραφίες: Γιάννης Φουρτούνας.

Αρέσει σε %d bloggers: