Κατά την ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης ψάλλεται το γνωστό σ όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας, τροπάριο της Κασσιανής .

Το τροπάριο λέγεται έτσι διότι το έχει συντάξει η υμνογράφος και Αγία της Εκκλησίας μας Κασσιανή.

Γράφει ο Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιωτης Μέγας Εκκλησιαρχης Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Η Αγία Κασσιανή γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη  και έζησε κατά τους χρόνους του Αυτοκράτορος του Βυζαντίου Θεοφίλου (829- 842 μ.Χ) .

Ήταν μια από τις εκλεκτές κοπέλες που είχαν προσκληθεί προκειμένου ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος να επιλέξει την μέλλουσα σύζυγό του .

Σύμφωνα με τους βυζαντινούς χρονικογράφος  Συμεών μεταφραστή , Γεώργιο Αμαρτωλό και Λέοντα Γραμματικό  η αποστοματική  απάντηση που έδωσε σε ερώτημα ή μάλλον σε  ειρωνικό σχόλιο  του Θροφίλου, ήταν η αιτία να μην γίνει η εκλεκτή του επίγειου βασιλέως αλλά του Επουρανίου .

Αναλογιζομένη  την ματαιότητα του κόσμου και ότι η αγάπη προς τον Νυμφίο Χριστό είναι ανώτερη από την αγάπη προς σε κάθε χοϊκό νυμφίο αποσύρθηκε σε μια Μόνη της Κωνσταντινουπόλεως όπου έζησε ασκητικό βίο .

Ο Δωρεοδότης Κύριος της χάρισε το τάλαντο να συνθέτει ύμνους .23 ύμνοι είναι δικά της έργα ενώ της αποδίδουν ακόμη 22.

Σ όλο το σπουδαίο υμνογραφικό της έργο διακρίνεται η ψυχική της ευαισθησία και η προσωπική της πνευματική καλλιέργεια και εσωτερική κατάνυξη .

Αποτελούν δε κείμενα με φιλολογική ομορφιά και θεολογικό πλούτο.

Η Αγία Κασσιανή ταξίδεψε για πνευματικούς λόγους στην Ιταλία ,την Κρήτη και κατέληξε στο νησί της Κάσου όπου και κοιμήθηκε ειρηνικά . Εκεί σώζεται ναός ταφικό μνημείο ,με λάρνακα που φέρει την χρονολογία 890 μ.Χ.  Πιθανόν  είναι  το έτος της κοιμήσεως Της .

Το όνομά της δεν αναφέρεται επίσημα στους παλαιούς Συναξαριστές, όπως και  πολλών  άλλων Αγίων  της Εκκλησίας μας  οι οποίοι τιμούνται σε τοπικό επίπεδο.  Ιδιαιτέρως την τιμά η νήσος της Κάσου .

Από την Κάσο στην Αίγυπτο υπήρχαν πολλοί πάροικοι  Με  πρωτοβουλία τους, ο Κάσιος  λόγιος  Γεώργιος Σασσός συνέταξε ασματική ακολουθία προς τιμήν Της .Η ακολουθία υποβλήθηκε στον τότε Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο(+1899) προς έγκριση κατά την τάξη της Εκκλησίας μας .

Ο Πατριάρχης ενέκρινε το κείμενο και ανέθεσε στον στενό του συνεργάτη Μητροπολίτη Θηβαΐδος Γερμανό (+1912) την έκδοση της .Την εκτύπωση ανέλαβε το τυπογραφείο “Μεταρρύθμιση ” στην Αλεξάνδρεια

 Η ακολουθία εκτυπώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1889.Η έκδοση αφιερώθηκε στον Πατριάρχη Σωφρόνιο  Στην Μεγάλη Πατριαρχική Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου μας στην Αλεξάνδρεια ίσως υπάρχει κάποιο αντίτυπο της . Την μαρτυρία για την ύπαρξη της, την οφείλω σε φιλακόλουθο κληρικό και ενασχολούμενο με την συλλογή ιερών ακολουθιών

Κατ’ αυτόν τον τρόπο και επίσημα καθιερώθηκε η μνήμη Της την 7η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους . Υπάρχουν και νεότερες ιερές ακολουθίες προς τιμήν της από την γραφίδα του Μητροπολίτου Ρόδου Κυρίλλου Κογεράκη, του Μεγάλου Υμνογράφου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Χαραλάμπους Μπούσια και της θεολόγου Ειρήνης Πολυκρέτη .

Με την σεπτή ευχή και ευλογία του Πάπα και Πατριάρχου μας κ.κ. Θεοδώρου , ο Κύριος μας ,ο Νυμφίος της Εκκλησίας μας να δεχθεί όπως υμνολογεί η Αγία,’ τας πηγάζει των δακρύων μας ,να ακούσει τους στεναγμούς της καρδιάς μας και να δεχθεί εκ μέρους μας τον ασπασμό των Αχράντων ποδών Του “Καταξιώνοντας μας να φτάσουμε νικητές της αμαρτίας στην ένδοξο Ανάσταση Του .

Πηγή φωτογραφίας cnn greece/Τροπάριο Κασσιανής: Οι θρύλοι γύρω από τη «βυζαντινή αυτοκράτειρα»