Μέσα σε κλίμα οδύνης οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί του Καΐρου παρακολούθησαν την Περιφορά του Επιταφίου στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο.

Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα στην Πατριαρχική Ιερά Μονή που είναι χτισμένη στα τείχη της Βαβυλώνας, εκεί όπου σώζονται μέχρι σήμερα τα δεσμά του Αγίου Γεωργίου και πρωτοχριστιανικές κατακόμβες.

Από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου παραβρέθηκε ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν και οι Κοινοτικοί Επίτροποι Ανδρέας Γιόσρι, Ανδρέας Ρούσσος και Στέλιος Χαλκιάς.

Πένθιμο ήταν και το ανάκρουσμα της μπάντας των Προσκόπων του Καΐρου, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον Ανδρέα Γιόσρι, Περιφερειακό Έφορο Αποδήμων Προσκόπων και Κοινοτικό Επίτροπο και τον Αρχηγό τους κ. Γιάννη Μελαχροινούδη. Η περιφορά του Επιταφίου έγινε στον κεντρικό δρόμο έξω από την Ιερά Μονή στο Παλαιό Κάιρο και στο Ελληνικό Κοιμητήριο.

Την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Κάιρο εκπροσώπησε ο  κ. Γιώργος Οικονόμου και Γενικό Προξενείο ο κ. Νικόλαος Ελευθερίου.

Νωρίτερα έγινε η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.

Μετά από πολλές δεκαετίες, η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης τελέσθηκε στο περεκκλήσι του Χριστού Νυμφίου το οποίο βρίσκεται απέναντι από την αναπαράσταση του Γολγοθά.

Οι πιστοί που προσήλθαν την Μεγάλη Παρασκευή ήταν δεκάδες. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές κατά την οποία έγινε η Αποκαλήθωση από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής και τους πατέρες Ιωακείμ και Παϊσιο.

O Γολγοθάς και το παρεκκλήσι του Χριστού Νυμφίου χτίσθηκαν τη δεκαετία του ‘30 επί ηγουμενίας του πατρός Αγαθαγγέλου με το σκοπό να γίνεται εκεί η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης. Σημειώνεται ότι στις 24 Απριλίου 2020. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’ έκανε στο προαύλιο της Ι.Μ τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ηγούμενου Αγαθαγγέλου καθώς συμπληρώθηκαν ‘50 χρόνια από την κοίμησή του.

Αρέσει σε %d bloggers: