Ο χρόνος κατέγραφε στα κιτάπια της ιστορίας τον Απρίλιο του 1939. Εν μέσω της ιταλικής εισβολής στην Αλβανία και λίγους μήνες πριν το ξέσπασμα του πολέμου, οι Αιγυπτιώτες εόρταζαν – όπως κάθε χρόνο – με κάθε επισημότητα, φιλοπατρία και κατάνυξη το Πάσχα. Ο καιρός στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ήταν ευχάριστα δροσερός και οι αιώνες της ηλιόλουστες.

Γράφει ο Ν. Νικηταρίδης, ερευνητής της ιστορίας των Αιγυπτιωτών


Αυτή ήταν και η χρονολογία κατά την ο οποία ο Υπουργός Προπαγάνδας της Ναζιστικής Κυβέρνησης επισκέφθηκε ανεπίσημα το Κάιρο, που λίγο αργότερα έμελλε να γίνει κέντρο κατασκόπων και παράλληλα «μήλον της έριδος» μεταξύ Άξονα και Συμμάχων όπως κι ολόκληρη η χώρα.
Για τη Νειλοχώρα σίγουρα θα του είχε μιλήσει ο Υπαρχηγός του Γ΄ Ράιχ και «διάδοχος» του Χίτλερ Ρούντολφ Ες, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια και πριν αναμιχθεί με το Ναζισμό υπήρξε έμπορος στην Αίγυπτο.


Εξάλλου και ο ίδιος ο Χίτλερ σεβόταν τον αρχαιο-αιγυπτιακό πολιτισμό, καθώς κατά τη διάρκεια της εξουσίας του το ενδιαφέρον για την Αρχαία Αίγυπτο μεταξύ των Γερμανών μελετητών αυξήθηκε σημαντικά και πολλοί Αιγυπτιολόγοι ήταν Γερμανοί. Μάλιστα όταν η περίφημη προτομή της Νεφερτίτη κατέληξε παράνομα στο Μουσείο του Βερολίνου, ο ίδιος ο Βασιλέας Φουάτ ήρθε σε απευθείας επαφή με τον Χίτλερ ζητώντας του την επιστροφή της, κάτι που εκείνος αμέσως διέταξε τον διευθυντή του Μουσείου. Όταν όμως εκείνος τον προσκάλεσε προηγουμένως να τη δει, ο Χίτλερ εντυπωσιάστηκε τόσο και ώστε αποφάσισε την μη επιστροφή της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, κατά την επίσκεψη του στο οροπέδιο της Γκίζας, ο Γκαίμπελς εξέφρασε στον καθηγητή Herman Junker του Γερμανικού Ινστιτούτου το βαθύ θαυμασμό του για τον Αρχαίο Αιγυπτιακό Πολιτισμό. Στεκόμενος μπροστά από τη συλλογή του Τουτανχαμών στο Αιγυπτιακό Μουσείο, επανέλαβε το θαυμασμό του. Στο πρωτοσέλιδο της την επόμενη μέρα, η Al-Ahram τόνιζε πως έμεινε αποσβολωμένος κοιτάζοντας όλα τα χρυσά αντικείμενα του νεαρού Φαραώ και πως τόσο επηρεάστηκε από τη μεγαλοσύνη των Πυραμίδων, που επέλεξε να κάνει μία βόλτα με καμήλα πριν να πάει στο Μένα Χάουζ.


 Ας δούμε λοιπόν πως περιγράφει ο Αλεξανδρινός «Ταχυδρόμος» την επίσκεψη του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ναζιστικής Γερμανίας Γιόσεφ Γκαίμπελς, που έμελλε να είναι και η τελευταία…
«Ο Γερμανός υπουργός της Προπαγάνδας έφθασε χθες 6 Απριλίου περί την 11:30 πρωϊνήν εις το αεροδρόμιον της Αλμάζας, προερχόμενος εκ Ρόδου και επιβαίνων μεγάλου αεροπλάνου τύπου «Κόντορ». Εις το αεροδρόμιον υπεδέχθησαν αυτόν ο επιτετραμμένος της Γερμανίας, πολλά των μελών της της γερμανικής παροικίας και αντιπρόσωποι του Τύπου. Ο Δρ Γκαίμπελς, φέρων μαλακόν πίλον και αδιάβροχον, εξήλθε πρώτος εκ της καμπίνος του αεροπλάνου μειδιών, κατόπιν δ΄ αυτού επτά πρόσωπα της ακολουθίας του. Ουδείς αντιπρόσωπος της Αιγυπτιακής Κυβερνήσεως παρίστατο κατά την άφιξιν του υπουργού του Ράιχ, εκτός τριών αξιωματικών της πολιτικής αστυνομίας.
Εκατοντάς νεανίδων της γερμανικής παροικίας προσέφερον εις τον υπουργόν ανθοδέσμας, τας οποίας εδέχετο με το μειδίαμα εις τα χείλη και παρέδιδε κατόπιν εις τα μέλη της ακολουθίας του.
Η επίσκεψις του Δρος Γκαίμπελς είναι εντελώς ιδιωτική, δεν θα γίνει επομένως δεκτός, ούτε θα δεχθή κανέναν κατά την βραχείαν εν Καΐρω διαμονήν του. Εν τούτοις, άμα τη αφίξει του εις Αλμάζαν, συνοδευόμενος υπό του επιτετραμέννου φον Χούντιγκ, μετέβη εις τα Ανάκτορα του Αμπντίν, όπου ενεγράφη την 12.05 εις το βιβλίον των τελετών. Κατηυθύνθη κατόπιν εις τα διαμερίσματα της Βασιλίσσης και ενεγράφη επίσης εις το βιβλίον τελετών, εκείθεν δε εις το ανάκτορον του Διαδόχου πρίγκηπος Μωχάμεντ Άλυ, προς τον αυτόν σκοπόν».
Ακολούθως, συνοδευόμενος πάντοτε υπό του επιτετραμμένου, μετέβη εις το ξενοδοχείον «Μένα Χάουζ», όπου η Γερμανική παροικία επεφύλαξεν αυτώ ενθουσιώδη υποδοχήν. Εθεάθησαν μάλιστα κατά την υποδοχήν ταύτην οφθαλμοί κυριών υγραθέντες εκ δακρύων συγκινήσεως. Το απόγευμα επεσκέφθη τον εν Σαχάρα χώρον, όπου ενεργεί ανασκαφάς η Γερμανική Αρχαιολογική αποστολή. Αιτήσει της Αιγυπτιακής Κυβερνήσεως ο Δρ Γκαίμπελς κατά την διάρκειαν της εν Καΐρω διαμονής του, ουδεμίαν θα δεχθή επίσημον προσωπικότητα, ούτε θα προβή εις δηλώσεις προς τον Τύπον. Σήμερον θα επισκεφθή το Αιγυπτιακόν Μουσείον και μετά το πρόγευμα εις την πρεσβείαν, θα αναχωρήση το απόγευμα αεροπορικώς επιστρέφων εις Ρόδον».

Πηγές: «Ταχυδρόμος», Αλεξάνδρεια 7/4/1939 – ’’Egyptian Mail’’, Cairo 30/9/1995 – www.quora.com (30/4/2021)