Ρεπορτάζ: Βασίλης Α. Πουλαρίκας

 Την Τρίτη 13 Ιουλίου η υπουργός Μετανάστευσης Διασποράς και Αιγυπτίων στο εξωτερικό  κα. Ναμπίλα Μάκραμ παρέθεσε επίσημο γεύμα στο πλαίσιο του προγράμματος «Νόστος» στους συμμετέχοντες  του προγράμματος . Το γεύμα έλαβε χώρα στο πολυτελέστατο εστιατόριο-ποταμόπλοιο  Le Pacha 1901 στην καρδιά της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Το επίσημο γεύμα πέραν των συμμετεχόντων νέων τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης , ο πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο  κ. Όμηρος Μαυρομάτης, ο χορηγός της εκδήλωσης και του προγράμματος «Νόστος» κ. Έρικ Αδαμ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η κα Βίλλυ Πολίτη επόπτρια γραφείων και οι κοινοτικοί επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος και Στέλιος Χαλκιάς.  Επίσης στο δείπνο παρευρέθηκαν ο κ. Δημήτριος Κάβουρας Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας ο οποίος και συμμετέχει στο πρόγραμμα, ο κ. Αλέκος Καζαμίας εκπρόσωπος της Κυπριακής αδελφότητας, ο πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ κύριος Γιώργος Χαγιάτ,  ο κ. Βασίλης Ζουές εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Σ.Α.Ε) και η κα Γιάννα Καρδάση διευθύντρια γραφείων της Ε.Κ.Κ.

Η κυρία Μάκραμ τόνισε στην ομιλία της ότι η επιδίωξή της είναι το πρόγραμμα να πετύχει σε όλα τα επίπεδα και την ίδια στιγμή να εκπέμπει την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Τόνισε ότι ο κάθε συμμετέχων είναι από τούδε και εις το εξής προσωπικά υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Νόστος» και επιφορτισμένος με την αποστολή να το κάνει γνωστό σε όσο δυνατόν μεγαλύτερο κοινό βαθαίνοντας τις ρίζες του και  συμβάλλοντας ενεργά στην διαπολιτισμική αλληλεπίδραση των τριών χωρών. Μια προσπάθεια και μια μεγάλη ιδέα που ξεκίνησε το 2017 με πρωτοβουλία της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης  οφείλει να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη πολιτισμική ενδυνάμωση στο επίπεδο των νέων σε αυτή την φάση. Αναφερόμενη στην συνάντηση των νέων με τον πρόεδρο της Αιγύπτου ΑμπντελΦατάχ αλ Σίσσυ  τον πρωί της Τρίτης 13 Ιουλίου εξήρε την παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Κοινόητας στο Κάιρο χαρακτηρίζοντας τον άξιο επικεφαλής της Ελληνικής παροικίας.

Από την μεριά τους οι συμμετέχοντες νέοι εξέφρασαν την απόλυτη ευχαρίστησή τους με την μέχρι τώρα διεξαγωγή του προγράμματος και την ανυπομονησία τους να φτάσουν μέχρι το τέλος αυτής της ενδιαφέρουσας διαδρομής στα χνάρια των προγόνων τους. 

Στην συνέχεια η υπουργός έδωσε αναμνηστικά του προγράμματος σε κάθε συμμετέχοντα νέο και τίμησε επίσης με αναμνηστικά τους πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου όπως και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Την υπουργό τίμησαν με αναμνηστικό ο χορηγός της εκδήλωσης και του προγράμματος όπως επίσης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και ο εκπρόσωπος  Κυπριακής αδελφότητας στο Καΐρο. Στην ομιλία του προς την υπουργό ο κύριος Καβαλής την ευχαρίστησε για όλα όσα έχει κάνει για το «Νόστος»  και τόνισε ότι  την θεωρεί  ως την καρδιά του προγράμματος. Η εκδήλωση έκλεισε με αναμνηστική φωτογραφία όλων των παρευρισκόμενων.  

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Άφιξη στον χώρο της εκδήλωσης της υπουργού Μετανάστευσης Διασποράς και Αιγυπτίων στο εξωτερικό  κυρίας. Ναμπίλα Μάκραμ.
Η υπουργός κα. Ναμπίλα Μάκραμ συνομιλεί με τους συμμετέχοντες νέους του Προγράμματος “Νόστος”
Η υπουργός κυρία Ναμπίλα Μάκραμ με τους πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου κ. κ. Νικόλαο Γαριλίδη και Όμηρο Μαυρομάτη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή και τον χορηγό της εκδήλωσης και του “Νόστος” κ. Έρικ Αδάμ.
Οι συμμετόχοντες νέοι του Προγράμματος κ. Κάβουρας Δημήτριος , κα Φαουζέια Ελ Ταμίμη , κα Κερασοβίτη Αναστασία, κα Σάλμα Εσσάμ, κα Έντζη Χάλεντ, κα Ευρυδίκη Πίγγου, κα Μάρα Ντανιέλα Σάβου
Οι συμμετέχοντες νέοι του Προγράμματος κ. Νικόλαος Ελευθερίου, κ. Δημήτριος Γεωργίου, κα Μαρίνα Χαντζηκώστα, κ. Μάριος Καπνούλλας, κ. Γιάννης Ιωάννου, κα Γιαννούλα Θεοδωσίου ,κ. Τζόζεφ Νικολάκης.
Οι συμμετέχοντες νέοι του Προγράμματος “Νόστος”
Οι συμμετέχοντες νέοι του Προγράμματος “Νόστος”
Από αριστερά ο κ. Στέλιος Χαλκιάς κοινοτικός επίτροπος , η κα.Βίλλυ Πολίτη επόπτρια γραφείων, ο κ. Βασίλης Ζουές εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Σ.Α.Ε) ,η κα Γιάννα Καρδάση διευθύντρια γραφείων της Ε.Κ.Κ, ο κ. Ανδρέας Ρούσσος κοινοτικός επίτροπος, ο κ. Γιώργος Χαγιάτ πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ, ο κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν.Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και ο κ. Αλέκος Καζαμίας εκπρόσωπος της Κυπριακής αδελφότητας
Η υπουργός κα Μάκραμ απευθύνεται στους παρευρισκόμενους στο επίσημο δείπνο του Προγράμματος “Νόστος”.

Επίδοση αναμνηστικών του Προγράμματος “Νόστος” και ομαδική φωτογραφία των παρευρισκομένων στο δείπνο.

Αρέσει σε %d bloggers: