Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε  το απόγευμα της 26ης Ιουλίου ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός επί της εορτής του Αγίου Παντελεήμωνος στο ομώνυμο παρεκκλήσι στο Ελληνικό Νοσοκομείο.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος  και οι Αρχιμανδρίτες Παύλος και Παΐσιος όπως επίσης και οι Αραβόφωνοι πατέρες : Μιχαήλ, Παύλος και Θεόδωρος. Οι ψαλμωδίες του κοινοτικού ψάλτη και καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Γιάννη Κούντρια και του καλλίφωνου Αρχιμανδρίτη Παύλου νέου ιερωμένου στην εκκλησιαστική οικογένεια του Καΐρου, έδωσαν για μια ακόμα φορά μια  μυσταγωγική διάσταση στο τελετουργικό. Τον πανηγυρικό εσπερινό παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και ο ταμίας της Ε.Κ.Κ. κ. Αντώνης  Ιορδανίδης, ο οποίος είναι και προϊστάμενος της Εφορίας Νοσοκομείου και οι κοινοτικοί υπάλληλοι κα Αννα Ποντικίδου και η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου προϊσταμένη του Γηροκομείου του Ελληνικού Νοσοκομείου.

Ο Σεβασμιότατος έφερε μαζί του για την θεία λειτουργεία λείψανο του Αγίου Παντελεήμονος, από το Πατριαρχείο στο Χαμζάουι όπου και φυλάσσεται.

Στην ομιλία του μετά το πέρας της λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος μας προέτρεψε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Aγίου, μεγαλομάρτυρος, ιαματικού Παντελεήμονος και να απαλύνουμε όσο μπορούμε τον πόνο και την δυστυχία των συνανθρώπων μας. Τόνισε ότι η σημερινή εποχή είναι εποχή εκοσμίκευσης και εγωισμού που μας  αποτρέπει να είμαστε κοντά στους συνανθρώπους μας. Θα πρέπει να μιμηθούμε όσο μπορούμε το παράδειγμα ζωής του Αγίου Παντελεήμονος με απλές καθημερινές πράξεις συμπόνιας και συμπαράστασης στον διπλανό μας συνάνθρωπο.

Την Τρίτη 27 Ιουλίου το πρωί τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατική θεία λειτουργεία επί της εορτής του Αγίου Παντελεήμωνος. Το μυστήριο τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Παύλος και ο αραβόφωνος πατέρας Θεόδωρος. Παρών στην λειτουργεία και ο ταμίας της Ε.Κ.Κ. κ. Αντώνης Ιορδανίδης, όπως και η κα. Αγγέλα Χαραλαμποπούλου προϊσταμένη του Γηροκομείου του Ελληνικού Νοσοκομείου. Για ακόμα μια φορά η ατμόσφαιρα ήταν άκρως μυσταγωγική με την καλλικέλαδη αρωγή του ταλαντούχου ψάλτη κ. Γιάννη Κούντρια.

Στο κήρυγμά του μετά το πέρας της λειτουργίας ο Αρχιμανδρίτης Παύλος μας ταξίδεψε στην ζωή και το έργο του μεγαλομάρτυρος Αγίου Παντελεήμονος φωτίζοντάς μας τον δρόμο με το παράδειγμα της χαλύβδινης πίστης του, που σε χαλεπούς καιρούς της Χριστιανοσύνης δεν λύγησε δεν απαρνήθηκε τον Χριστό και στο τέλος της ζωής του μαρτύρησε για την πίστη του. Μας θύμισε ότι σε όλη του την ζωή ο Άγιος Παντελεήμων ήταν αρωγός κάθε αναξιοπαθούντα θεραπεύοντας την ψυχή και το σώμα όσων το είχαν ανάγκη. Το παράδειγμά του όπως χαρακτηριστικά τόνισε στέκει ασάλευτο 1700 χρόνια και πλέον χρόνια δίνοντας το φως της σιγουριάς και της πίστης  στο όνομα του Χριστού περιμένοντας μιμητές στις δύσκολές εποχές που διανύουμε.   

Το μύνημα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημου

Εικόνες από τον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό της 26ης Ιουλίου

Εικόνες από τον Όρθρο και Αρχιερατική θεία λειτουργεία της 27ης Ιουλίου

Αρέσει σε %d bloggers: