Στην Κύπρο η τελευταία στάση και η λήξης του Προγράμματος “Νόστος”
03/08/2021
Προκήρυξη θέσεως εργασίας νηπιαγωγού από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
03/08/2021
Show all

Επίσημη συνάντηση των αποδήμων νέων του ”Νόστος” με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη

Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε σήμερα το πρωί στους συμμετέχοντες νέους του Προγράμματος “Νόστος” ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης .

Παρών στην συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ο Επίτροπος Προεδρίας υπεύθυνος για την Κυπριακή διασπορά κ. Φώτης Φωτίου, ο οποίος παρουσιάζοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους νέους συμμετέχοντες είπε μεταξύ άλλων, ότι “το Πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣεγκαινιάστηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με τη συμμετοχή των Προέδρων των τριών χωρών, σημειώνοντας ότι τα παιδιά που αποτελούν την ομάδα, ήδη, έχουν επισκεφθεί και τις άλλες δύο χώρες της τριμερούς συνεργασίας”.

Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι είναι Αιγυπτιώτες με κυπριακές και ελλαδικές ρίζες, καθώς και παιδιά της Διασποράς που επιθυμούν να γνωρίσουν τον Πολιτισμό και την Ιστορία των τριών χωρών.

Μιλώντας στους νέους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού τους καλωσόρισε θερμά είπε, μεταξύ άλλων, πως «ένα όραμα όταν κτίζαμε τη συνεργασία, ήταν το πώς αξιοποιείται, πέραν των άλλων δυνατοτήτων που δίνονται μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες, η σταθερότητα και η συνεργασία σε σωρεία θεμάτων, όπως η Ενέργεια, η Τεχνολογία, η Εκπαίδευση, το Εμπόριο, ο Τουρισμός.

Ένα από τα οράματα ήταν πώς να έχουμε, χάρη της κύριας επιδίωξης που είναι η συνεργασία και η ειρήνη στην περιοχή, τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη και για τους διαμένοντες στη Διασπορά.

Το όραμα, επίσης, ήταν, με τη βοήθεια πάντοτε του Επιτρόπου Προεδρίας, να δούμε πώς αξιοποιούμε, πέραν τους επιχειρηματικού κόσμου, τους νέους που αποτελούν το μέλλον, μέσα από τις χώρες διαμονής τους για να συνεισφέρουν στον κοινό στόχο».

Πρόσθεσε ότι «θέλω να ελπίζω ότι κατά την παραμονή σας θα δείτε από κοντά και την επικρατούσα, δυστυχώς, κατάσταση στην Κύπρο που εδώ και 47 χρόνια, το ένα τρίτο του εδάφους της κατέχεται από την Τουρκία η οποία δεν συνεργάζεται και δεν εφαρμόζει, δεν υλοποιεί τα ψηφίσματα των ΗΕ. Αντιθέτως, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

Πέραν του να γίνεται αυτόπτες μάρτυρες της διαχωριστικής νεκρής ζώνης και των συρματοπλεγμάτων, όμως, θα γνωρίσετε τον πολιτισμό, τις βαθιές ρίζες και τις παραδόσεις που συνδέουν τις χώρες μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι «είμαστε κράτη  με πολιτισμό χιλιάδων ετών και οι ρίζες αυτές είναι ο συνδετικός κρίκος» ανάμεσα στις τρεις χώρες οι οποίες συνδέονται με άρρηκτους δεσμούς φιλίας.

Τέλος ευχήθηκε «καλή παραμονή, δημιουργική συνεργασία και τα καλύτερα για τις τρεις χώρες και τους λαούς μας».

Αρέσει σε %d bloggers: