Συγγενείς,φίλοι και συνάδελφοι του, είπαν σήμερα το τελευταίο αντίο στον Άκη Αυγουστιάδη.
08/08/2021
Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας τιμά τον Κύπριο ζωγράφο Ανδρέα Κάραγιαν.
10/08/2021
Show all

Το μεγαλείο μιας εποχής του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, πιστοποιημένο με το επίσημο ΕΓΚΥΡΟΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ της εφημερίδος “ΦΩΣ”κατά τον Αύγουστο 1948.

Γράφει ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

  Πιστοποιούμε ούτω, βάσει του αναφερθέντος βιβλίου κυκλοφορίας,ότι η ημερήσια κατά μέσον όρον κυκλοφορία της εφημερίδος “ΦΩΣ” κατά τη διάρκειαν του μηνός Αυγούστου 1948 ήτο 12.789 (δώδεκα χιλιάδες επτακόσια ογδόντα εννεά)  φύλλα περίπου. Κάιρον 18/9/48”

Τα αποτελέσματα της πιστοποίησης αυτής δημοσιεύτηκαν στην ίδια Αιγυπτιώτικη εφημερίδα του Καϊρου, “ΦΩΣ”, στις 25.9.1948, με υπότιτλο “ημερήσια αναλογία εις αναγνώστας 36.000 περίπου)” και ήταν η πρωτη φορά όπως ομολογεί το άρθρο που  δημοσιεύει ανάλογη πιστοποίηση, λόγω της μεταπολεμικής πίεσης των διαφημιστικών γραφείων που το απαιτούσαν για καταχωριση διαφημίσεων.

Κι ενω κάθε χρόνο εξέδιδε ανάλογο πιστοποιητικό, χωρίς να το δημοσιεύσει ποτέ, υπέκυψε παρα το γεγονός οτι: “Το “ΦΩΣ” εχει την αρχήν να μην αυτοδιαφημίζεται. Πιστεύει ότι μια εφημερίς σεβόμενην εαυτήν, εξαίρεται ενώπιον της δημόσιας γνώμης μόνον δια της προσπάθειας, την οποίαν καταβάλλει προς εξυπηρέτησιν του αναγνωστικού της κοινού και δια της ανταποδώσεως της προσπάθειας της εκ μέρους τούτου. Από της απόψεως αυτής η ημετέρα εφημερίς ειναι πλήρως ικανοποιημένη.”

Άλλοι καιροί, άλλα ήθη. Και πως βέβαια να μην είναι ικανοποιημένη η εφημερίδα, ειδικά μετά από αυτά τα νέα κι αν σκεφτεί κανείς ότι παράλληλα την ίδια εποχή κυκλοφορούν πολλές άλλες ανταγωνιστικές εφημερίδες, πόσο μάλλον δε, που η μέτρηση έγινε τον πιο ζεστό καλοκαιρινό μήνα, τον Αύγουστο, που ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται σε διακοπές και η αγορά του ημερήσιου τύπου σημειώνει πτώση.

Συνεχίζει ο αρχισυντάκτης του 1948: Δεν είναι δε η κυκλοφορία η οποία πρωτίστως ενδιαφέρει, προκειμένου περί εφημερίδας εχούσης συνείδησιν της αποστολής της. Είναι η ηθική της υπόστασις,το κύρος της παρά τη κοινή γνώμη. Και από της απόψεως ταύτης, το “ΦΩΣ” νομίζομεν δεν δικαιούται να παραπονεθή”.

 Με την ανακοίνωση αυτή ήταν ευκαιρία για την εφημερίδα  να εκφράσει “τας ολοθέρμους ευχαριστίας μας προς το Ελληνικόν κοινόν της Αιγύπτου, δια την εκτίμησιν και την εμπιστοσύνη μεθ’ών περιβάλλει την εφημερίδα αυτήν”. δεν παραλείπει να εκφράσει τις ιδίες ευχαριστίες προς τους εκτός χώρας αναγνώστες και να υποσχεθεί ότι θα συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες “δια την ολοέν αρτιωτέραν εξυπηρέτησιν του αναγνωστικού κοινού”.

Το πιστοποιητικό της ημερήσιας κυκλοφορίας του Φωτός, εξέδωσε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον έγκυρα, παγκοσμίως αναγνωρισμένα λογιστικά γραφεία του Καΐρου, ο οίκος  Price waterhouse Peat and co.