Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα φέτος στo 37o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξάνδρειας για τις χώρες της Μεσογείου, που ανοίγει τις πύλες του αύριο Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου . Τιμώμενος σκηνοθέτης ο βραβευμένος Άγγελος Φραντζής και θα παρουσιαστούν πρώτη φορά στην Αίγυπτο δύο πολυβραβευμένες του ταινίες, η  ιδιαίτερα επιτυχημένη στους ελληνικούς κινηματογράφους , ΕΥΤΥΧΙΑ που έφτασε  σε σύνολο τα 667.217 εισιτήρια και το ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.

Στη διοργάνωση  του Φεστιβάλ της Αλεξάνδρειας, που περιλαμβάνει διαγωνιστικά τμήματα ταινιών μεγάλου μήκους μεσογειακού και αραβικού κινηματογράφου καθώς και τα αντίστοιχα για ταινίες μικρού μήκους.

Φέτος περιλαμβάνει ακόμα ένα διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες σπουδαστών. Κατά τη διάρκεια του θα προβληθεί επίσης ένα αφιέρωμα στον μεγάλο σκηνοθέτη Luis Buñuel. Στο φεστιβάλ που τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού της Αιγύπτου αλλά και του Κυβερνείου της Αλεξάνδρειας, προεδρεύει   ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου  Amer Abaza ενώ γνωστά ονόματα του αραβικού και μεσογειακού κινηματογράφου προεδρεύουν στις επιτροπές των τμημάτων του. Παράλληλα ο Essam Zakareya καλλιτεχνικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ισμαηλίας  ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο των προβολών του Φεστιβάλ οργανώνει έκθεση γιορτάζοντας τα 125 χρόνια από την πρώτη κινηματογραφική προβολή που έγινε στην Αίγυπτο (Αλεξάνδρεια) όπου θα προβληθούν φωτογραφίες, αφίσες και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα που αφορούν τους πρωτοπόρους  του Αιγυπτιακού κινηματογράφου, μεταξύ οποίων ο Τόγκο Μεζράχι σκηνοθέτης- παραγωγός-σεναριογράφος, που εκτός από τις Αιγυπτιακές ταινίες ήταν παραγωγός και σκηνοθέτης 4 Ελληνικών ταινιών, μεταξύ αυτών και η Προσφυγοπούλα  όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ταινία η Σοφια Βέμπο  και μάλιστα ως πρωταγωνίστρια.

Ο Άγγελος Φραντζής γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα και σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στην INSAS στις Βρυξέλλες. Έχει γυρίσει πέντε ταινίες μικρού μήκους και πέντε μεγάλου μήκους (Polaroid, Το όνειρο του σκύλου, Μέσα στο δάσος, Σύμπτωμα, Still River). Οι ταινίες του έχουν βραβευθεί και προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Ασχολήθηκε με την κινηματογραφική κριτική και θεωρητικά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε αρκετά έντυπα και βιβλία. Επίσης, διδάσκει Κινηματογράφο στο Τμήμα Κινηματογράφου της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί και με έργα μικτών τεχνικών (εγκαταστάσεις, περφόρμανς). Παραστάσεις και έργα του έχουν φιλοξενηθεί μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών καθώς και στην Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Φιλμογραφία

2000 Polaroid

2005 Το όνειρο του σκύλου

2010 Μέσα στο Δάσος

2015 Σύμπτωμα

2018 Ακίνητο ποτάμι

2019 Ευτυχία

Από τις παραπάνω στο πλαίσιο του τιμητικού αφιερώματος στο 37ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αλεξάνδρειας θα προβληθούν:

Η ”Ευτυχία” , ελληνική δραματική βιογραφική ταινία του 2019, σε σενάριο Κατερίνας Μπέη και σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή. Η ταινία ακολουθεί τη ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Πρωταγωνιστούν η Κάτια Γκουλιώνη , η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης κ.α

Στα βραβεία Ίρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ”η Ευτυχία” κέρδισε 8 βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων καλύτερης ταινίας,[16] από 13 υποψηφιότητες, τις περισσότερες από κάθε ταινία εκείνη τη χρονιά.[17]

Το Ακίνητο ποτάμι, ατμοσφαιρικό δράμα μυστηρίου, συμπαραγωγής Ελλάδας-Γαλλίας-Λετονίας 2018, σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή με τους: Κάτια Γκουλιώνη, Αντρέα Κωνσταντίνου, Ίντρα Μπουρκόφσκα, Ίβαρς Πούγκα όπου “με φόντο τα εντυπωσιακά παγωμένα τοπία της Σιβηρίας, το Ακίνητο ποτάμι είναι ένα συγκινητικό δράμα γεμάτο σασπένς, για την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την πίστη που αγωνίζονται μπροστά στην αμφιβολία.” Η ταινία τιμήθηκε με τρια βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία κινηματογράφου και απέσπασε το Βραβείο της Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αρέσει σε %d bloggers: