Βασίλης Α. Πουλαρίκας
Η πατρίδα Ελλάδα και ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός τίμησαν για ακόμα μια χρονιά τους νεκρούς τους σε μια συγκινητική τελετή ενεργής μνήμης, στο Μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων στην Μάχη του Ελ-Αλαμέιν. Στον τόπο που έγειρε αποφασιστικά η πλάστιγγα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ξεκίνησε η αρχή του τέλους για τις δυνάμεις του Άξονα. Είναι γνωστή σε όλους η ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ που είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, ανυψώνοντας αποφασιστικά το ηθικό των συμμαχικών δυνάμεων, ότι πριν το Ελ Αλαμέιν δεν είχαμε καμία νίκη και μετά το Ελ Αλαμέιν δεν είχαμε καμία ήττα. Σε αυτές τις μάχες στην αφιλόξενη Αιγυπτιακή έρημο, η Ελλάδα, πλήρωσε βαρύ φορτίο αίματος, με τα ατρόμητα παλικάρια μας να προελαύνουν σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις με θάρρος και αυταπάρνηση έχοντας στην καρδιά και την ψυχή τους, την λευτεριά ολάκερου του κόσμου που στέναζε εκείνη την περίοδο κάτω από την ναζιστική μπότα. Και τα κατάφεραν, μεταδίδοντας το άγγελμα της νίκης σε όλους τους υπόδουλους λαούς, μπολιάζοντας τις καρδιές τους με θάρρος, με πίστη και με το αγωνιστικό μήνυμα από το πεδίο της μάχης, ότι η λευτεριά δεν θα αργήσει να ανατείλει.
Η σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Έλληνες ήρωες εορτάστηκε και φέτος με αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκρατίδος Νάρκισσος ενώ έψαλε ο Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Νίκος Κάτσικας
Στην συνέχεια ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος (ΠΝ) κ. Γιώργος Χατζής, ο οποίος είχε και το γενικό οργανωτικό πρόσταγμα, κάλεσε το προσκλητήριο των νεκρών Ελλήνων ηρώων αναφέροντας τα ονόματά και τους στρατιωτικούς βαθμούς των πεσόντων, στο άκουσμα των οποίων έντονη συγκίνηση κυρίευσε όλους τους παριστάμενους.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «εδώ στο Ελ Αλαμέιν ζύγισε ο Θεός τους αντιπάλους και έδωσε την νίκη στους συμμάχους» και συνέχισε λέγοντας ότι «η φιλόξενη γη της Αιγύπτου έγινε συνώνυμη της πρώτης και καθοριστικής νίκης του πολέμου, αυτής που οδήγησε στην απελευθέρωση της Λιβύης , της Ιταλίας, της Ελλάδας και στην μεγάλη νίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» Ο κ. Γαριλίδης συνέχισε τον λόγο του αναφέροντας ότι σήμερα τα έθνη που πολέμησαν στην θρυλική μάχη του Ελ Αλαμέιν, την μάχη που κόστισε τόσες ψυχές, είναι σύμμαχοι και εταίροι και συνεργάζονται για την διαφύλαξη της ειρήνης, της ασφάλειας και της ανάπτυξης σε έναν καλύτερο κόσμο. Και έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ως λαμπρό παράδειγμα αγαστής συνεργασίας στην περιοχή μας την τριμερή συνεργασία της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο με την υπογραφή σημαντικών μνημονίων συναντίληψης την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα.
Δείτε παρακάτω την ομιλία του Έλληνα Πρέσβη στην Αιγυπτο κ. Νικόλαου Γαριλίδη
Στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων με τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου σχολής να στέκουν παρατεταγμένοι αριστερά και δεξιά του Μνημείου, κρατώντας Ελληνικές σημαίες και τους Προσκόπους της Αλεξάνδρειας να δίνουν τα στέφανα, με πρώτο τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Γαριλίδη να αποτίει φόρο τιμής στους πεσόντες ήρωες συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο Άμυνας Πλοίαρχο (ΠΝ) κ. Γιώργο Χατζή . Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Στρατού, ο Κύπριος Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Όμηρος Μαυρομάτης συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο Άμυνας Αντισυνταγματάρχη Μηχανικού κ. Κωνσταντίνο Χατζηκωστή, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Γιόσρι, ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος εκπροσωπώντας την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και την Κυπριακή Αδελφότητα Αλεξανδρείας , ο κ. Στέφανος Αργυρίου εκπροσωπώντας την Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου, ο κ. Γιώργος Κοκορέλης καταθέτοντας στεφάνι εκπροσωπώντας την Αμπέτειο σχολή και ο κ. Βασίλης Λάγιος εκπροσωπώντας την Αχιλοπούλειο σχολή. Εκ μέρους του Αβερώφειου Γυμνασίου και Λυκείου της Αλεξανδρείας στεφάνι κατέθεσε η κα. Κηροποιού Λίνα και εκ μέρους του Πρατσίκιου- Τοσίτσιου Δημοτικού ο κ. Κωνσταντίνος Ρήγας. Η κα. Ειρήνη Λιλίκα Θλιβίτου κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Πτολεμαίος Α και εκ μέρους του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον κ. Άγγελο Αθανασούλη εκπρόσωπο του ΣΕΑΑΣ και τέλος ο Έφορος Διοίκησης Προσκόπων Αλεξανδρείας κ. Άρης Μαρκοζάνης κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους των Προσκόπων της Αλεξανδρείας μαζί με το στεφάνι των Προσκόπων του Καΐρου, καθώς η συμμετοχή στην τελετή μνήμης, των Καϊρινών Προσκόπων που εδώ και 49 χρόνια ήταν παρόντες, προσφέροντας υπηρεσία, τηρώντας την τάξη και αποδίδοντας τιμές, δεν έλαβε το «πράσινο φως» των ιθυνόντων.
Το καθορισμένο πρόγραμμα της τελετής έληξε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Στην συνέχεια όμως στο μνημείο πεσόντων ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από πολιτικές και στρατιωτικές αντιπροσωπίες. Στεφάνι κατέθεσε η κα. Μαρίνα Βράιλα, υπεύθυνης της πολιτικής διεύθυνσης στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κάιρο, όπως επίσης και στρατιωτικές αντιπροσωπίες από το Μεξικό, την Βραζιλία, το Βέλγιο, την Αργεντινή την Ινδία, τις Η.Π.Α, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ρουμανία, την Ιταλία, την Δανία, την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, την Ουγγαρία.
Την τελετή μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Μαρία Ζήση, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Ακόλουθος Άμυνας της Κυπριακής Πρεσβείας στο Κάιρο, Αντισυνταγματάρχης Μηχανικού κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωστής, ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, η Διευθύντρια Οικονομικών του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα Κωνσταντίνα Γεδεών, και η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κα Σωτηρία Μπέτα.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την σημερινή εκδήλωση μνήμης στο Ελ Αλαμέιν