Όπως πολλές φορές έχουμε αρθρογραφήσει από τις επίσημες στήλες του Νέου Φωτός και της ekkkaιro.org η εποχή που διανύουμε ως Αιγυπτιώτες Έλληνες μας υποδεικνύει, και μας προτάσσει  να ακολουθήσουμε  νέες μορφές δράσης με σκοπό. να υπερβούμε τις αντιξοότες που δοκιμάζουν κατά καιρούς τις υπεραιωνόβιες κοινότητες μας.

Μέσα από αυτές τις δυσκολίες όμως μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε και ωριμάζουμε ατομικά και συλλογικά. Και το απόσταγμα αυτής της ωριμότητας είναι η εμπέδωση της ανάγκης για ενότητα όλου του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις δράσεις. Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου κρατώντας το όραμα αυτό ψηλά συνεχίζει τον δρόμο της ισχύος εν την ενώσει με άοκνο συμπαραστάτη την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας.

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο Πρόεδροι κ.κ. Καβαλής και Σιόκας με σκοπό να αναδείξουν τα φλέγοντα θέματα της Ελληνικής Παροικίας, αλλά και να πάρουν λύσεις ουσίας και όχι μόνο συμπαράσταση και υποσχέσεις αοριστίας  ξεκίνησαν κύκλο επίσημων επαφών με κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα. Συναντήθηκαν αρχικά με τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Ανδρέας Κατσανιώτη με τον Υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, όπως επίσης και με υψηλόβαθμα Διοικητικά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας θέτοντας εκ νέου και από κοινού όλα τα θέματα  στο τραπέζι της ενημέρωσης, αλλά και διεκδίκησης με τους ιθύνοντες κυβερνητικούς παράγοντες.

Πάγια όμως θέση και των δύο Κοινοτήτων είναι η ανοιχτή και αδιάλειπτη επικοινωνία και με στελέχη της εκάστοτε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της πατρίδας μας με γνώμονα την προώθηση και την ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και ο τ. Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και επίτιμος  Προέδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Στέφανος Ταμβάκης είχαν επίσημη συνάντηση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στα γραφεία του κόμματος.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετείχαν η Υπεύθυνη για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από το Πολιτικό Συμβούλιο και Αντιπρόεδρος του ΚΕΑ κα Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, η Βουλευτής Πέλλας και Αναπλ. τομεάρχης Εξωτερικών Υπεύθυνη για τον Απόδημο Ελληνισμό κα Θεοδώρα Τζάκρη, το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Υπεύθυνος για το Τμήμα Ομογενειακών Θεμάτων κ. Γιάννης Βουλγαράκης, και ο Αναπλ. Συντονιστής του Τμήματος Ομογενειακών Θεμάτων κ. Γιώργος Φλωρεντής.


Η συζήτηση διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, κατά την διάρκεια της οποίας τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν γενικά τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά και όσα σχετίζονται με τις ιστορικές ελληνικές κοινότητες της Αιγύπτου, την κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα τους καθώς και την συνεργασία με τους άλλους θεσμούς της ομογένειας.
Θέματα όπως η παιδεία και η γλώσσα, με έμφαση στον τρόπο εύρυθμης λειτουργίας των ελληνικών σχολείων (τόσο στην τρέχουσα περίοδο όσο και στο άμεσο μέλλον), ο πολιτισμός, η διευθέτηση εκκρεμοτήτων με την ελληνική πολιτεία, η εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς, η επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού συζητήθηκαν  αναλυτικά και αντηλλάγησαν απόψεις.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και υπογραμμίστηκε η διάθεση μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και με την ενεργή συμμετοχή των Ομογενών, να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν ώστε να έρθουν ακόμη πιο κοντά οι Έλληνες του εξωτερικού με την Ελλάδα.

Αρέσει σε %d bloggers: