H Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως πραγματοποίησε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου Έκτακτη Γενική Συνέλευση παρουσία 81 τακτικών μελών για την αλλαγή άρθρων του Καταστατικού Λειτουργίας της, όπως προβλέπεται από τον νέο Αιγυπτιακό νόμο για τα Σωματεία.
Οι αλλαγές που προτάθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Στέγης υπερψηφίστηκαν από τα μέλη του Σωματείου και αφορούσαν την αλλαγή της ετήσιας συνδρομής σε 100 Λίρες Αιγύπτου, την αλλαγή του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από εννέα σε επτά μέλη και την τροποποίηση της διοικητικής επικοινωνίας της Ελληνικής Στέγης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αιγυπτιακού Κράτους από έντυπη σε ηλεκτρονική μορφή.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Στέγης αποτελούσαν ο Πρόεδρος κ. Ζαχαρίας Φούμελης , ο Αντιπρόεδρος κ. Θωμάς Βαγιωνίτης ο Γραμματέας κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο Ταμίας κ. Ανδρέας Ρούσσος και τα Μέλη κ.κ. Στέλιος Χαλκιάς και Απόστολος Γυφτογεωργίου.
Την Έκτακτη Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος κ. Νικόδημος, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η κα. Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ, Επόπτρια Γραφείων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου και Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, ο κ, Γιώργος Ζουμπουλίδης Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας , το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Σωματείου Ελληνίδων Κυριών Ηλιουπόλεως «Μαρία η Αιγυπτία» αποτελούμενο από την Πρόεδρο κα. Ευαγγελία Θηραίου, την Αντιπρόεδρο κα Χαριστούλα Συναδινού την Γραμματέα κα Άννα Γεωργαλλίδου,την Ταμία κα Άννα Αυγερινού και το Μέλος κα. Αντινίτσα Καζαμία. Επίσης παρέστη μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νίκος Κάτσικας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Λάμπρος Μπενοβίας η Γραμματέας της Αδελφότητας κα Θεανώ Μπενοβία , η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καίρου κα Βάσω Γαζή, ο Εκπρόσωπος του Σ.Α.Ε κ. Βασίλης Ζουές , η Οικονομική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα Κωνσταντίνα Γεδεών.
Κατά την έναρξη των εργασιών ο Πρόεδρος κ. Φούμελης καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους και ξεκίνησε την συνεδρίαση. Τον λόγο πήρε ο Ταμίας κ. Ανδρέας Ρούσσος και προσκάλεσε όλους τους παριστάμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για να μνημονεύσουν όπως είπε τα μέλη της παροικίας που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια κατά τα τελευταία χρόνια.
Αφού υπερψηφίστηκαν οι προταθείσες από το Διοικητικό Συμβούλιο αλλαγές στο Καταστατικό Λειτουργίας της Στέγης τον λόγο πήρε με την ιδιότητα του μέλους ο κ. Αλέξανδρος Καζαμίας ο οποίος πρότεινε στην Γενική Συνέλευση, στο άρθρο 32 του Καταστατικού να προστεθεί ρήτρα που να μην επιτρέπει σε όσους βάζουν υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο της «Στέγης» να είναι ήδη μέλη άλλων Διοικητικών Συμβουλίων Ελληνικών Σωματείων που υπάγονται στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η πρόταση καταγράφηκε αλλά δεν μπήκε σε ψηφοφορία. Πρότεινε επίσης λόγω των χαμηλών εσόδων από την λειτουργία της «Στέγης» να γίνει επινοικίαση του χώρου σε εταιρεία catering me με σκοπό την βελτιστοποίηση της οικονομικής αποτύπωσης της.
Στην αναφορά για την χαμηλή κερδοφορία απάντησε ο Ταμίας κ. Ρούσσος ο οποίος είπε ότι το 2019 το καθαρό πλεόνασμα της «Στέγης» πέραν των επισκευών και των συντηρήσεων του χώρου ανήλθε στο πόσο των 42600 Λιρών ενώ το 2020 εν μέσω πανδημίας ανήλθε σε 9000 Λίρες. Τόνισε ότι δεν έχουν πάρει καμία επιχορήγηση ή οποιαδήποτε βοήθεια από κανένα Σωματείο και το όποιο πλεόνασμα επιστρέφει αυτούσιο στην επόμενη οικονομική χρήση.
Και τέλος ενημέρωσε την Γενική Συνέλευση ότι η βασική και μοναδική προτεραιότητα της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως είναι να κρατήσει ένα χαμηλό τιμοκατάλογο με πολύ καλή ποιότητα φαγητού αλλά και να μην αλλοιωθεί το καθαρά Ελληνικό και παροικιακό προφίλ των επισκεπτών του εστιατορίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γραμματέας κ. Γκρουνστείν που συμφώνησε με τον κ. Ρούσσο αναφέροντας επίσης πως η μονοσήμαντη επιδίωξη οικονομικού κέρδους με όποιο κόστος και αν επιφέρει αυτό, δεν απηχεί την φιλοσοφία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου. Προς επίρρωση αυτού, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τον καιρό της επτάμηνης διακοπής λειτουργίας της Ελληνικής Στέγης, λόγω της πανδημίας οι μισθοί όλων των υπαλλήλων καταβάλλονταν στο ακέραιο. Και τάχθηκε και ο ίδιος υποστηρικτής του παροικιακού και Ελληνικού προφίλ των επισκεπτών της «Στέγης»
Τον λόγο πήρε επίσης η κα Βάσω Γαζή που πρότεινε το εισιτήριο εισόδου να γίνει από 10 σε 30 Λίρες ενώ ο κ. Μιχάλης Κουκίδης πρότεινε να γίνει 20 Λίρες . Η πρόταση του κ. Κουκίδη υπερψηφίστηκε τελικά από την Συνέλευση.
Μετά το πέρας των εργασιών τον λόγο πήρε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος κ. Νικόδημος ο οποίος μετέφερε στους παριστάμενους τις ευχές και την αγάπη του Μακαριώτατου Πατριάρχη μας, και ανέφερε ότι στον χώρο της «Στέγης» αισθάνεται ελεύθερα γιατί είναι ένας χώρος που θα ακούσει την γλώσσα του την Ελληνική. Ανέφερε με πικρία όμως ότι η Παροικία έχει γυρίσει την πλάτη σε ότι Ελληνικό και αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, που όπως είπε δεν έρχονται οι Πάροικοι, αλλά και για τα Σωματεία και τα Εστιατόρια. Συνεχάρη τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο για την προσπάθεια που κάνει να κρατήσει το Σωματείο τουλάχιστον κατά το «ήμισυ» Ελληνικό.
Τον λόγο στην συνέχεια πήρε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα. Βίλλυ Πολίτη- Ζουέ η οποία μετέφερε τις ευχές του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή όπως και της Διαχειριστικής Επιτροπής και δήλωσε ότι η Ε.Κ.Κ. στηρίζει όλα τα Σωματεία και τους προέτρεψε να μην διστάσουν να ζητήσουν την αρωγή της Κοινότητας για ότι και αν χρειαστούν. Ευχήθηκε κουράγιο και δύναμη για το δύσκολο τους έργο για να διατηρήσουν αυτό τον χώρο ως ένα Εντευκτήριο για τους Έλληνες.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Αλέξανδρος Καζαμίας ευχαρίστησε την «Ελληνική Στέγη» γιατί όπως τόνισε είναι πάντα κοντά σε όλα τα μικρά σωματεία της παροικίας. Τέλος τόνισε ότι στην σημερινή συνέλευση έγινε μια γόνιμη και δημοκρατική συζήτηση ανταλλαγής απόψεων και προέτρεψε όλους να παραδειγματιστούν από αυτό.
Στην συνέχεια ακολούθησε γεύμα προς όλους τους παριστάμενους.