Oι Έλληνες πάροικοι του Καΐρου φανερά διχασμένοι από την ύπαρξη δύο υποψηφίων για την θέση του Προέδρου του Ομίλου, με υποψηφίους τους κ.κ. Γιώργο Χαγιάτ και Γιώργο Ρεκτσίνη και για την θέση του Ταμία με υποψηφίους τους κ.κ. Άγγελο Αθανασούλη και Χρήστο Αντωνίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ν.Ο.Κ, προσήλθαν από το πρωί του Σαββάτου 20 Νοεμβρίου στους χώρους του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Με τις κάλπες να κλείνουν στις 7 το απόγευμα κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει με σιγουριά μέχρι την τελευταία στιγμή το τελικό αποτέλεσμα και των δύο αυτών θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, που τέθηκαν απευθείας στην κρίση των 128 ψηφοφόρων.
Έντονες οι συζητήσεις και τα σενάρια στον κήπο Ομίλου για τους δύσκολους συνδυασμούς συγκυβέρνησης σε περίπτωση που εκλέγονταν υποψήφιοι από αντίθετες ομάδες στις δύο αυτές θέσεις. «Μεγάλη πολυτέλεια…η διχόνοια για αυτό το Σωματείο, που δεν μπορεί να συγκεντρώσει άτομα για όλες τις θέσεις του Δ.Σ, με ένα δυσθεώρητο χρέος να μεταφέρεται στην επόμενη οικονομική χρήση και με ανοικτές δικαστικές υποθέσεις με το Αιγυπτιακό κράτος» συζητούσαν οι πάροικοι στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους.
Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι με βάση τον Αιγυπτιακό νόμο για τα αθλητικά σωματεία οι μειοψηφούντες υποψήφιοι και για τις δύο επίμαχες θέσεις θα αποχωρήσουν οριστικά και δεν θα καταλάβουν καμία θέση στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Άλλοι πάροικοι, έθεταν το θέμα της ιδιαίτερα προνομιακής θέσης που έχει ο Ε.Ν.Ο.Κ μπροστά στον Νείλο και εξέφραζαν τις έντονες ανησυχίες τους για το μέλλον αυτού του ιστορικού και πολύ σημαντικού χώρου άθλησης αλλά και αναψυχής για την Ελληνική παροικία του Καΐρου.
Ζητήσαμε από τους δύο υποψήφιους Προέδρους πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων να κάνουν μια δήλωση για το «ΝΕΟ ΦΩΣ» και την ekkairo.org απαντώντας σε τρείς ερωτήσεις . Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την προεκλογική περίοδο και πως την βίωσε ο καθένας ξεχωριστά. Στην δεύτερη ερώτηση του ζητήσαμε να σχολιάσουν την δυσφορία πολλών πάροικων για την ύπαρξη δύο υποψηφίων στις θέσεις του Προέδρου και του Ταμία, και τέλους τους ρωτήσαμε τι προτίθενται να πράξουν σε περίπτωση που νικήσουν ή χάσουν τις εκλογές. Δείτε παρακάτω τι απάντησαν πριν μάθουν το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Την Γενική Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ως μέλη του Ε.Ν.Ο.Κ. ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν , η Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ,η κα Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ Επόπτρια γραφείων και οι κοινοτικοί επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ, και Στέλιος Χαλκιάς. Επίσης παρέστη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Αλέξανδρος Καζαμίας με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας και ο κ. Νίκος Κάτσικας Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου , ο Εκπρόσωπος του Σ.Α.Ε κ. Βασίλης Ζουές
Η Γενική συνέλευση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής να ανακοινώνει τα παρακάτω αποτελέσματα.
Για τις θέσεις του Προέδρου και του Ταμία ψήφησαν 128 μέλη με 123 ψηφοδέλτια έγκυρα και 5 άκυρα
Την θέση του Προέδρου με 86 ψήφους κατέλαβε ο κ. Γιώργος Ρεκτσίνης , έναντι του κ. Γιώργου Χαγιάτ που έλαβε 37 ψήφους.
Την θέση του Ταμία με 62 ψήφους κατέλαβε ο κ. Χρήστος Αντωνίου έναντι του κ. Άγγελου Αθανασούλη που έλαβε 61 ψήφους.
Για τις θέσεις του Αντιπροέδρου και των 3 Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ψήφησαν 128 μέλη, με 124 ψήφους υπέρ, 3 κατά, και 1 ψήφο άκυρη.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι αγκαλιάστηκαν και αντάλλαξαν θερμές ευχές για την συνέχιση του δύσκολου έργου της νέας διοίκησης.
Η τελική σύνθεση του νέου Διοικητικό Συμβουλίου είναι η εξής:
Πρόεδρος : Γιώργος Ρεκτσίνης
Αντιπρόεδρος: Ραφίκ Ραάφατ
Ταμίας: Χρήστος Αντωνίου
Μέλη: Βίλλυ Πολίτου-Ζούε, Στέλιος Χαλκιάς, Αγγέλα Ρεκτσίνη
Στην συνέχεια και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ξεκίνησε η Γενική Συνέλευση με τον κ. Χαγιάτ να δίνει τον λόγο στην κ. Πολίτη- Ζουέ για να αναγνώσει μήνυμα του Προέδρου της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστου Καβαλή ό οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα και απευθυνόμενος στην Γενική Συνέλευση εξέφρασε την βαθιά του απογοήτευση για την τροπή της εκλογικής διαδικασίας γιατί όπως δήλωσε «η προσωπική προβολή των υποψηφίων Προέδρων υπερίσχυσε του κοινού συμφέροντος» , και ότι «σήμερα με την πράξη τους οι υποψήφιοι Πρόεδροι μας βάζουν σε προβληματισμό και διλήμματα , και θέτουν τον εαυτό τους και το τονίζω – το ΕΓΩ τους – στην κρίση όλων μας για τα επόμενα βήματα του ιστορικού αυτού σωματείου. Τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται , οι θεσμοί όμως για να μείνουν θέλουν και τις αντίστοιχες ανθρώπινες ενέργειες»
Επίσης ανέφερε ότι αν ήταν στην Συνέλευση θα ψήφιζε και τους δύο υποψήφιους πράγμα που θα καθιστούσε την ψήφο του άκυρη και αυτό το αιτιολόγησε λέγοντας ότι «τα όσα μπορεί άριστα να κάνει ο Χαγιατ θα δυσκολευτεί να κάνει ο Ρεκτσίνης και όσα άριστα κάνει ο Ρεκτσίνης θα δυσκολευτεί να κάνει ο Χαγιατ , και το κόστος θα το πληρώσει τελικά το σωματείο. Αν πράγματι προέβαλαν και οι δυο το συμφέρον του σωματείου θα έπρεπε να μην βάλουν τα μέλη σε αυτό το δίλλημα.»
Ο κ. Χαγιάτ πήρε πάλι τον λόγο και απολογήθηκε για την προηγούμενη περίοδο χρήσης κάνοντας εκτενή αναφορά στο δύσκολο έργο της περιόδου αυτής που ό ίδιος ήταν στο «τιμόνι» του Ε.Ν.Ο.Κ και ενημερώσε τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης για όλες τις φάσεις των αντιδικιών, δικαστικών και μη, του Ομίλου με το Αιγυπτιακό κράτος για τα οφειλόμενα ποσά των τελών του Σωματείου, αλλά και για την λύση της διχογνωμίας από την μεριά της Αιγύπτου για την εταιρική ταυτότητα του Ομίλου.
Δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την σημερινή κατάσταση που όπως τόνισε ο Ε.Ν.Ο.Κ έχει πλέον επίσημο έγγραφο από τον Αιγυπτιακό Στρατό που είναι και ο τελικός διαχειριστής, για τα ακριβή τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνει το Σωματείο και είναι πλέον 964τ.μ και βάση αυτών θα γίνονται οι εκάστοτε τιμολογήσεις, όπως και τον επίσημο χαρακτηρισμό του Ε.Ν.Ο.Κ ως Κρατικού Αθλητικού Σωματείου της Αιγύπτου.
Ευχαρίστησε από καρδιάς τον Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαο Γαριλήδη για την αμέριστη προσωπική αρωγή του σε όλες τις φάσεις των επαφών του Σωματείου με το Αιγυπτιακό κράτος , όπως επίσης και την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου που πάντα έστεκε στο πλευρό του Ομίλου είτε οικονομικώς έχοντας όπως ανέφερε δώσει μέχρι τώρα το ποσό των 2.200.000 Λιρών είτε σε τεχνογνωσία σέ όλα τα επίπεδα.
Ο κ. Χαγιάτ έθεσε σε ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση και εγκρίθηκαν δια ανατάσεως της χειρός οι Ισολογισμός και Απολογισμός της χρήση 2020-2021 και ο Προϋπολογισμός για το 2021-2022.
Εγκρίθηκε επίσης η επιλογή του Ορκωτού Λογιστή με καθορισμένη ετήσια αμοιβή τις 6.000 Λίρες και εγκρίθηκε και ο μηνιαίος μισθός του Διευθυντή του Ομίλου στις 4.500 Λίρες.
Στην συνέχεια προτάθηκε αλλά δεν εγκρίθηκε η έκτακτη εισφορά 1.300 Λιρών που θα επιβάρυνε τα μέλη με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους του Σωματείου.
Για προβλέψεις σχετικά με το χρέος που εκκρεμεί προς διάφορους κρατικούς φορείς στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ο κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης διευκρίνισε ότι αυτές οι κρατήσεις ποσών αφορούν πρωτίστως το αριστερό σκέλος του ισολογισμού που περιέχει τα στοιχεία του παθητικού.
Λογιστικά αναφέρονται ως πληρωτέοι λογαριασμοί και εφόσον το χρέος εξακολουθεί να εκκρεμεί θα πρέπει να ενταχθεί και στον προϋπολογισμό. Πρότεινε λοιπόν στο νέο Δ.Σ. να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
Πρώτον, να καταρτήσει ένα πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης αυτών των χρεών και δεύτερον, για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, να ετοιμάσει μια λεπτομερή κατάσταση με τα ποσοστά της πιθανής έκβασης των αποφάσεων (θετική ή αρνητική, αν εκτιμάται ότι δηλαδή θα κερδιθούν ή χαθούν αυτές οι δίκες) και να παρουσιάσει αμφότερες προς συζήτηση στη Γενική Συνέλευση.
Το Δ.Σ. και ο νεοκλεγείς πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτσίνης απόδεχτηκαν την πρόταση του κ. Δημήτρη Σκουφαρίδη.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος ευχαρίστησε όλους του συναδέλφους που όλα αυτά τα τελευταία χρόνια έμειναν στο πλευρό του και πάλεψαν σκληρά για να ξεπεράσουμε όπως είπε όλες τις δυσκολίες και έθεσε τον εαυτό στο πλευρό του Ε.Ν.Ο.Κ. ως απλό μέλος πια για να βοηθήσει όπου του ζητηθεί χωρίς να έχει καμιά πικρία ή προσωπική κόντρα με κανέναν.
Τον λόγο πήρε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ ό οποίος μετέφερε τις ευχές και την αγάπη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β και ευχήθηκε και ο ίδιος προσωπικά στο νέο Συμβούλιο δύναμη και ομόνοια για την τέλεση του δύσκολου έργου τους.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε εκπροσωπώντας την Ε.Κ.Κ ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν λέγοντας ότι ο Ε.Ν.Ο.Κ. είναι το δυσκολότερο και πιο περίπλοκο Σωματείο από όλα . Περιέγραψε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπιζε το Σωματείο με τις Αρχές αλλά και τις καταγγελίες εκ των έσω από Έλληνες βάζοντας τον Όμιλο σε μεγάλες περιπέτειες μέχρι και σήμερα. Κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ. και είπε ότι με τις διχαστικές πρακτικές δυστυχώς ο Ε.Ν.Ο.Κ. χάνει δύο ικανά στελέχη και επανέλαβε την πεποίθηση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου ότι δεν θέλει να χαθεί κανένα σωματείο και για αυτό και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Αλέκος Καζαμίας συνεχάρη τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για το δύσκολο έργο που επιτέλεσαν παρά τις όποιες δυσκολίες και προέτρεψε το νέο Δ.Σ. να φροντίσει να ελκύσει πάλι τους Έλληνες για να επωφεληθούν από αυτό τον πανέμορφο αυτό χώρο. Επίσης πρότεινε να επαναλειτουργήσει το «Γεύμα της Αγάπης» στον χώρο του Ε.Ν.Ο.Κ μια δράση που μάζευε όλη την παροικία μια φορά το χρόνο και γέμιζε με αγάπη και χαρά όλους όσους συμμετείχαν.
Τέλος τον λόγο πήρε ο νέος Πρόεδρος κ. Γιώργος Ρεκτσίνης ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους τον ψήφησαν, ευχαρίστησε τον πρώην Ταμία κ. Αθανασούλη και τον πρώην Πρόεδρο κ. Χαγιάτ τον οποίον χαρακτήρισε παιδικό φίλο και «αδελφό» και το ότι είμαστε όπως είπε σε μια διαφωνία διαχείρισης δεν σημαίνει τίποτα. Τόνισε ότι θα ζητήσει την βοήθεια των μελών του προηγούμενου Συμβουλίου όποτε την χρειαστεί και δήλωσε σίγουρος ότι θα καταφέρει μαζί με το νέο Συμβούλιο το καλύτερο δυνατόν.
Η Γενική Συνέλευση έκλεισε με τις ευχές και τα συγχαρητήρια των μελών προς το νέο διοικητικό Συμβούλιο
Δείτε παρακάτω εικόνες από την εκλογές και από την Γενική Συνέλευση