Μεγάλης και στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στο πολλά υποσχόμενα τομέα του φυσικού αερίου.

Η υπογραφή του Μνημονίου έγινε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στον Κάιρο σε διμερή συνεργασία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El Molla, στο πλαίσιο της 6ης Υπουργικής Συνάντησης των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ της ΝΑ Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο.

Τα βασικά σημεία του Μνημονίου συνεργασίας κινούνται στην θέληση των δύο χωρών για διερεύνηση και εξόρυξη των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, την διασύνδεση σε βάθος χρόνου των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας και Αιγύπτου με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, όπως και την μεταφορά με πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ελληνική αλλά και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή αγορά.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στη χώρα μας και την Αίγυπτο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης, η οποία συνιστά παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων.

Ο ρόλος του φυσικού αερίου τα επόμενα έτη θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος, ενόψει της πράσινης μετάβασης και της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μας μείγματος. Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, η οποία διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία στην έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου, θα ωφελήσει σημαντικά και τις ελληνικές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ και την ΕΔΕΥ».

Η υπογραφή τη συμφωνίας μεταξύ των δύο Υπουργών είναι το απότοκο της συνάντησης κορυφής που είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2020 με τον Aιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah El Sisi η οποία επαναλήφθηκε στο Κάιρο τον Ιούνιο του 2021.

Επόμενο βήμα είναι οι σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών μεταξύ των Ελληνικών Εταιριών φυσικού αερίου όπως η ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων με τις αντίστοιχες Αιγυπτιακές.

Αρέσει σε %d bloggers: