Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και ο Ομογενειακός Σύλλογος “Hephaestus Wien –Österreichisch/ Griechischer Integrationsverein διοργάνωσαν από κοινού στις 12 Δεκεμβρίου και με αξιοσημείωτη επιτυχία και πολυπληθή συμμετοχή που ξεπέρασε τις 300 ταυτόχρονες συνδέσεις μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “Καβάφης, Παγκόσμια Ακτίνα Πολιτισμού”. Την εκδήλωση συντόνισαν η κα Lena Kyropoulos, Association European Journalists, και η κα Εύα Μούσιου.
Μελετώντας το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη διαπιστώνουμε ότι το ποιητικό αποτύπωμα του είναι απόλυτα οικουμενικό με τα ερωτήματα αλλά και με τις προτροπές του να στέκουν ασάλευτες ως αξιώματα ζωής στο διηνεκές, απαλλαγμένες από την φθορά του χρόνου. Και αυτό γιατί τα θέματα που διαλέγει ο ποιητής είναι τα ίδια θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από την απαρχή της δημιουργίας του, αλλά και γιατί ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος αυτός δημιουργός είναι άχρονος.
Το νήμα της διαδικτυακή εκδήλωση έπιασε πρώτος ο Δημήτρης Καταλειφός ο οποίος μας παρουσιάζει με τον μοναδικό ερμηνευτικό του τρόπο την «Σατραπεία» δίνοντάς μας μια γερή δόση μεστής Καβαφικής σκέψης.
Στην συνέχεια ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημ. Διπλωματίας έκανε λόγο για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιουργεί το Ανυπέρβλητο έργο και το Φως του μοναδικού πνευματικού διαμετρήματος του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, χαρακτηρίζοντάς τον ως ποιητή των ποιητών
Έθεσε στο ακροατήριο ένα γόνιμο προβληματισμό του για το πως οι Έλληνες της διασποράς αντιλαμβάνονται τον Ελληνισμό όντας μακριά από το Μητροπολιτικό κέντρο και έχοντας όπως είπε μια διαμεσολαβημένη σχέση χωρίς προσωπικό βιώμα με την πατρίδα. Αναρωτήθηκε για το ποιες μορφές και διαστάσεις λαμβάνει η Ελληνικότητα στην συνείδηση των ανθρώπων που ζούν μακριά από την πάτρίδα και αναφέρθηκε στην απόκριση που ήρθε από το Καβαφικό Σύμπαν μέσω του ποιήματος «Επιτύμβιον Αντιόχου, βασιλέως Κομμαγηνής» , όπου αναλύεται και φωτίζεται η λέξη «Ελληνικός» μια λέξη που όπως είπε χρησιμοποιούσε και ο ίδιο ο Καβάφης για τον εαυτό του.
Ο Πρόεδρος του Ομογενειακού Συλλόγου “Hephaestus Wien –Österreichisch/ Griechischer Integrationsverein ο κ. Georg Gstrein παρουσίασε την Αιγυπτιώτισσα Άλκηστη Πρωτοψάλτη η οποία κατασυγκινημένη θυμήθηκε και μοιράστηκε στιγμές από τις δικές της Αλεξανδρινές μνήμες και από την προσωπική σχέση της με το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Ενώ όπως είπε ενώ της είχε ζητηθεί να διαβάσει ένα ποίημα του Καβάφη αυτή πρότεινε να τραγουδήσει το «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» το οποίο όπως αποκάλυψε ήταν το πρώτο τραγούδι που κατέθεσε το 1974 ως Αλκιστης Πρωτοψάλτη σε μουσική του Δήμου Μούτση.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου το οποίο είναι συνδιοργανωτής της εκδήλωσης.
Αναφέρθηκε στην αρχή του λόγου του στην καθοριστικής σημασίας συμβολή της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο όπως και της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, οι δυο φορείς που όπως είπε στηρίζουν το Ε.Π.Κ.Κ., και συμμετέχουν ενεργά στη διάδοση του Καβαφικού έργου με πλήθος δραστηριοτήτων, κορωνίδα των οποίων είναι η συμμετοχή στις διοργανώσεις του Διεθνούς Λογοτεχνικού Συμποσίου «Καβάφεια».
Και αναφερόμενος στην δική του σχέση με τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή μας είπε ότι ήταν καρμικό το πρωτο του τραγούδι στην ελληνική δισκογραφια σε μουσική του Γιωργου Καζαντζη, το μακρινο 1993, να έχει τίτλο “η Αλεξάνδρεια που χάνεις” και ήταν σαν να τον πήρε όπως είπε από το χέρι και να τον έφερε στην Αίγυπτο, να δει με τα μάτια του τον τόπο της ποίησις του.
Κλείνοντας την παρουσίασή του μοιράστηκε με όλους ένα διήγημα με τίτλο “η παρουσίασής του έρωτος ” που συνέθεσε από σπαράγματα 25 αναγνωρισμένων ποιημάτων του Καβάφη
Ο Σαμουήλ Μπισσάρας διεθνώς αναγνωρισμένος μεταφραστής του Καβαφικού έργου στην συνέχεια μας ταξίδεψε με την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη σε πολλά σημεία της ίδιας του της ζωής φωτίζοντας μέσα από το κάθε ποίημα ανέλυε, το ιστορικό πλαίσιο της εποχής αλλά και γλωσσολογικό στοιχείο της ποίησής του.
Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία της Άντυ Ελ Άραμπι, της Αιγύπτιας πτυχιούχου της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου η οποία απήγγειλε στη Αραβική αλλά και στην Ελληνική το ποίημα «Φωνές»
Ενώ είχε προγραμματιστεί να μιλήσει για το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, αυτό δεν κατέστη δυνατόν για τεχνικούς λόγους.
Ο Αλέξανδρος Καζαμίας στην συνέχεια καθηγητής του Coventry University στην Αγγλία ο οποίος μας απέδειξε με τον λόγο του ότι η μεγάλη έλξη που ασκεί ο Καβάφης σε όλο τον κόσμο συνίσταται στην ετεροδοξία και στον κοσμοπολιτισμό της ποίησής του. Με άλλα λόγια ο κ. Καζαμίας μας ανέφερε ότι ο Καβάφης είναι ένας υπερεθνικός ποιητής που είναι αδύνατο να περιχαρακωθεί στα στενά όρια μιας παράδοσης.
Μας έδειξε γιατί ο Καβάφης κερδίζει συνεχώς έδαφος στην αναγνώριση του κόσμου με την πολυεπίπεδη γλώσσα του και τα μεστά του νοήματα . Επίσης επεσήμανε τον κεντρικό ρόλο που κατέχει ο κοσμοπολιτισμός στον λόγος του, ως στοιχείο πλατιάς επικοινωνίας με άλλους λαούς. Και τέλος αναφέρθηκε στην διασπορική ταυτότητα του και στο ομοερωτισμό του και τον τολμηρό τρόπο που πρόβαλε τις περιθωριακές ταυτότητες.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων του μεγάλου Αλεξανδρινού ποίητή.
Η ηθοποιός Ινώ Μάτσου απάγγειλε το ποίμα «η Πόλις» και η ηθοποιός Έρη Μπακάλη απάγγειλε το ποίημα «Η διορία του Νέρωνα» καθώς και η Μυρτώ Ζάραγκα, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόννης απάγγειλε το ποίημα «Ιωνικόν»
Ο Tigran Sarkisian, εκπρόσωπος της Διαδικτυακής Ομάδας “Αρμένιοι και φίλοι Αρμενίων” απάγγειλε το ποίημα «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» . Ευγενία Κοτανίδη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας απάγγειλε το ποίημα «Εν απογνώσει».Η Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου, Πρόεδρος της ελληνικής πολιτιστικής οργάνωσης Νόστος της Αργεντινής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών των Πέντε Ηπείρων απάγγειλε το ποίημα « Θερμοπύλες».
Η Άντζελα Μπράτσου, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας απάγγειλε το ποίημα «Σοφοί δε προσιόντων».Ο Νίκος Ουζούνογλου, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών απάγγειλε το ποίημα «Γιατί οι Βάρβαροι θα φτάσουν σήμερα».Ο Μιχάλης Πατένταλης, Πρόεδρος των Ελλήνων συγγραφέων Γερμανίας απάγγειλε το «Πρώτο σκαλί». Ενώ η Ρέα Σουμελή Δημοσιογράφος απάγγειλε το ποίημα «Το Σύνταγμα της ηδονής»
Την εκδήλωση έκλεισε ο Heinz Gstein που απάγγειλε την γνωσ΄τή σε όλους μας «Ιθάκη»
Παρακολουθήστε εδω όλην την εκδήλωση