Στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πόρτ Σαΐντ κλήρος και λαός φώναξαν σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου «Άξιος» για τον νέο Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσο.

Η μεγάλη αυτή μέρα χαράς, αγάπης, πίστης και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο για την Μητρόπολη Πηλουσίου ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με το Χριστεπώνυμο πλήθος να συρρέει στο Πόρτ Σαΐντ με κάθε μέσο από το Καΐρο, την Αλεξάνδρεια την Μανσούρα, την Διαμέτη, την Ισμαηλία και άλλες πόλεις της Αιγύπτου, για να συγχαρεί και να πάρει την ευχή, του νέου Μητροπολίτη.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’ πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσο, από τον Επίσκοπο Ταμιάθεως Γερμανό και από πλήθος κληρικών από διάφορες πόλεις της Αιγύπτου ενώ έψαλε ο Πρωτοψάλτης΄ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Νίκος Κάτσικας. Στην τελετή παρευρεβρέθησαν και σπουδαστές της Πατριαρχικής Ιερατικής σχολής του “Αγίου Αθανασίου” που εδρεύει στον Άγιο Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολουθώντας με ευλάβεια το τυπικό της Αλεξανδρινής τάξης ο Μακαριώτατος Πατριάρχης ενθρόνισε γεμάτος περηφάνια και χαρά τον Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσο στον νέο Δεσποτικό του θρόνο.

«Σήμερα δεν είναι μόνος. Είμαστε εδώ όλοι που τον αγαπάμε». Με αυτά το λόγια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος απευθυνόμενος στο πλήθος των πιστών άνοιξε την καρδιά του κοιτώντας στα μάτια τον Σεβασιώτατο Μητροπολίτη Νάρκισσο στον Δεσποτικό του Θρόνο.   

Και με δάκρυα στα μάτια του και με σπασμένη από την συγκίνηση την φωνή του συνέχισε λέγοντας «Γιέ μου, η όμορφη χώρα της Ιορδανίας, η ευλογημένη από την Αγία Γραφή σε γέννησε, η Ελλάδα σε κέρδισε, η Αίγυπτος σε χαίρεται.»

Στον λόγο του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις δύσκολες μέρες που έρχονται, γιατί ομόδοξοι έρχονται να πληγώσουν την Εκκλησία μας, γιατί δεν γνωρίζουν ότι η ιστορία μας είναι αιώνια και ότι η Ορθοδοξία είναι βαθιά ριζωμένη στην Αίγυπτο.

Και κοιτώντας τον στα μάτια αναγνώρισε ότι σε αυτόν τον αγώνα είναι πάντα κοντά του. Κλείνοντας τον λόγο του ο Μακαριώτατος  αφού του έδωσε την ευλογία του μέσα από την καρδιά του του ζήτησε ένα δώρο. Να δει μαζί με τις Κοινότητες μας όπως είπε ανακαινισμένη την Εκκλησία του Χριστού στο Π΄όρτ Σαΐντ.

Να εύχεστε να είμαι άξιος. Άξιος της ευθύνης και την υπευθυνότητας, της οποίας η αγάπη και η εμπιστοσύνη του Μακαριωτάτου και οι ψήφοι των Αγίων Αρχιερέων με εμπιστεύτηκαν.

Ο Σεβασιμώτατο Μητροπολίτης κ. Νάρκισσος είδε το πρώτο Φως της ζωής στο Αμμάν της Ιορδανίας το 1968 και εισήλθε στην Εκκλησία του Θεού με το όνομα Samer Gammoh. Η πορεία της εκπαίδευσής του μεγάλη. Επεράτωσε αρχικά τις εγκύκλιες σπουδές του στο National Orthodox School. Στην συνέχεια φοίτησε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία των Δογμάτων, Εκάρη Μοναχός στις 14/2/1994 και χειροτονήθηκε Διάκονος στις 15 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους και Πρεσβύτερος, προχειρισθείς αυθημερόν σε Αρχιμανδρίτη από τον Μητροπολίτη Μεγάρων κ. Βαρθολομαίο. Το 2009 ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β’ για να προσφέρει τις υπηρεσίες του και ως Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Αγ. Αθανάσιος, ως Γραμματέας επί των Αραβικών. Το 2013 εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Νούβιας, Υπέρτιμος και Έξαρχος παντώς Σουδάν ενώ το 2015 εξελέγη Μητροπολίτης Άκκρας, και διορίστηκε το 2016 Πατριαρχικ΄ός Επίτροπος Αλεξανδρείας, ενώ το 2019 η Αγία και Ιερά Σύνοδος τον ανέδειξε σε εν ενεργεία Συνοδικό Μητροπολίτη Ναυκράτιδος και στις 28 Ιανουαρίου 2022 ενθρονίστηκε Μητροπολίτης Πηλουσίου, που είναι και ο τελευταίος για την ώρα σταθμός, της πλούσιας πορείας του.

Η καλύτερη ενθρόνιση μου, είναι να ενθρονιστώ στις καρδιές σας και να είμαι ο δικός σας άνθρωπος

Με αυτά τα λόγια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πηλουσίου Νάρκισσος άνοιξε την καρδιά του ευχαριστώντας όλους που ήρθαν από μακριά ή από κοντά για να είναι όπως είπε κοντά του σε αυτή την ημέρα της χαράς.

Στην συνέχεια όλοι οι παριστάμενοι συνεχάρησαν τον νέο Δεσπότη και έλαβαν την ευλογία του. Ακουλούθησε κέρασμα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη να ανταλλάσσει λόγια αγάπης και ευγνωμοσύνης με όλους.

Δέχτηκε επίσης και δώρα. Μια φιλτισένια ράβδο από τον o κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων, ένα χρυσό νόμισμα από τον Πρωτοπρεσβύτερο της Εκκλησίας της Δαμιέτης κ. Παντελεήμονα, όπως επίσης και δύο ξυλόγλυπτα διακοσμητικά.

Ακολούθησε πλούσιο γεύμα για τους παριστάμενους σε πολυτελές παραλιακό εστιατόριο, προσφορά της Ελληνικής Κοινότητας του Πόρτ Σαΐντ για την ενθρόνιση του νέου  Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νάρκισσου.

Στην ενθρόνιση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νάρκισσου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Γαριλίδης, η Γενική Πρόξενος του Καΐρου κα Μαρία Ζήση, ο Γενικός Πρόξενος της Αλεξάνδρειας κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, o Σεβασιώτατος Mητροπολίτης του Πόρτ Σαΐντ της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Θεόδωρος με πλήθος κληρικών, ο Διοικητής του Πόρτ Σαΐντ, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ, η Πρόεδρος της Κοινότητας Πορτ Σαΐντ κα Χρυσούλα Θεοχάρη, ο  Προξενικός Λιμενάρχης κ. Βασίλης Πιτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Καζαμίας και μέλη της αδελφότητας κα Άννα Γεωργαλλίδη και ο κ. Μιχάλης Κουκίδης , ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, ο ταμίας του Ελληνικού Κέντρου κ. Άγγελος Αθανασούλης ο πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας κ. Βασίλειος  Φιλιππάτος, η Διευθήντρια του Ελληνικού Γηροκομείου κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου, ο  κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ ,η κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C , ο καθηγητ΄ής της Πατριαρχικής Ιερατικής σχολής του “Αγίου Αθανασίου” κ. Γιώργος Τσιτσιμπίνης και ο αδελφός του νεοενθρονισθέντα Μητροπολίτη Νάρκισσου, Dr. Σουλτάν Γκαμό με την σύζηγό του που ταξίδεψαν από την Ιορδανία για την μεγάλη αυτή ημέρα.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος ευλογεί το γεύμα προς τιμήν του Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσου.

Αρέσει σε %d bloggers: