Στην κορυφή της Αιγύπτου για 3η χρονιά η Χρυσή πρωταθλήτρια Αναστασία Ρεκτσίνη
20/02/2022
Αναζητήστε και διαβάστε το ΝΕΟ ΦΩΣ που κυκλοφορεί σήμερα 21.02.2022
21/02/2022
Show all

Οι Πρόσκοποι του Καΐρου έκοψαν την Αγιοβασιλόπιτα τους και γιόρτασαν την Ημέρα Σκέψης με τους Αιγύπιους αδελφούς Προσκόπους και πλήθος κόσμου.

Όπως το είχαν ήδη ανακοινώσει ότι είναι «παντός καιρού»… βρέξει ή χιονίσει οι Πρόσκοποι του Καΐρου  πραγματοποίησαν στο χώρο του Προσκοπείου μια μοναδική εκδήλωση αντάξια της φήμης τους, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου  για να κόψουν την Αγιοβασιλόπιτα τους για το καλό της νέας χρονιάς, αλλά και για να γιορτάσουν μια σημαντική ημέρα για τον Παγκόσμιο Προσκοπισμό που είναι η Ημέρα Σκέψης εις ανάμνηση των γενεθλίων του ιδρυτή του Προσκοπικού κινήματος Λόρδου Μπέϊντεν – Πάουελ (22/2/1857)

«Ας αφήσουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκαμε» Με αυτήν φράση που είναι η  προμετωπίδα του παγκόσμιου Προσκοπικού ιδεώδους ο Αρχηγός του Συστήματος κ. Γιάννης Μελαχροινούδης ταξίδεψε με τον γλαφυρό του λόγο όλους τους παριστάμενους στον μαγικό κόσμο των ιδεών και των αξιών ζωής αυτής της παγκόσμιας Προσκοπικής αδελφότητας που αριθμεί 50 εκατομμύρια μέλη και έχει ως σκοπό  την ηθική και πνευματική διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων για να καταστούν Ψυχή τε και σώματι ως ψηφίδες ενός νέου καλύτερου κόσμου.

Μαζί τους αυτήν την γιορτινή ημέρα και οι Αιγύπτιοι Πρόσκοποι με τους βαθμοφόρους και τους απλούς Πρόσκοπους, τις σημαίες και τα λάβαρά τους να στέκουν όλοι ως ενεργοί παραστάτες μιας οικουμενικής ιδέας που δεν εξαντλείται στην θεωρία αλλά εφαρμόζεται και στην καθημερινή πράξη και εν τέλη  γίνεται τρόπος ζωής.

Απτό παράδειγμα αδελφοσύνης και αλληλοϋποστήριξης το οποίο έχει γραφτεί στην Ιστορία του Προσκοπισμού και έχει ορισθεί ως παράδειγμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης και αναφέρονται όλοι οι Πρόσκοποι ανά τον κόσμο είναι η σχέση των Ελλήνων με τους Αιγυπτίους Προσκόπου που όπως μας είπε ο κ. Μελαχροινούδης αντανακλά και αντιπροσωπεύει την δυναμική του Συστήματος και μας φέρνει κοντά με τις ιδέες και το όραμα του ιδρυτή του Προσκοπισμού  Λόρδου Μπέϊντεν – Πάουελ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και βαθιάς σκέψης και σύνδεσης με τους Προσκόπους που δεν είναι πια μαζί μας όπως είπε ο κ. Μελαχρινούδης, αλλά έβαλαν τις βάσεις και ενέπνευσαν όλους μας ως πυξίδα ζωής στο προσωπικό μας μονοπάτι.

Βραβεύσεις, αναμνηστικές πλακέτες και έπαινοι δόθηκαν σε πολλούς που με την συνεισφορά τους προσέφεραν στην Προσκοπική ιδέα

Η κα Ρούλα Αυγουστιάδη παρέλαβε κατασυγκινημένη αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά του πρόσφατα μεταστάντος συζύγου της Δημήτρη Καλατζή, ό όποιος πέραν της προσωπικής του πορείας άφησε το ισχυρό του σημάδι στο πρόσωπο των δύο του κοριτσιών που συνεχίζουν τον Προσκοπικό τρόπο ζωής.

Η κα. Εύα Τσιάρα βραβεύτηκε επίσης για την προσφορά του πατέρα της Χρήστου Τσιάρα τελευταίου βαθμοφόρου της χρυσής εποχής του Καϊρινού Προσκοπισμου.

Ο κ. Μελαχροινούδης παρουσίασε στην συνέχεια σπάνιο φωτογραφικό υλικό και μίλησε από καρδιάς για την στενή σχέση των Αιγυπτίων και των Ελλήνων Προσκόπων στην πολύχρονη κοινή τους πορεία με τον κ. Μοχάμεντ Μουστάφα Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Αράβων Προσκόπων να αναφέρεται στην βοήθεια των Ελλήνων Προσκόπων στην αναγνώριση του Σώματος Αιγυπτίων Προσκόπων  το 1922 στο δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Παρίσι.

Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Γαριλίδης απένειμε  το Μετάλλιο Προσκοπικής Αξίας στην Ομοσπονδία Αιγυπτίων Προσκόπων τοποθετώντας στην Προσκοπική σημαία και παραδίδοντας το δίπλωμα στον Πρόεδρο τη  Ομοσπονδία Αιγυπτίων Προσκόπων κ. Μοχάμεντ Αμπάς

Κατά τον ίδιο τρόπο ο κ. Γαριλίδης απένειμε το Μετάλλιο εξαίρετων Πράξεων στο Σώμα Αιγυπτίων Προσκόπων και στον Πρόεδρο του Σώματος  Δρ. Ασραφ Σααλάν όπως επίσης τοποθέτησε το μετάλλιο της Μακράς και Ευδοκίμου Υπηρεσίας και παρέδωσε δίπλωμα στον Πρόεδρο Εφορείας Περιοχής Καΐρου του Σώματος Αιγυπτίων Προσκόπων Δρ. Μουστάφα Κάσσεμ.

Τέλος ό Έλληνας Πρέσβης τοποθέτησε μετάλλιο στην Ελληνική Σημαία του Συστήματος Προσκόπων Καΐρου

Τιμήθηκαν επίσης για την υλική και ηθική τους βοήθεια στο Προσκοπικό Σύστημα με το Μετάλλιο Υπηρεσιών προς τον Προσκοπισμό ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Γαριλίδης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.

Εύφημον μνεία έλαβε και ο Αντώνης Καζαμίας για την συνολική προσφορά του στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στις τιμητικές διακρίσεις του έχει θεσμοθετήσει μια πολύ σημαντική διάκριση αυτής της Οικογενειακής Συμπαράστασης  που απονέμεται στις Μητέρες και Συζύγους Βαθμοφόρων  σε αναγνώριση της συνεχούς και αξιόλογης στήριξης  του προσκοπικού έργου. Η κα Μαρία Νικολαρά σύζυγος του Αρχηγού κ Γιάννη Μελαχροινούδη έλαβε από τα χέρια του Έλληνα Πρέσβη αυτή την σημαντική τιμητική διάκριση.

Οι Πρόσκοποι Καΐρου  τίμησαν και  φίλους Αιγυπτίους Βαθμοφόρους   με αναμνηστικές πλακέτες   στους   Έφορο Εκπαίδευσης Καΐρου Δρ Marko Khalil , Έφορο της Ομάδας Προσκοπισμός  για την Ειρήνη  κ. Ταρεκ Αζίζ, στον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Αράβων Προσκόπων κ. Μοχάμεντ Μουστάφα , στον Αρχηγό Χάσσαν Σουλτάν μέλος της Επιτροπής Νέων του Παγκόσμιου Οργανισμού Προσκοπικής Κίνησης , στον Γενικό Διευθυντή της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας  Έφορο Αμπντελ Αζίμ Μοχάμεντ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων αποφάσισε επίσης  να τιμήσει τους Ενήλικες Εθελοντές των Προσκόπων Καΐρου για τις εξαίρετες υπηρεσίες τους στον Απόδημο Προσκοπισμό και την νεολαία του Καΐρου, καθώς και στις κυρίες της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης (ΕΚΣ)  για το έργο στήριξης τους προς τους Προσκόπους Καΐρου.

Τιμής ένεκεν οι 3 Αιγύπτιοι Πρόεδροι απένειμαν  Διπλώματα: ΕΥΑΡΕΣΚΙΑΣ στους Βαθμοφόρους  Ολγα Καλαντζή, Κρίς Παναγιώτου, Χρήστο Κακουράτο, Γιώτα Τσώκου , Ιωάννα Αγιούμπ

ΕΥΦΗΜΟΝ ΜΝΕΙΑ έλαβαν οι βαθμοφόροι Ναταλί Σαϊντ, Έντζι Χάλεντ, Μάριο Αγιούμπ  καθώς και στις Κυρίες της ΕΚΣ Ευαγγελία Χαλκιά, Ράνια  Κλεοπάτρα Ελ Ντέγκουί , Χριστίνα Ντοά Αντωνίου, Μαρία Πετράκη και Μαριονέτα Ελ Σάμι

και ΕΠΑΙΝΟ  οι βαθμοφόροι Χρήστο Αντωνίου , Γιώργο Αγγελίδη και Ανδρέα Γιόσρι

Στην συνέχεια οι 3 Αιγύπτιοι Πρόεδροι επέδωσαν αναμνηστικές πλακέτες στον  Έλληνα Πρέσβη κ. Ν. Γαριλίδη , τον  Έφορο Αποδήμων Ανδρέα Γιόσρι και στον ΑΣ Γιάννη Μελαχροινούδη

Επίσης συγκινητική ήταν η στιγμή που  ο Αιγύπτιος Ανιχνευτής Μαρουάν Αχμαντ  παρέδωσε ιστορικό φάκελο των Ελλήνων Προσκόπων Πορτ Σάϊντ για το Ιστορικό Αρχείο του ΣΕΠ και ο Αρχηγός Συστήματος Καΐρου  του επέδωσε αναμνηστική πλακέτα.                                                                         Τέλος  ο Έφορος Τάρεκ Αζί επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον Έλληνα Πρέσβη  κ. Ν. Γαριλίδη και στο Γιάννη Μελαχροινούδη

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας την οποία ευλόγησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος ο οποίος στον λόγο του εξήρε την αξιόλογη δράση όπως την χαρακτήρισε αλλά και την σημαντική κοινωνική συνεισφορά του Προσκοπισμού στην ηθική διαπαιδαγώγηση των νέων. Μετέφερε επίσης την αγάπη και τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’ και μαζί με τον Έλληνα Πρέσβη κ. Γαριλίδη  και την Γενική Γραμματέα κα Σκουφαρίδου τον Υπαρχηγό κ. Αντωνίου και τον Αρχηγό κ. Μελαχροινούδη έκοψαν τις 3 πίτες . Τυχεροί της χρονιάς ήταν ο Πρόεδρος των Προσκόπων Καΐρου Δρ. Μουστάφα Κάσσεμ και ο Έφορος κ. Μοχάμεντ Ελ Σααντάουϊ  και ο Υπαρχηγός Συστήματος  των Ελλήνων Προσκόπων κ. Χρήστος Αντωνίου

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα που περιλάμβανε και την εορταστική τιμητική τούρτα με την εικόνα του ιδρυτή Μπέιντεν Πάουελ προσφορά του Εφόρου Δρ Ναντίμ Ισκάνταρ Επίτιμου Αρχηγού των Αραβοφώνων Προσκόπων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας της  ενορίας του Ντάχερ . 

Στην γιορτινή Προσκοπική εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Γαριλίδης, η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ , ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργος Ρεκτσίνης,  ο Ταμίας του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Άγγελος Αθανασούλης, ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος,  ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης

Δείτε εικόνες από την Προσκοπική εκδήλωση

Αρέσει σε %d bloggers: