Η Ελληνική Παροικία του Καΐρου τίμησε επάξια για ακόμα μια χρονιά  το πανάρχαιο Ελληνικό έθιμο της Τσικνοπέμπτης ξεκινώντας το γλέντι από νωρίς το μεσημέρι με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου Σχολής να πρωτοστατεί ανάβοντας τις πρώτες φωτιές στον προαύλιο χώρο των Ελληνικών Σχολείων στην Ηλιούπολη.

Ήταν όλοι εκεί, με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο κ. Λεωνίδα Φοντριέ και όλα τα μέλη του Συλλόγου τον κ. Ρεϊμόν Νικηταρίδη, και την κα Ράνια Μόσχου πίσω από τις ψησταριές να προετοιμάζουν, να ψήνουν και να καλοδέχονται μικρούς και μεγάλους. Γνώριμος και ταλαντούχος ψήστης από τα παλιά, μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργος Ρεκτσίνης  

Το προαύλιο των Ελληνικών Σχολείων γεμάτο από τις φωνές και τα κυνηγητά του  Μπάτμαν, του Σούπερμαν, της Ποκαχόντας, της Έλσας  από το Φρόουζεν  και φυσικά της Νηπιαγωγού κας Ελένης Ταμπάκη που έκλεψε την παράσταση ως «η καλή μας αγελάδα»

Παρόντες στο γλέντι και όλοι οι εκπαιδευτικοί της  Αχιλλοπουλείου Σχολής με τον Διευθυντή τους κ. Βασίλης Λάγιο. Μασκαράδες και αυτοί, λόγω της ημέρας είχαν μια μικρή πινελιά ξεγνοιασιάς. Μια αστεία μάσκα, μια ροζ περούκα, ένα διαφορετικό ντύσιμο και έτοιμοι για την γιορτή.

Στο γλέντι με την γλυκιά εγγονή της και η Διευθύντρια Οικονομικών του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα Κωνσταντίνα Γεδεών

Από την Τσικνοπέμπτη  φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι μαθητές της Αμπετείου Σχολής που με την αρωγή της κας Ειρήνης Ζαμπάρογλου αλλά και των εκπαιδευτικών τους  τσίκνισαν για τα καλά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Δείτε εικόνες από το γλέντι του Συλλόγου Γονέων της Αχιλλοπουλείου, αλλά και από τους μαθητές της Αμπετείου Σχολής (φωτογραφίες από τους συμμετέχοντες μαθητές και γονείς)

Κατά τις πέντε το απόγευμα το γλέντι των Σχολείων τελείωσε  με τους μικρούς και τους μεγάλους χαρούμενους και ευτυχισμένους να δίνουν την σκυτάλη της Τσινκοσυνέχειας στην Ελληνική μας Στέγη που από τις επτά το απόγευμα τα τραπέζια της άρχισαν να γεμίζουν και οι ψήστες και όλο το προσωπικό της κουζίνας να πιάνουν δουλειά. Ο Γραμματέας της Στέγης κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν πανταχού παρών συντόνιζε όλα τα πόστα προλαβαίνοντας τις επιθυμίες των καλεσμένων.

Στην κουζίνα το κλίμα γιορτινό. Ο Ουαγκίχ  με την χαρακτηριστική κόκκινη ποδιά του μπροστά στην ψησταριά είχε την τιμητική του λόγω της ημέρας. Αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ο Ράφατ, ο Μάικλ, ο Ταραχάτ, ο καθένας στο πόστο του εκτελούσαν τις παραγγελίες με επαγγελματισμό και ταχύτητα. Και φυσικά οι σερβιτόροι της «Στέγης
γνώριμοι σε όλους μας για την ευγένεια και την εξυπηρετικότατά τους.

Τα φαγητά πεντανόστημα. Φρέσκα και καλοψημένα, μα πάνω από όλα εύγεστα όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η Ελληνική  Στέγη ικανοποίησαν και τους πιο απαιτητικούς.

Κάθε τραπέζι και μια χαρούμενη παρέα που με τα γέλια και την εύθυμη ατμόσφαιρα και το «εγώ» να  μοιράζεται στο «εμείς», όλοι νιώθαμε ότι αυτά που μας ενώνουν ως παροικία είναι πολύ βαθιά και σημαντικά για όλους, με τις  ρίζες τους χάνονται στον χώρο αλλά στον χρόνο της μνήμης.

Στην γιορτή της Τσικνοπέμπτης παρέστησαν μεταξύ πολλών άλλων και  ο Αντιπρόεδρος  της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η κα. Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ. Κ. οι κοινοτικοί επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Βασίλης Λάγιος καθώς και εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων, ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος

Η κεφάτη βραδιά έκλεισε γύρω στις εντεκάμισι αφήνοντας σε όλους μια εύθυμη επίγευση και μια υπόσχεση ανταμώματος το Τσικνοσαββατο 26 Φλεβάρη στο Προσκοπείο.

Δείτε εικόνες από την γιορτή της Τσικνοπέμπτης στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως(φωτ. Βασίλης Α. Πουλαρίκας)

Αρέσει σε %d bloggers: