Ημέρα λύπης αλλά και βαθιάς περισυλλογής για όλη την Καϊρινή  Παροικία το Σάββατο 5 Μαρτίου όπου κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων της Αμπετείου Σχολής που πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, τα μέλη του ιστορικού αυτού Σωματείου κλήθηκαν να διαχειριστούν το αποτέλεσμα  μιας βαριάς, αλλά αναπόφευκτης κατά πολλούς  δικαστικής απόφασης που κλείδωσε στην κυριολεξία την πόρτα του κτηρίου του Σ.Ε.Α.Α.Σ,  ρίχνοντας δυστυχώς βίαια  την αυλαία στην αδιάληπτη 87 χρονη λειτουργία ενός ιστορικού χώρου με τον οποίον  οι αναμνήσεις όλων ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες.

Λίγο πριν ξεκινήσει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση όλοι ήταν μουδιασμένοι και αμήχανοι από την αναγκαιότητα αυτής της δυσάρεστης συγκέντρωσης.  Με το βλέμμα της γεμάτο συγκίνηση η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου άνοιξε την καρδιά της και μοιράστηκε μαζί μας τις γλυκές προσωπικές τις στιγμές από τον χώρο του εντευκτηρίου του Σ.Ε.Α.Α.Σ. κορυφαία των οποίων η δεξίωση του γάμου της. Μας μίλησε επίσης για τα μεγαλεία όπως είπε πού έζησε κατά βάση η γενιά των γονιών της στον περιζήτητο αυτό χώρο της Ελληνικής Παροικίας με τις θεατρικές παραστάσεις από σημαντικούς  Ελληνικούς θιάσους, αλλά και από τις εκδηλώσεις και τα πολυτελή γκαλά της ακμάζουσας τότε Ελληνικής Κοινότητας που γινόντουσαν σχεδόν κάθε εβδομάδα στους χώρους αυτού του ιστορικού σημείου αναφοράς της Ελληνικής  Παροικίας.

Στο τραπέζι του προεδρείου τα 3 εναπομείναντα  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Α.Α.Σ ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Βαδής, ο Ταμίας κ. Άγγελος Αθανασούλης και η Γραμματέας κα. Βάσω Χαραλάμπους , όπως επίσης και οι τιμητικές θέσεις για τον  Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Στέφανος και τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης.

Η Έκτακτη Γενική συνέλευση ξεκίνησε με την προτροπή του Προέδρου κ. Βαδή για την τήρηση ενός λεπτού σιγής  για τα μέλη που έφυγαν από την ζωή το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Βαδής στην εναρκτήρια ομιλία του έκανε μια συγκινητική ιστορική αναδρομή στις λαμπρές στιγμές του Σωματείου στο οποίο οι παππούδες αλλά και οι γιαγιάδες όπως είπε όλων μας συμμετείχαν στις λαμπρές εκδηλώσεις του. Μίλησε επίσης για τα χρόνια της ακμής που όπως είπε ο Σ.Ε.Α.Α.Σ αριθμούσε περισσότερα μέλη από την Ελληνική Κοινότητα. Αναφέρθηκε επίσης στον πολύπλευρο ρόλο του Σωματείου που λειτουργούσε ως το πρώτο βήμα, το πρώτο σκαλοπάτι προς το στίβο της κοινωνικής ζωής. Και συνεχίζοντας τον λόγο του μνημόνευσε τους σημαντικούς επιστήμονες που διέπρεψαν σε όλα τα εργασιακά επίπεδα, αναφέροντας τους Αμπετιανούς ιατρούς, τους δικηγόρους, τους αρχιτέκτονες τους διπλωμάτες που δραστηριοποιήθηκαν και δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στους τομείς τους, πιστοποιώντας όπως είπε με το έργο τους τα γερά θεμέλια που απέκτησαν από το ιστορικό αυτό Σχολείο της Ελληνικής Παροικίας.

Ενημέρωσε επίσης τα μέλη ότι έχει ήδη αποφασιστεί με την χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου να δημιουργηθεί ένα λεύκωμα με την ιστορία του εντευκτηρίου ως παρακαταθήκη του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Προέτρεψε επίσης όποιον έχει φωτογραφίες ή οποιοδήποτε υλικό σχετικά με το Σωματείο να το προσκομίσει για την υποστήριξη του έργου αυτού.

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, η κα Βάσω Χαραλάμπους και ο κ. Άγγελος Αθανασούλης παραμείνανε στις θέσεις τους ενώ το κλίμα ήταν δυσμενές μετά την παραίτηση των κ.κ Αλέξανδρου Καζαμία και Στέφανου Αργυρίου όπως επίσης και την αποχή από τις συνεδριάσεις του κ. Γεώργιου Καλλίδη.   Και τα εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ όπως τόνισε βρέθηκαν στο μεγάλο δίλημμα να προτείνουν την διάλυση ή την συνέχεια του Σωματείου με την πλάστιγγα να γέρνει προς την συνέχεια του Σ.Ε.Α.Α.Σ σε άλλο χώρο τον οποίον εξασφάλισαν με την αρωγή του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Χρήστου Καβαλή και την σύμφωνη γνώμη όλης της Διαχειριστικής Επιτροπής. 

Τέλος ενημέρωσε την Γενική Συνέλευση για το χρέος που έχει το Σωματείου προς τον ιδιοκτήτη του χώρου το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 120.000 λιρών Αιγύπτου.

Ο λόγος κατέστη ελεύθερος στην συνέχεια με πρώτον τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν να τονίζει ότι είναι υποχρέωση της Κοινότητας να βοηθά όλα τα Σωματεία και να ενημερώνει για την νέα έδρα του Σ.Ε.Α.Α.Σ  θα είναι στην οδό Σουλεϊμάν Ελ Χάλαμπι 17. Αναφέρθηκε επίσης και στην κάλυψη από το ταμείο της Ε.Κ.Κ του συνολικού ποσού της αμοιβής του δικηγόρου, στην δικαστική διαμάχη με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, το οποίο ανήλθε στο ποσό των 42.000 λιρών.

Στην συνέχεια της Συνέλευσης εκφράστηκαν επίσης έντονοι προβληματισμοί για την επισφαλή βιωσιμότητα αλλά και  για το αβέβαιο μέλλον του Σωματείου και προτάθηκε η  οριστική διάλυση του, με ενδεχόμενη πώληση ή και παραχώρηση όλων των κινητών περιουσιακών του στοιχείων σε άλλα Ελληνικά Σωματεία.

Με δεδομένη όμως την ημερησία διάταξη της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να αποφασιστεί σε αυτήν την Συνέλευση και ως εκ τούτου ομόφωνα τα μέλη του Σωματείου αποφάσισαν να εξοφληθεί αρχικά το χρέος του Σωματείου προς τον ιδιοκτήτη του χώρου, να μεταφερθούν οι εργασίες στην νέα έδρα που παραχωρήθηκε από την Ε.Κ.Κ. και να εξουσιοδοτηθεί το Διοικητικό  Συμβούλιο του Σωματείου να αποφασίσει την προσωρινή αποθήκευση των κινητών περιουσιακών στοιχείων σε άλλα Σωματεία μέχρι την οριστική απόφαση της επόμενης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που θα προκηρυχθεί από το επόμενο Προεδρείο.

Μετά το πέρας των εργασιών ακολούθησε πλούσιο γεύμα για όλους του παριστάμενους.

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ελληνίδων Κυριών Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Ρούσσος, η κα Ευαγγελία Θηραίου Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Μαρία η Αιγυπτία», ο κ. Ζουμπουλίδης Γεώργιος Πρόεδρος του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας.

Δείτε εικόνες από την ‘Εκτακτη Γενική Συνέλευση