Ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  ήταν γεμάτος από νωρίς από τα μέλη της Καΐρινής Παροικίας που συνέρρευσαν με πίστη και ταπεινότητα ψυχής για να βιώσουν την Ακολουθία των Παθών του Χριστού.

Ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ μέσα από τα 12 Ευαγγέλια ζωντάνεψαν βήμα βήμα στις καρδιές μας την βασανιστική πορεία του Θεανθρώπου προς την σταύρωση ενώ ο Πρωτοψάλτης κ. Γιάννης Κούντριας δονούσε τα συναισθήματα  με την μελίρρυτη απόδοση των Ύμνων. Φόρο τιμής απέδωσαν οι Πρόσκοποι του Καΐρου οι οποίοι παρατεταγμένοι σε σειρά τηρούσαν την τάξη.

 Συμπροσευχούμενοι μεταξύ άλλων προσήλθαν ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Γαριλήδης, η Γενική Γραμματέας και  εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, o Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κώνσταντίνα Γεδεών, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος.

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αναντίρρητα ημέρα καμπής της Μεγάλης Εβδομάδας. Μέσα από την μεταμορφωτική  εξιστόρηση και εκδραμάτιση ο χρόνος και ο χώρος σταδιακά συμπυκνώνονται.

Μπροστά στις ανοιχτές ψυχές που αναζητούν το θαύμα ο ευσεβής μαθητής Τον προδίδει για τριάντα αργύρια και στο τέλος αφού καταλάβει το μέγα λάθος του αυτοκτονεί. Ένας άλλος μαθητής τρομοκρατημένος από τον όχλο, Τον αρνείται  και τρέχει μακριά να σωθεί λίγο πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, και ένας ληστής καρφωμένος στον σταυρό του δικού του μαρτυρίου, ομολογεί και μετανοεί νιώθοντας την ύστατη ώρα το Φως και λίγο πριν ξεψυχήσει κερδίζει την Βασιλεία των Ουρανών.

Τα φώτα σβήνουν, και σαν βαρύ πέπλο, το  πυκνό σκοτάδι απλώνεται απ’ άκρη σ΄άκρη σε αυτή την καθηλωτική στιγμή της Ακολουθίας των Παθών. Το Ιερό του Ναού μονώνεται ενεργειακά και τα τρία κεριά του Σταυρού ανάβουν για να φωτίσουν τον επικείμενο Γολγοθά.

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.». Η πόρτα του Ιερού ανοίγει και η νοερή ανάβαση του Εσταυρωμένου στον Γολγοθά του πόνου σχίζει το σκοτάδι  κάνοντας τα βλέμματα να χαμηλώνουν και τα  σώματα όλων να σκύβουν από το βάρος του δικού Του μαρτυρίου.

Μετά από την νοερή και μαρτυρική ανάβαση στον Γολγοθά οι δύο ιερείς τοποθέτησαν το σώμα του Εσταυρωμένου Χριστού στο κέντρο του Ναού προετοιμάζοντας τον Επιτάφιο θρήνο του Κυρίου.

Αρέσει σε %d bloggers: