Η Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί για τους Χριστιανούς όλου του κόσμου μια ημέρα οδύνης, μια σκοτεινή, βαριά και πένθιμη ημέρα, που οι ψυχές μας βιώνουν τον πόνο του Θείου Δράματος. Την πορεία  αυτή, αλλά και την κορύφωση της, με την Αποκαθήλωση και την λιτάνευση του Επιταφίου, ακολούθησαν για ακόμα μια χρονιά οι Αιγυπτιώτες του Καΐρου στις Εκκλησίες της Αιγυπτιακής Πρωτεύουσας.

Από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η ατμόσφαιρα στον Κοινοτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται εντός του Ελληνικού Νοσοκομείου του Καΐρου ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική. Ιατροί και Νοσηλευτές, αλλά και μέλη της διοίκησης του Νοσοκομείου μαζί με νοσηλευόμενους αλλά και τρόφιμους του Γηροκομείου παρέστησαν στην Ακολουθία του Επιταφίου την οποία τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ με τον πατέρα Γεώργιο. Τους Ύμνους έψαλε ο Ιεροψάλτης Παΐσιος Μπιτσόι και τον πένθιμο τόνο κρατούσε επάξια η μπάντα των Ελλήνων Προσκόπων. Στην Θεία Ακολουθία παρέστησαν μεταξύ άλλων  ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης και η Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κωνσταντίνα Γεδεών.

Τον Επιτάφιο κατά την λιτάνευση του, στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου κράτησαν ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Γίοσρι, ο Διευθυντής του Ελληνικού Νοσοκομείου κ. Σαμουήλ Λουίς, η Διευθήντρια του Γηροκομείου κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου και η Πάροικος κα Ναταλί Σαΐντ.

Η Ακολουθία και η λιτάνευση του Επιταφίου (Βίντεο:Κωνσταντίνα Γεδεών)

Δείτε εικόνες από τον Επιτάφιο στον Αγιο Παντελεήμονα

Επόμενος σταθμός την πένθιμης ημέρας η Πατριαρχιαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο όπου την Ακολουθία της Αποκαθήλωσης και του  Επιταφίου Θρήνου τέλεσε ο  Καθηγουμένος της Ιεράς Μοής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τους Πατέρες της Μονής. Τους Ύμνους και τα πένθιμα Εγκώμια έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ιωάννης Κούντριας συνοδευόμενος από του Ιεροψάλτες Παΐσιο Μπιτσόι, Ηλία Σεμάν καθώς και από Ελληνορθόδοξους πιστούς. Την Αραβική απόδοση των Χριστιανικών Ύμνων μετέφερε, με την μελίρρυτη φωνή του ο Αραβόφωνος Ιεροψάλτης κ. Τόνι Ατάλα  συνοδευόμενος από ομάδα πιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως τελέστηκε μπροστά από το Παρεκκλήσι του «Χριστού Νυμφαίου» στον προαύλιο χώρο της Μονής. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα δραματοποιημένη αναπαράστασή της Αποκαθήλωσης του σώματος του Ιησού Χριστού από τον Σταυρό του μαρτυρίου, της τοποθέτησής του σε λευκό σεντόνι και τέλος η  αναπαράσταση της ταφής του.

Το δραματοποιημένο δρώμενο, το οποίο παρακολούθησαν πλήθος πιστών καθώς και επισκέπτες της Μονής, καθιερώθηκε προ διετίας από τον Καθηγούμενο της Μονής πατέρα Δαμασκηνό, ο οποίος και συμμετείχε μαζί με τον πατέρα Παΐσιο στην αναπαράστασή του Θείου Δράματος.

Ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι σε ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης κατέκλυσε στην συνέχεια το Καθολικό της Ιεράς Μονής, για να βιώσει την Ακολουθία του Επιταφίου και να συμπορευτεί με  την πομπή. Η μπάντα των Ελλήνων Προσκόπων του Καΐρου για ακόμα μια φορά στην κεφαλή της νεκρώσιμης πορείας να κρατάει τον πένθημο ρυθμό.

 Εκατοντάδες πιστοί ακολουθούσαν σιωπηλοί την λιτάνευση του Επιταφίου πραγματοποιώντας μια μακρά διαδρομή διασχίζοντας όλο το Ελληνικό Νεκροταφείο και βγαίνοντας στην συνέχεια εκτός των τειχών της Μονής με τα μπαλκόνια των παρακείμενων σπιτιών να είναι γεμάτα από  Μουσουλμάνους, οι οποίοι παρακολουθούσαν την νεκρώσιμη πορεία.

Τον Επιτάφιο κράτησαν ο Έλληνας Πρέσβης κ.Νικόλαος Γαριλίδης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο βοηθός του Έλληνα  ΑΚ.ΑΜ κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης , ο υπάλληλος του Ελληνικού Προξενείου κ. Πέτρος Μαγάμες. Τον σταυρό κράτησαν ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας  κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης , ο κ. Γιώργος Χαγιάτ και ο γιός του Μάριος και ο κ. Άρης Γκρουνστέιν.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Μαρία Ζήση, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Γιόσρι και Λεωνίδας Φοντριέ, η Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κωνσταντίνα Γεδεών, o Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Γιώργος Κοκορέλης.

Δείτε εικόνες και βίντεο από τις Ιερές Ακολουθείες και την λιτάνευση του Επιταφίου στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου (Βίντεο Αντώνης Σεμάαν)

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς θρησκευτικής κατάνυξης στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επιτρόπος Καΐρου Νικόδημος τέλεσε την Ακολουθία της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου Θρήνου.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πλαισίωσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Μιχαήλ και Θεόδωρος. Οι Αραβόφωνες Πρόσκοποι απέδωσαν τιμές και η μπάντα τους παιάνιζε πένθιμα κατά την λιτάνευση του Επιταφίου που έγινε περιμετρικά του Ιερού Ναού.

Τον Επιτάφιο κράτησαν ο Επίτροπος της Εκκλησίας της Παναγίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης κ. Ζαχαρίας Φούμελης, ο Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων Χριστιανών κ. Κλώντ Νακάς, η Πρόεδρος του H.O.C κα Αρλέτ Μόνσεφ, ο Επίτροπος της Εκκλησίας κ. Αίσα Σεραφίμ.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την Εκκλήσια της Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου (εικόνες και βίντεο από τον κ. Ζαχαρία Φούμελη)

Τελευταία στάση της πένθιμης ημέρας ο Κοινοτικός Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος τέλεσε τις Ιερές Ακολουθίες σε κλίμα ιδιαίτερης θρησκευτικής κατάνυξης με τον Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ιωάννη Κούντρια να ψέλνει του Ύμνους και τα Εγκώμια του Θείου Δράματος.

 Πολυπληθής και σε αυτόν τον Ιερό Ναό η παρουσία της παροικίας. Η Γενική Γραμματέας κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου εκπροσώπησε την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων η Γενική Πρόξενος κα Μαρία Ζήση, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κωνσταντίνα Γεδεών.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο αγαπητός  πάροικος κ. Δημήτρης Γαράουι φανερά καταβεβλημένος από την περιπέτεια της υγείας του και υποβασταζόμενος από την οικογένειά του υπέμεινε τον προσωπικό του Γολγοθά περνώντας κάτω από τον Επιτάφιο  προσδοκώντας την δική του Ανάσταση.

 Η περιφορά του Επιταφίου έγινε περιμετρικά του Ιερού Ναού υπό τους πένθιμους ήχους της μπάντας των Προσκόπων. Το Σταυρό κρατούσε καθ’ όλη την λιτανεία  ο κ. Άρης Γκρουνστείν ενώ τον Επιτάφιο κρατούσαν: η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Κοινοτικός επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι, η Υπάλληλος της Ελληνικής Πρεσβείας κα Δέσποινα Τζόβα και οι Πάροικοι κ.κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης και Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης.

Δείτε εικόνες και βίντεο από τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Βίντεο Ουαλίντ Εσκάρος)

Αρέσει σε %d bloggers: