Με Πατριαρχική μεγαλοπρέπεια και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε για ακόμα μια χρονιά η μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον φερώνυμο Κοινοτικό Ιερό Ναό τους στο Κάιρο.

Ολόφωτος και στολισμένος απ’ άκρη σ’ άκρη ο Ιερός Ναός  με πολύχρωμα και ευωδιαστά λουλούδια να τραβούν το βλέμμα  και να γλυκαίνουν την καρδιά όλων καθώς έμπαιναν στον εμβληματικό αυτό Ναό της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου για να μετάσχουν στην θεία μυσταγωγία και να λάβουν την ευλογία των Αγίων.

Στον πανηγυρικό εσπερινό μετά αρτοκλασίας της Παρασκευής 20 Μαΐου χοροστάτησε η Αυτού Θειοτάτη Μακαριώτητα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β, ενώ συμπροσευχούμενοι παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος.

Χρέη Τελετάρχη του Πανηγυρικού Αρχιερατικού εσπερινού  εκτέλεσε, με βαθιά γνώση του εκκλησιαστικού τυπικού ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος, ενώ τους ύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Γιάννης Κούντριας, ο κ. Παΐσιος Μπισόι και ο κ. Ηλίας Σαμάν

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον Ιερό Ναό, ενώ μεταξύ πολλών άλλων παρέστησαν, η Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κα Μαρία Κεχρή, η Γενική Πρόξενος στο Κάιρο κα Μαρία Ζήση, ο βοηθός του Έλληνα Ακολούθου Άμυνας Επισμηναγός κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης, όπως και μέλη της Ελληνικής διπλωματικής αποστολής.

Τη Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Πρόξενος στο Κάιρο  κ. Αριστόδημος Ασσιώτης και ο Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Μηχανικού κ.  Κωνσταντίνος Χατζηκωστής.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκουνστέιν, ενώ παρέστησαν η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, και η Επόπτρια Γραφείων κα Βίλλυ Πολίτη- Ζούε. Παραβρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ. κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος και η Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κωνσταντίνα Γεδεών.

Ο Πρόσκοποι του Καΐρου παρόντες, υπό την καθοδήγηση του αρχηγού τους κ. Γιάννη Μελαχροινούδη προσέφεραν υπηρεσίες τηρώντας την τάξη και αποδίδοντας πανηγυρικές τιμές  με τους χαρμόσυνους ήχους  των τυμπάνων τους.

Ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου είναι αναντίρρητα το καύχημα των Αιγυπτιωτών Ελλήνων στο Κάιρο.

Αν σηκώσουμε το βλέμμα μας και το αφήσουμε  να ταξιδέψει ελεύθερο σε αυτήν την υπεραιωνόβια  πολιτεία του Θεού θα νιώσουμε να χτυπάει ακόμα με πάθος η καρδιά του Ελληνισμού, που ο κτήτορας του Ιερού αυτού Ναού,  Νέστωρας Τσανακλής έδωσε την πρώτη πνοή.

 Και έφτασε το 1914, η χρονιά των θυρανοιξίων του Ιερού Κοινοτικού Ναού. Ένας ακόμα χρυσός κρίκος προστέθηκε την χρονιά αυτή στην μακραίωνη ιστορική αλυσίδα της Καΐρινής παροικίας δίπλα στο Σπετσεροπούλειο Ίδρυμα, και το Ελληνικό Νοσοκομείο καθιστώντας  τον νεόδμητο Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης φωτεινό οδοδείκτη της ακμάζουσας Ελληνικής Κοινότητας, αλλά και ένα ακόμα οικουμενικό σύμβολο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης.

Αυτό το νήμα της ιστορικής διαδοχής των αξιών αλλά και της κοινωνικής προσφοράς φτάνει αναλλοίωτο  μέχρι της μέρες με τους επάξιους συνεχιστές, να δηλώνουν με επίγνωση της ιστορικής τους ευθύνης  «ωσεί παρόντες» όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Και μια τέτοια ιστορική στιγμή για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό ήταν η απόφαση  για την  εκ βάθρων ανακαίνιση του Ιερού Κοινοτικού Ναού με την χρημοτοδότητση του έργου να γίνεται από τα κοινοτικά κονδύλια και από την χορηγία της μεγάλης Ευεργέτιδος της Κοινότητας κυρίας Αικατερίνης Σοφιανού Μπελεφάντη την οποία ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μνημόνευσε με ευγνωμοσύνη στον ποιμαντικό του λόγο ως ένα ενεργό παράδειγμα προς μίμηση. Ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος αναφέρθηκε επίσης στους μεγάλους της ιστορίας ξεκινώντας από τον Μέγα Αλέξανδρο και την ίδρυση της περίλαμπρης πόλης της Αλεξανδρείας και συνέχισε τον λόγο του αποδίδοντας τιμή στον Μέγα Κωνσταντίνο που τον χαρακτήρισε Μέγα Στρατηλάτη, και τον Βασιλέα που χάραξε τα σύνορα  μιας μεγάλης πόλεως που θέλησε ο Θεός όπως χαρακτηριστικά είπε, να ονομαστεί η “Βασιλεύουσα“. Και συνεχίζοντας αναφέρθηκε με συγκίνηση και ταπεινότητα στην Αγία Έλενη την μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου που όπως χαρακτηριστικά είπε το μεγαλείο της κρύφτηκε στην σιωπή και στα λίγα λόγια. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε επίσης από καρδιάς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο και την συνοδεία του για την τιμή που επέδειξε η παρουσία τους στην πανηγυρική αυτή ημέρα για τον Ελληνισμό του Καΐρου. Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στον προαύλιο χώρο του Προσκοπείου. 

Δείτε εικόνες από τον Πανηγυρικό Εσπερινό

Η 21η Μαΐου ξεκίνησε πανηγυρικά στον Καθεδρικό Κοινοτικό Ναό με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β να προεξάρχει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργείας με συλλειτουργό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολήτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Νικόδημο. Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν κατά την Θεία Ακολουθία  οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Παύλος, Δαμασκηνός και Παΐσιος, ενώ την θέση του Τελετάρχη κατείχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος. Τους ύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Γιάννης Κούντριας, και οι ιεροψάλτες Παΐσιος Μπιτσόι και Ηλίας Σαμάν.

Γύρω στις 10 το πρωί ο Ιερός Ναός γέμισε με τις παιδικές φωνές των μαθητών της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής που ήρθαν για να τιμήσουν την πανηγυρική ημέρα συνοδευόμενοι από την Αναπληρώτρια Συντονίστρια Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κα Μπέτα Σωτηρία και τους Διευθυντές των Σχολών κ.κ Βασίλη Λάγιο και Γιώργο Κοκορέλη και πλήθος εκπαιδευτικών.

Ο πηδαλιούχος του Αλεξανδρινού Θρόνου ξεκίνησε τον ποιμαντικό του λόγο αναφερόμενος στην καθοριστική συμβολή του Μεγάλου Κωνσταντίνου στην διατήρηση της ισορροπίας και της ειρήνης σε μια τεράστια Αυτοκρατορία που σπαραζόταν από διχασμό λόγω όπως είπε των αμέτρητων δογματικών διαφορών. Διέτρεξε με τον γλαφυρό του λόγο την ιστορία της εποχής εκείνης η οποία και δικαίωσε την πορεία και τις αποφάσεις του Άγιου Κωνσταντίνου. Θέλω να πούμε έναν καλό λόγο συνέχισε ο Μακαριώτατος για την Αγία Ελένη που όπως είπε ήταν ο άνθρωπος που  καταλάγιαζε και ισορροπούσε με τις συμβουλές της  τον δυναμικό χαρακτήρα του γιού της. Περιέγραψε με θαυμασμό καρδιάς την απόφασή της να ταξιδεύσει μέχρι του Αγίους Τόπους με μοναδικό της σκοπό να βρει τον Τίμιο Σταυρό που μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός κρατώντας για τον εαυτό της όπως είπε μόνο δύο καρφιά. Και συνέχισε τον ποιητικό λόγο του λέγοντας «Ευχαριστούμε τον Κωνσταντίνο μας τον Μέγα, τον Βασιλέα της Ορθοδοξίας.  Δεν κρίνουμε τα σφάλματά του ως άνθρωπος, αλλά ευγνωμονούμε το καλό που έκανε σε όλη την γη για να προστατέψει τον Χριστιανισμό, και από τότε μέχρι σήμερα να είναι το καύχημα του κόσμου»

Στην συνέχεια Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής επεφύλαξε σε όλους μας μια ανέλπιστη έκπληξη και ανείπωτη χαρά με την τιμητική διάκριση του Σταυρού του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, που απένειμε στον Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Γιάννη Κούντρια για την προσφορά του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μέσω της ψαλτικής του τέχνης. Ο Μακαριώτατος αναφερόμενος με θερμά λόγια από καρδιάς για την προσφορά του κ. Κούντρια στο Πατριαρχείο, αλλά και για έναν κύκλο της ζωής του που έκλεισε είπε με συγκίνηση κοιτώντας τον στα μάτια « Γιάννη μου θέλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Να σε ευλογήσει ο Θεός. Δίπλα σου στέκει ο άνθρωπος που σε προστάτεψε , ο Άγιος Μέμφιδος. Λάβε την τιμητική αυτή διάκριση από το Πατριαρχείο μας και όπου και πορευτείς Γιάννη μου να ξέρεις ότι σε αγαπήσαμε, για την υπακοή σου, για την σεμνότητά σου και για την προθυμία σου να είσαι από τα χαράματα στις Ακολουθίες.» ΆΞΙΟΣ αναφώνησε με την στεντόρεια φωνή του ο Μακαριώτατος με το ποίμνιο να ανταπαντά ΆΞΙΟΣ και να γεμίζει με χειροκροτήματα και αγάπη την καρδιά του κατασυγκινημένου Πρωτοψάλτη, αλλά και της μητέρας του κας Ελένη Κούντρια που είχε έρθει από την Ελλάδα και η οποία με βουρκωμένα μάτια τον καμάρωνε με περηφάνια και ανείπωτη αγάπη.

 Στην αντιφώνηση του ο κ. Κούντριας  ανέτρεξε  σε όλη την πορεία της ζωής του και αναφέρθηκε με συγκίνηση σε όλους τους σταθμούς, αλλά και τους ανθρώπου που τον δίδαξαν και τον διαμόρφωσαν ως Ιεροψάλτη με την διδαχή τους. Ευχαρίστησε από καρδιάς του ανθρώπους της Ελληνικής Κοινότητας που τον πίστεψαν και τον στήριξαν τα πέντε χρόνια που διακονεί στην θέση του Πρωτοψάλτη. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, την οποία και αποκάλεσε “δεύτερη του Μητέρα” περιγράφοντας με αυτή την μία και μοναδική λέξη τον τρόπο που του στάθηκε όλα τα χρόνια της παραμονής του στο Κάιρο.

Μετά την ιδιαιτέρως συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή της τιμητικής διάκρισης του κ. Κούντρια από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη ξεκίνησε η Λιτάνευση της Ιερής εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν και την Γενική Γραμματέα κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου να την κρατούν με περηφάνια και συγκίνηση. Οι Πρόσκοποι για ακόμα μια φορά μπροστάρηδες της Ιεράς Λιτανείας με την μπάντα τους να παιανίζει τους χαρμόσυνους ρυθμούς και τις καμπάνες της εκκλησίας να χτυπούν πανηγυρικά ενώ ο Μακαριώτατος χαμογελαστός ευλογούσε ραίνοντας με μύρο τους πάντες.

(βίντεο Λιτανείας Mahmoud Talaat)

Ρίγη συγκίνησης διέτρεξαν όλους όταν μετά το πέρας της Λιτανείας ακούστηκε ο Ελληνικός Εθνικός ύμνος από τα χείλη του Μακαριώτατου Πατριάρχη, ο οποίος με την στεντόρεια φωνή του μετέδωσε μονομιάς όλα τα συναισθήματα που περικλείει αυτό το μοναδικό Εθνικό μας ποίημα.

Όλοι οδηγηθήκαμε στην συνέχεια στον χώρο του Προσκοπείου όπου ακολούθησε πλούσιο κέρασμα προσφορά της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου προς όλους τους παριστάμενους, με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο να μοιράζει χαμόγελα και ευχές και να φωτογραφίζεται με χαρά με όποιον του το ζητούσε, ως μια γλυκιά ανάμνηση της εορταστικής ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις δύο εορταστικές ημέρες υπήρχε απευθείας μετάδοση των εκκλησιαστικών δρώμενων  από τον κ. Απόστολο Γυφτογεωργίου  και την  ειδησεογραφική σελίδα  ΦΑΡΟΣ Ομογένειας.

Στην εορταστική και πανηγυρική  ημέρα παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, η Γενική Πρόξενος κα Μαρία Ζήση,  ο βοηθός του ΑΚ.ΑΜ Επισμηναγός κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης, όπως και μέλη της διπλωματικής μας αποστολής.

Τη Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο  Πρόξενος κ. Αριστόδημος Ασσιώτης και ο Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Μηχανικού κ.  Κωνσταντίνος Χατζηκωστής

Την Ελληνική Κοινότητα εκπροσώπησε  ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκουνστέιν, ενώ παρέστησαν η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, και η Επόπτρια Γραφείων κα Βίλλυ Πολίτη- Ζουέ.

Την γιορτινή ημέρα τίμησαν επίσης με την παρουσία τους και ο  Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρο  κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, και ο κ. Λάμπρος Μπενοβίας εκπροσωπώντας την Χιακή Αδελφότητα, η κα Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C. , o κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ

Η εορταστική ημέρα έκλεισε με το επίσημο και πλούσιο  γεύμα που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο στην ειδυλλιακή τοποθεσία του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου.

Δείτε εικόνες από την πανηγυρική ημέρα επί τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Δείτε το Λόγο του Μακαριώτατου Πατριάρχη την ημέρα του Εσπερινού

Δείτε τον Λόγο του Μακαριώτατου Πατριάρχη κατά την ημέρα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπως επίσης και την τιμητική βράβευση από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο του Πρωτοψάλτη της Ε.Κ.Κ. κ. Γιάννη Κούντρια για την μεγάλη προσφορά του στο Πατριαρχείο, αλλά και στην Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου.