Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η πολυαναμενόμενη Ελληνο-Αιγυπτιακή Επιχειρηματική Συνάντηση που διοργάνωσε την 1η Ιουνίου το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο στο Ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.
Η τρίτη για την φετινή χρονιά Επιχειρηματική Συνάντηση στην Αθήνα περιέγραψε επί της ουσίας την δυναμική άνοδο των Ελληνο Αιγυπτιακών σχέσεων σε κρατικό, επιχειρηματικό, καθώς και πολιτιστικό επίπεδο.
Η Επιχειρηματική Συνάντηση εστίασε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων σε καίριους τομείς των Ελληνο-Αιγυπτιακών σχέσεων, όπως είναι η εναλλακτική και βιώσιμη ενέργεια, η ναυτιλιακή βιομηχανία, η επιμελητεία και η λιμενική βιομηχανία, τα (βιολογικά) τρόφιμα και η ιχθυοκαλλιέργεια. Παρουσιάστηκε επίσης με ενδελεχείς αναφορές, αναλυτικές ομιλίες, αλλά και σε προκαθορισμένες και στοχευμένες συναντήσεις τύπου Β2Β το σύγχρονο επενδυτικό τοπίο και οι προοπτικές των τεράστιων επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρονται από τα δύο κράτη.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής πάντα παρών σε εκδηλώσεις που προάγουν, διευρύνουν και βαθαίνουν τις σχέσεις των δύο χωρών, συμμετείχε δυναμικά στις εργασίες της Επιχειρηματικής συνάντησης που διοργάνωσε το Αραβο-Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Με τις επιμέρους επαφές του με πολιτικούς, επιχειρηματικούς, και κοινωνικούς παράγοντες των δύο κρατών, αλλά και με την κεντρική τοποθέτηση του στο βήμα των εργασιών, κατέστησε όλους τους συμμετέχοντες κοινωνούς της ιστορικής πορείας, αλλά προπάντων της ενεργούς συμμετοχής των Ελλήνων στην διαμόρφωση της σύγχρονης Αιγύπτου.
Ο κύριος Καβαλής ξεκίνησε την ομιλία του ξετυλίγοντας το κουβάρι που ενώνει τους Έλληνες με τους Αιγύπτιους από την αρχή της κοινής τους ιστορίας, παρουσιάζοντας με γλαφυρό και προοδευτικό τρόπο την αδιάλειπτη εξέλιξη αυτής της σχέσης μέχρι τις μέρες μας. Αναφέρθηκε στην κομβική περίοδο της διακυβέρνησης του Μοχάμεντ Άλι για την σχέση των δύο λαών, αλλά και για την ανάδειξη των Ελλήνων επιχειρηματιών εκείνης της περιόδου ως τους πρωτοπόρους οραματιστές και τους πιονέρους καθοδηγητές της εκρηκτικά αναδυόμενης Αιγυπτιακής οικονομίας.
Μίλησε για τα σημαντικότερα ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών του 19ου αιώνα: Τον Μπενάκη, τον Σαλβάγο, τον Ροδοκανάκη, τον Ζερβουδάκη, τον Κασούλης, τον Χωρέμη, τον Τσανακλή και άλλους.
Αναφέρθηκε επίσης και στους τρόπους, την εμπορική μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαν την εποχή εκείνη, αλλά πάνω από όλα για την βαθιά γνώση που είχαν οι Έλληνες της Μεσανατολικής νοοτροπίας, η οποία και τους κατέστησε πρωτοπόρους σε πολλούς τομείς του επιχειρείν.
Φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας ο κύριος Καβαλής τόνισε την ευεργετική διακυβέρνηση της εποχής Σίσι όπως χαρακτηριστικά την ανέφερε τονίζοντας τις ευκαιρίες για διεύρυνση και ανάπτυξη, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει πλέον η Αιγυπτιώτικη Κοινότητα σε όλη την χώρα.
Ανέπτυξε τις προτεραιότητες το όραμα αλλά και την δυναμική πολιτική που εφαρμόζει η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου σε όλους τους τομείς της δράσης της, με κυριότερους: Την διατήρηση σε άριστη και λειτουργική κατάσταση όλων των κτηριακών δομών της Κοινότητας, την ενίσχυση μικρότερων Ελληνικών Σωματείων τα οποία προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο, την διαφύλαξη και την διάδοση της ιστορίας και της κληρονομιάς του Ελληνισμού του Καΐρου, αλλά και την διαμόρφωση των εσωτερικών προϋποθέσεων που θα ενθαρρύνουν τους Έλληνες της παροικίας γύρω στα 5.000 άτομα σε όλη την Αίγυπτο να παραμείνουν στην χώρα.
Μετά το πέρας των εργασιών ακολούθησε δεξίωση με δείπνο. Την τελετή του δείπνου άνοιξε ο κ. Χάρης Γερονικόλας, Πρόεδρος του Α.Ε.Ε.Ε.Α., και ακολούθησαν κεντρικές ομιλίες από τον κ. Ismail Khairat, Πρέσβη της Αιγύπτου, και την κα Μαρία – Λουίζα Μαρινάκη, Πρέσβη και Γενική Διευθύντρια Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων που εκπροσώπησε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.
Υπό την παρουσία της κας Αικατερίνης Μπελεφάντη Σοφιανού, Αρχόντισσας και Πρέσβειρας Απόδημου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής και άλλων υψηλά ιστάμενων προσωπικοτήτων, το δείπνο προσέφερε την ευκαιρία για ευχάριστη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επισκεπτών επιχειρηματιών από την Αίγυπτο και των Ελλήνων καλεσμένων.