Με Πατριαρχική μεγαλοπρέπεια, περισσή λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε  η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό στο Πόρτ Σαΐντ .

Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριώτητα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας μετά Αρτοκλασίας,  συλλειτουργούντων του οικείου ποιμενάρχου Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Πηλουσίου Ναρκίσσου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας και των Θεοφιλέστατων Επισκόπων Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Προδρόμου και Ταμιάθεως Γερμανού, Προϊσταμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Σάββα Ηγιασμένου της  Αλεξανδρείας.

Ο πανηγυρίζων  Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πορτ Σαΐντ ολόφωτος και εμφανώς περιποιημένος μετά την πρόσφατη μικρής κλίμακας  ανακαίνιση του εσωτερικού αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, από τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Κ.Κ. άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί το πολυπληθές χριστεπώνυμο πλήθος που συνέρρευσε με ταπεινότητα για να βιώσει την μυσταγωγία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.

Ο πηδαλιούχος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στον ποιμαντικό του λόγο μίλησε με πάθος και βαθιά πίστη  για την μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού στο Όρος Θαβώρ, ο οποίος ενώπιων των εκλεκτών μαθητών του κατέστη φωταγωγός του Άκτιστου Θείου Φωτός. Προέτρεψε όλους να είναι αληθινοί, χωρίς υποκρισία και ψέμα στην ζωή τους και να  ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξε ο Χριστός . Και αυτό είπε με έμφαση είναι το μόνο εχέγγυο για την προσωπική μεταμόρφωση του καθενός από εμάς.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης συνεχάρη επίσης από καρδιάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσο για την φροντίδα και την οργάνωση των  εργασιών ολικής ανακαίνισης που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν εντός του έτους.

Ενημέρωσε επίσης το ποίμνιο και για το επικείμενο Ιεραποστολικό του ταξίδι στην Μαδαγασκάρη τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Τέλος προ της απόλυσης της Θείας Λειτουργίας  προεχείρισε εις Αρχιμανδρίτην τον ιερομόναχο Παρθένιο από την Ουγκάντα, σπουδαστή της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Άγιος Αθανάσιος».

Στην συνέχεια ακολούθησε πλούσιο κέρασμα προς όλους στον αυλόγυρο του Ιερού Ναού καθώς και γεύμα σε παραλιακό εστιατόριο προς τιμήν του Μακαριώτατου Πατριάρχη.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ελληνίδων Κυριών Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου  και ο Ταμίας της Ε.Κ.Κ. κ. Αντώνης Ιορδανίδης. Παρέστη επίσης και η κ. Χρυσούλα Θεοχάρη πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Πόρτ Σάιντ.

Δείτε εικόνες από την εορταστική ημέρα (φώτο Χρυσάνθη Σκουφαρίδου)

Αρέσει σε %d bloggers: