Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα 3 Σεπτεμβρίου την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου. Μέρα ανάμνησης της πρώτης ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1953.

Μια εορτή ενεργής μνήμης η σημερινή για ολόκληρο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο, με ιδιαίτερη όμως σημασία για τους Χριστιανούς του Καΐρου, που η πρόσφατη ιστορική μνήμη της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου φέρει το βάρος της δικής Του περπατησιάς.

Ο Άγιος Νεκτάριος χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι του Καΐρου και πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του ως Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, διαμένοντας στην Επισκοπική κατοικία που σήμερα αποτελεί έναν καλαίσθητο μουσειακό χώρο, τον οποίον επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη στο μικρό εκκλησάκι στον ισόγειο χώρο του παλαιού κτηρίου της Επισκοπικής Κατοικίας. Ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμανδρίτης Στέφανος τέλεσε σε ιδιαίτερα μυσταγωγικό κλίμα την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης έψαλε τους ύμνους.

Η ατμόσφαιρα της Λειτουργίας ήταν συναισθηματικά φορτισμένη γιατί στον ιερό αυτό χώρο, έζησε  και διακόνησε ο Άγιος  Νεκτάριος κατά τα χρόνια της παραμονής του στην Αίγυπτο.

Κηρύσσοντας τον Θείο Λόγο ο πατέρας Στέφανος αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του Αγίου Νεκταρίου φωτίζοντας τα  βήματα της δικής Του ανηφορικής και βασανιστικής πορείας, η υπέρβαση της οποία όμως, τον οδήγησε στην Αγιοσύνη.

.

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ρηγάκης

Αρέσει σε %d bloggers: