Το κοινό όραμα αλλά και την ενεργή βούληση των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου για ευημερία και ασφάλεια παρόλες τις συνεχείς προκλήσεις αποτύπωσε για ακόμα μια φορά η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του Υπουργούς εξωτερικών κ.κ. Σάμεχ Σούκρι της Αιγύπτου και Ιωάννη Κασουλίδη της Κύπρου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Δένδιας διατηρεί ως γνωστόν άριστες σχέσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του οι οποίες έχουν σφυρηλατήθει από τις πολυάριθμες, πάνω από δέκα, επισκέψεις του στην χώρα του Νείλου. Οι δύο άντρες μοιράζονται αναμφισβήτητα ένα κοινό όραμα για τους δύο λαούς το οποίο σε κάθε συνάντηση τους οργανώνεται και επεκτείνεται περισσότερο και με νέες συμφωνίες.
Σε αυτή τους την διμερή συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε καθώς και στην τριμερή συνάντηση που ακολούθησε και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου και συζητήθηκαν από κοινού όλα τα προβλήματα της περιοχής σε κλίμα αμοιβαίας συναντίληψης.
Ελλάδα και Αίγυπτος ήρθαν μετά το πέρας της συνάντησης ακόμα πιο κοντά στην τελική επίτευξη του μείζονος στόχου, της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Έγινε για ακόμα μια φορά σαφής ο ρόλος που δυνητικά θα διαδραματίσει η ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου στην ενεργειακή ασφάλεια και θωράκιση της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Δένδιας μετά την λήξη των γόνιμων συναντήσεων τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τα οργανωμένα σχέδια που βρίσκονται εν εξελίξει θα καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.
Δίνοντας επίσης τον τόνο αλλά και την κυβερνητική «γραμμή» δήλωσε ότι: « Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο με το οποίο η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακός κόμβος και μέσω της διασύνδεσης με την Αίγυπτο θα μπορέσει να παράσχει στην ευρωπαϊκή αγορά δυνατότητες αντιμετώπισης της κρίσης που δημιουργεί στο ενεργειακό ισοζύγιο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»
Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας μετά από τι ιδιαιτέρως γόνιμες συναντήσεις του στο περιθώριο της Γ.Σ του Ο.Η.Ε