Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας έφτασε τo πρωί της Κυριακής 9 Οκτωβρίου στο Κάιρο με σκοπό να πραγματοποιήσει επίσημη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Σάμεχ Σούκρι.
Επίκεντρο της συνάντησης η αναζήτηση όλων των πιθανών διπλωματικών κινήσεων μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες που επισείει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην περιοχή, το οποίο όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δυναμιτίζοντας τις προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άμεσα διπλωματικά αντανακλαστικά του Υπουργείου Εξωτερικών κατάφεραν να θέσουν το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα στην διεθνή πολιτική ατζέντα αποσπώντας μέσα λίγο χρόνο το δριμύ διπλωματικό κατηγορώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Η.Π.Α, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Γερμανίας καθώς και άλλων χωρών, οι οποίες «σήκωσαν κόκκινη κάρτα» στις Τουρκικές προσπάθειες χαρακτηρίζοντας αποσταθεροποιητικές και εκτός των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Στη ομιλία του στην σημερινή συνάντηση ο κ. Δένδιας απευθυνόμενος στον Αιγύπτιο ομόλογό του ανέφερε : «Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου, μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής. Μια γέφυρα, λυπάμαι που το λέω, πάνω από ταραγμένα νερά, πάνω από ταραγμένα εδάφη. Και αυτό ήταν ένα βασικό θέμα της σημερινής μας συζήτησης. Η επισφαλής κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και οι δύο συμφωνούμε ότι κοινός στρατηγικός μας στόχος είναι μια σταθερή, ευημερούσα και ειρηνική Λιβύη και μια σταθερή Ανατολική Μεσόγειος.
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Λιβύη. Έχουμε λάβει αρκετές πρωτοβουλίες προκειμένου να στηρίξουμε τον Λιβυκό λαό.
Ανοίξαμε εκ νέου της πρεσβείας μας στην Τρίπολη, παρείχαμε έμπρακτη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης του λιμανιού της Βεγγάζης, και χρηματοδότηση για ανθρωπιστικές δράσεις στην Τρίπολη.
Ωστόσο, μας ανησυχούν ιδιαίτερα ενέργειες που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη εσωτερική ισορροπία, αλλά και, ενδεχομένως είναι σε θέση να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή μας. Η υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας ” μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας είναι μια τέτοια περίπτωση. Παραβιάζει μια θεμελιώδη αρχή του τελούντος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης.»
Ο κ. Δένδιας ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης στέλνοντας επί της ουσίας σαφές μήνυμα σε Τρίπολη και Άγκυρα αναφέροντας «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει κάτι που δεν της ανήκει. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εκχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές στις οποίες δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα.»
Ο κ. Σούκρι με την σειρά του διαβεβαίωσε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ότι η Αίγυπτος θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της Ελλάδας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τονίζοντας την δυναμική που έχει αναπτυχθεί από την στρατηγική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου Ελλάδας και Κύπρου.