Σε λίγες ημέρες καλούνται τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (Ε.Κ.Κ.) σε τακτική γενική συνέλευση (ΤΓΣ) για τον απολογισμό του οικονομικού έτους που πέρασε αλλά και για την εκλογή 9 μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής (Δ.Ε). Μόνο που η συγκεκριμένη συνέλευση έχει πολλές ιδιαιτερότητες, ενώ συγχρόνως διατηρεί την σχεδόν μοναδικότητα που έχουν οι εκλογές των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αιγύπτου.

Ας αρχίσουμε από την μοναδικότητα…  Η Ελληνική παροικία της Αιγύπτου είναι από τις λίγες αν όχι η μοναδική στο εξωτερικό που τα πρόσωπα που επιλέγονται για τα Διοικητικά Συμβούλια τους ή όπως τα ονομάζουμε Διαχειριστικές Επιτροπές, δεν έχουν πολιτικό – κομματικό προσανατολισμό. Η εκλογή τους δηλαδή δεν υπαγορεύεται από κάποιο κομματικό πρόγραμμα ή στόχο. Επιλέγονται πρόσωπα που θέλουν να προσφέρουν στα κοινά και η επιλογή γίνεται με καθαρά προσωπικά κριτήρια. Πολλές φορές άξιοι υποψήφιοι δεν τα καταφέρνουν καθώς δεν είναι γενικά ή προσωπικά συμπαθείς ή γνωστοί, άλλοι δεν έχουν αρκετούς φίλους να τους στηρίξουν, και πολλές φορές λιγότερο άξιοι τα καταφέρνουν για τους ακριβώς αντίθετους λόγους.

Παρότι αυτό είναι το αρνητικό στην μοναδικότητα αυτή, η άποψή μου –και που εκφράστηκε λεπτομερώς στην Ελληνική Βουλή κατά την διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο των Ελλήνων του εξωτερικού– είναι πως αυτό είναι πολλαπλά καλύτερο από το να κομματικοποιούνται οι ηγεσίες των Ελλήνων του εξωτερικού. Σαφώς ο καθένας έχει την πολιτική του άποψη αλλά αυτή κατά την γνώμη μου πρέπει να μην έχει σχέση με την Κοινοτική ιδιότητα του υποψηφίου που οφείλει να έχει μοναδικό κίνητρο, την προσφορά στον συνάνθρωπο και την διατήρηση της Ελληνικής  ταυτότητας στην παροικία του εξωτερικού που υπηρετεί.   

Και πάμε στις ιδιαιτερότητες…

Είναι η μοναδική Τ.Γ.Σ. που γίνεται Οκτώβρη μήνα, μέσα στο φθινόπωρο, εντός δηλαδή του τετραμήνου από την λήξη του οικονομικού έτους (30 Ιουνίου), όπως προβλέπει το νέο καταστατικό, και όχι για άλλους λόγους. 

Είναι μια συνέλευση κατά την οποία θα προβληθεί -ως οφείλει- το έργο της Κοινοτικής Επιτροπής για την παρελθούσα χρήση αλλά και σηματοδοτεί μια μεγάλη περίοδο 6  ετών που το σημερινό σχήμα προσώπων της Δ.Ε. δεν άλλαξε, δίνοντας την ευκαιρία στην ομάδα αυτή να συνεργαστεί με ομόνοια και σύμπνοια και να ανεβάσει τον πήχη των στόχων της Ε.Κ.Κ. ακόμα πιο ψηλά.

Βεβαίως η ομάδα αυτή κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις τόσο από εσωτερικές παροικιακές μικροπρέπειες όσο και από εξωτερικές  προκλήσεις με αποκορύφωμα την πανδημία. Από την άλλη όμως πλευρά, ζήσαμε ιστορικές στιγμές αλλά και πολλές μεγάλες και μικρές επιτυχίες, που αντισταθμίζουν πλήρως τις όποιες απογοητεύσεις.

Άλλη μία διάσταση αυτής της συνέλευσης είναι ότι θα ολοκληρώσει τις εργασίες της με εκλογές, που τελευταία φορά που έγιναν ήταν τον Νοέμβριο του 2016 και από τότε δεν έγιναν άλλες. Οι φετινές εκλογές θα δώσουν την διαχείριση της Ε.Κ.Κ.  στα συγκεκριμένα πρόσωπα που θα επιτύχουν, για μια ολόκληρη τετραετία και χωρίς -όπως παλιά ανά διετία- να μπορούν να αλλάξουν κάποια πρόσωπα. 

Για την απερχόμενη Δ.Ε. που ξεκίνησε με 11 μέλη αλλά στην πορεία χάσαμε την αείμνηστη πολυαγαπημένη μας Στέλλα Κυριάζη, και τα τελευταία χρόνια λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν συμμετείχε μαζί μας ο διακεκριμένος πάροικος Πατρίκιος Δήμος,  μείναμε λοιπόν 9 που όλοι θέσαμε ξανά υποψηφιότητα από την πρώτη σχεδόν ημέρα, πιστεύοντας πως έχουμε ακόμα αρκετά να προσφέρουμε.

Η ύπαρξη παράλληλα ενός μόνο επιπλέον υποψηφίου, εκλαμβάνεται από όλους μας ως μια έμμεση αναγνώριση πως «η ομάδα τα πάει καλά, άσε την να δουλέψει» που βέβαια μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, ενώ παράλληλα μια ακόμα δεύτερη ικανοποίηση είναι πως δεν υπήρξε από όλες τις πλευρές οποιαδήποτε προσωπική επίθεση κατά κάποιου ή κάποιων υποψηφίων, που αρκετές φορές προκαλούσαν εντάσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντίθετους ενός ή περισσοτέρων υποψηφίων.

Η παροικία λοιπόν είναι ώριμη να ζυγίσει σωστά χωρίς παραπλάνηση από κανέναν.

Φέτος λοιπόν δεν διακυβεύεται το ποιος θα ψηφιστεί, καθώς 9 από τα 10 άτομα θα πετύχουν,  αλλά διακυβεύεται ποιο άτομο από τους 10 υποψηφίους δεν θα ψηφιστεί, και αν αυτό το άτομο που θα μείνει εκτός, θα αποτελέσει κέρδος ή ζημία για τον υπεραιωνόβιο οργανισμό της Ελληνικής παροικίας στο Κάιρο! 

Καλή αντάμωση στην συνέλευση.

Χρήστος Καβαλής

Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. 

Αρέσει σε %d bloggers: