Βασίλης Α. Πουλαρίκας

80 χρόνια από τις ηρωικές μάχες στο Ελ Αλαμέιν συμπληρώθηκα φέτος και  γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα στον τόπο εκείνο, που οι πρόγονοί μας με θάρρος, αυτοθυσία και περισσή αυταπάρνηση έγειραν την πλάστιγγα του πολέμου οδηγώντας ολάκερη την ανθρωπότητα προς το Φως. Ένα «ρυάκι» ανθρώπων για αυτήν την εορταστική ημέρα ξεκίνησε από το Κάιρο και τα Ελληνικά σχολεία στην Ηλιούπολη. Οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής με τους συνοδούς καθηγητές τους επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο γύρω στις 9 το πρωί κουβαλώντας τις σημαίες και την νεανική τους ορμή για αυτό το σημαντικό ταξίδι τιμής και μνήμης. Η ατμόσφαιρα είχε  την μαγεία και την χαρά μια τυπικής σχολικής εκδρομής, με τα παιδιά να παίζουν, να γελούν και να αστειεύονται με τα πάντα, στα Ελληνικά και στα Αραβικά. Ένα χαρούμενο ταξίδι  που όμως εμπλουτιζόταν και με την γνώση του σκοπού του. Οι δασκάλες των παιδιών «άνοιγαν» συζητήσεις ανάμεσα στα γέλια και τα πειράγματα τους για τον σκοπό της επίσκεψης.

Μιλούσαν στα παιδιά για την θυσία των ανθρώπων αυτών πριν από 80 χρόνια, και για την ανάγκη μας να ζούμε όλοι ελεύθεροι και φυσικά για το τίμημα που κλήθηκε αυτή η νέα γενιά  των προγόνων μας να πληρώσει για την επίτευξη του.

Τους έλεγαν ότι πολλοί πήγαν να πολεμήσουν με ένα χαμόγελο σαν το δικό τους στα χείλη, αλλά δεν γύρισαν τελικά στην πατρίδα και τα ονόματά τους μείνανε μαζί με τα όνειρά τους  χαραγμένα στο διηνεκές  σε μια μαρμάρινη λευκή πλάκα.

Για αυτούς όλους που έφυγαν, αλλά και για αυτούς που  γύρισαν πίσω ζωντανοί έχοντας κάνει το χρέος τους, ταξιδεύαμε εμείς σήμερα στο Ελ Αλαμέιν. Για να μην ξεχαστεί η μνήμη τους και η θυσία τους να στεριώσει κάποια στιγμή το όραμα και τον πόθο της πανανθρώπινης αδελφοσύνης.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταμιάθεως  Γερμανός, μετά του π.Νεκτάριου Μαρκάκη, και του π. Πάνου Γαζή ενώ στην συνέχεια ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας  Πλοίαρχος (ΠΝ)  Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο οποίος είχε και το γενικό οργανωτικό πρόσταγμα,κάλεσε το προσκλητήριο των νεκρών Ελλήνων ηρώων. Η πολεμική σάλπιγγα της μάχης, της τιμής και της μνήμης σάλπισε για μια ακόμα φορά και τα ονόματά τους ακούστηκαν με τους στρατιωτικούς τους βαθμούς  μεταδίδοντας ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παριστάμενους.

Παρών στην σημερινή εκδήλωση εκπροσωπώντας της Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ο  Υπαρχηγός του Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Αντιναύαρχος Ιωάννης Δριμούσης ο οποίος μίλησε για την θυσία όλων των Ελλήνων οπλιτών που μαζί με τους συμμάχους πολέμησαν για τα ιδανικά ενός ελεύθερου κόσμου.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης ο οποίος συμπύκνωσε το νόημα της εορταστικής ημέρας λέγοντας ότι «σε αυτή την φιλήσυχη χώρα την Αίγυπτο, η μοίρα θέλησε να δώσει πολλά χρόνια πριν τον πόλεμο την απολύτως ταιριαστή ονομασία στο θέατρο της μάχης. Ελ Αλαμέιν που σημαίνει, δύο κόσμοι.» Μίλησε για αυτούς τους δύο κόσμους του σκότους και του φωτός που για 53 ημέρες σε δύο μεγάλες μάχες, άλλαξαν την ροή του πολέμου.

Οι  μαθητές από τα σχολεία του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, αλλά και οι Πρόσκοποι από τις δύο πόλεις ύψωσαν με υπερηφάνεια τις Ελληνικές σημαίες ορίζοντας τον διάδρομο της τιμής προς το μνημείο των πεσόντων. Συγκίνηση προκαλούσαν επίσης και οι Έλληνες εύζωνες που έστεκαν ακίνητοι φρουροί του μνημείου στο οποίο οι εκπρόσωποι κρατών, παροικιακών φορέων, σωματείων, και ενώσεων κατέθεσαν στεφάνι στην μνήμη τους.

Μέσα στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί αυτή την σημαντική ημέρα συνάντησα και την Καϊρινή πάροικο κα Ματίνα Βασιλοπούλου, η οποία είχε έρθει με την οικογένειά της για να τιμήσει και τον δικό της πατέρα που πολέμησε στις μάχες του Ελ Αλαμέιν. Μοιράστηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση την ηρωική του ιστορία από το πεδίο της μάχης, την παρασημοφόρησή του αλλά και την τραυματισμό του που τον γύρισε στην πατρίδα ως ανάπηρο πολέμου. «Ήρθα με τα παιδιά μου εδώ για να δουν, να μάθουν, και να νιώσουν με την καρδιά τους την δόνηση του τόπου που ο παππούς τους πολέμησε για την λεφτεριά» μου είπε με το βλέμμα γεμάτο περηφάνια

Η τελευταία σκηνή της εορταστικής ημέρας ήταν στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο της Αλεξάνδρειας όπου ο Έλληνας υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ παρέθεσε επίσημο γεύμα. Στον πανέμορφο αυτό χώρο της Αλεξανδρινής Ελληνικής κοινότητας απολαύσαμε τα εύγευστα πιάτα θαλασσινών ατενίζοντας την μαγευτική θάλασσα που μας ενώνει με την Ελλάδα.

Στην τελετή κατέθεσε στεφάνι ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες ήρωες. Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Στρατού, η Πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας  στην Αίγυπτο κα Πόλυ Ιωάννου  συνοδευόμενη από τον Ακόλουθο Άμυνας Συνταγματάρχη Μηχανικού κ. Κωνσταντίνο Χατζηκωστή, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργος Ρεκτσίνης ο κ. Ανδρέας Βαφειάδης εκπροσωπώντας την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, ο Αρχηγός των Προσκόπων του Καΐρου κ. Χρήστος Αντωνίου, ο Αναπληρωτής Έφορος των Προσκόπων Αλεξανδρείας κ. Γιάννης Μύρος, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης,ο κ. Βασίλης Λάγιος εκπροσωπώντας την Αχιλλοπούλειο σχολή, ο κ. Γιώργος Κοκορέλης  εκπροσωπώντας την Αμπέτειο σχολή. Εκ μέρους του Αβερώφειου Γυμνασίου και Λυκείου της Αλεξανδρείας στεφάνι κατέθεσε η κα.Πασχαλίνα Αγαπιάδου  και εκ μέρους του Πρατσίκιου- Τοσίτσιου Δημοτικού ο κ. Κωνσταντίνος Ρήγας. Η κα. Ειρήνη Λιλίκα Θλιβίτου κατέθεσε στεφάνι ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Πτολεμαίος Α και του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας καθώς και η κα Γεωργία Παπουτσάκη Γ. Γραμματέας του Συνδέσμου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών Εκστρατευτικών Σωμάτων Μέσης Ανατολής Ριμινιτών Ιερολοχιτών. Στην τελετή παρέστησαν επίσης η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο Πλοίαρχος κ. Κώστας Βαρουξής που αποτελεί στην Αλεξάνδρεια τον σύνδεσμο μεταξύ του Ελληνικού και Αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού, ο Προξενικός Λιμενάρχης του Πόρτ Σαΐντ κ. Βασίλης Πιτάκης η κα Κωνσταντίνα Γεδεών Διευθύντρια Οικονομικών του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, καθώς και εκπαιδευτικοί των δύο Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας.

Στο Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Ελ Αλαμέιν κατέθεσαν σταφάνι τιμώντας την Ελλάδα και την συμμετοχή της στις μεγάλες μάχες εκπρόσωποι και στρατιωτικοί ακόλουθοι, από τις ΗΠΑ, την Πολωνία, τον Καναδά, το Μεξικό, την Βραζιλία, την Αυστραλία, την Ζηλανδία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Δανία και την Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή μνήμης μεταδιδόταν ζωντανά καθ’ όλη την διάρκεια της  από τον ΦΑΡΟ της Ομογένειας

Δείτε εικόνες από την ημέρα τιμής και μνήμης

Αρέσει σε %d bloggers: