Εκκλησιαστική Πανήγυρις
24/10/2022
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Αχιλλοπούλειο Ελληνική Σχολή του Καΐρου
27/10/2022
Show all

Πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης του Αγίου Δημητρίου και επίσημα θυρανοίξια στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό Του στο Ζεϊτούν του Καΐρου

Με την δέουσα επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Οκτωβρίου η Ιερά διήμερος Πανήγυρις για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο φερώνυμος Ιερός Ναός Του στο Ζεϊτούν του Καΐρου με την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’ να χοροστατεί στον Αρχιερατικό Εσπερινό μετά αρτοκλασίας. Συμπροσευχούμενος παρέστη ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος καθώς και πλήθος ιερωμένων.

Ιδιαίτερη χαρά έδωσε στο πολυπληθές ποίμνιο ο Μακαριώτατος Πατριάρχης όταν κατά την είσοδό του στον Ναό ετέλεσε τα επίσημα θυρανοίξια του Ναού  μετά και την πλήρη ανακαίνιση του, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την φροντίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Περιποιημένος και ανθοστόλιστος ο Ναός υποδέχτηκε τους πιστούς οι οποίοι προσήλθαν για να γιορτάσουν  την μνήμη του Αγίου Δημητρίου, του ενδόξου μεγαλομάρτυρος, ελευθερωτή και πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου. Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων η Επόπτρια Γραφείων κα Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ, εκπαιδευτικοί της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς, ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ ,η κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C

Τους Ύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Αραβόφωνος ιεροψάλτης κ Τόνυ Ατάλα με ομάδα Ελληνόφωνων και Αραβόφωνων ψαλτών.

Ο πηδαλιούχος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στον ποιμαντικό του λόγο διέτρεξε την ζωή και το έργο του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος ως πνευματικός Αστέρας φωτίζει με το παράδειγμά του τον δρόμο του κάθε ενός από εμάς. Θυμήθηκε επίσης και τα δικά του φοιτητικά χρόνια στην γενέτειρα του Αγίου στην Θεσσαλονίκη και μοιράστηκε προσωπικές στιγμές του, από την πεντάχρονη παραμονή του στην «νύφη του Θερμαϊκού». Θαύμασε επίσης την καλαίσθητη αγιογράφηση και μνημόνευσε τους αφιερωτές του Ναού που στο βάθος του χρόνου με την πολύτιμη αρωγή τους κατέστησαν τον Άγιο Δημήτριο ένα κόσμημα της Καϊρινής παροικίας. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο για την ακάματη φροντίδα του σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητρόπολής. Αναφέρθηκε επίσης με ιδιαιτέρως τρυφερά και πατρικά λόγια στον Πατέρα  Θεόδωρο έναν πνευματικό άνθρωπο που όπως είπε  σέβεται το πετραχήλι του και μέσα στην καρδιά του λάμπει η αφοσίωσή του προς τον Χριστό. Μίλησε επίσης για το θεάρεστο έργο που έχει επιτελέσει ως  ποιμενάρχης και του δώρισε ως ένδειξη εκτίμησης ένα Επιγονάτιο με την υπογραφή του. Σημαντική στιγμή στην τελετουργική ημέρα ήταν και η χειροθεσία του Γεώργιου Ζεκλέμα από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τα καθήκοντα του Αναγνώστου. Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε επίσης τους παριστάμενους για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του στην Αμερική κατακλείδα του οποίου ήταν η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τζό Μπάιντεν, καθώς και για το επικείμενο του ταξίδι στην Ρουάντα για το οποίο ζήτησε την στήριξη και την προσευχή όλων.

Δείτε την ομιλία του Μακαριώτατου Πατριάρχη Θεόδωρου

Σε κλίμα ευπροσήγορης Χριστιανικής Αγάπης τελέστηκε και την 26η Οκτωβρίου η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου μετά των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών Παύλου και Θεοδώρου, των Πρωτοπρεσβύτερων πατέρων Γιούσεφ και Παύλου και των Διακόνων Παρθενίου και Γιούσεφ. Τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο πατέρας Παύλος.

Στον ποιμαντικό λόγο που απεύθυνε στους παριστάμενους ο πατέρας Παύλος αναφέρθηκε στην χαλύβδινη πίστη του Αγίου Δημητρίου που δεν λύγισε όπως είπε από τα μαρτύρια και με θάρρος και παρρησία ομολόγησε σε δύσκολους καιρούς την πίστη και την αφοσίωσή του στον Χριστό.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικόδημος ευχαρίστησε στην συνέχεια όλους για την παρουσία τους στην Θεία Λειτουργία και ευχήθηκε από καρδιάς ο Άγιος Δημήτριος του οποίου την χάρη όπως ανέφερε ήρθαμε να λάβουμε, να είναι βοηθός και προστάτης μας, δίνοντάς μας δύναμη και εμψυχώνοντας την πίστη μας.

Ακολούθησε κέρασμα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας καθώς και στο Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού.

Δείτε εικόνες από την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Αρέσει σε %d bloggers: