Η χαρούμενη σχολική ημέρα της 27ης Οκτωβρίου ξεκίνησε για τους μαθητές και τους καθηγητές των Ελληνικών Σχολείων της Ηλιούπολης με την καθιερωμένη προσευχή, την έπαρση της σημαίας Ελλάδας και Αιγύπτου και την ανάκρουση των δύο Εθνικών ύμνων. Παραμονή της μεγάλης Εθνικής μας εορτής και οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής του Καΐρου, όπως είθισται και σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, είχαν ετοιμάσει ένα συναρπαστικό εορταστικό πρόγραμμα με την προετοιμασία και την καθοδήγηση της δασκάλας τους κας Δήμητρας Λιάπη. Οι μικροί μαθητές γεμάτοι αγωνία, αλλά και χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους κρατούσαν στα χέρια τους τις σημειώσεις από τους ρόλους τους και έκαναν πρόβες μεταξύ τους γελώντας και πειράζοντας ο ένας τον άλλον. Ρωτούσαν τις κυρίες τους  με παιδιάστική επιμονή, για το αν λένε σωστά τα λόγια τους, αν είναι εντάξει η στολή τους και πότε πια θα ξεκινήσει αυτή η γιορτή, αδημονώντας, όπως φανέρωνε η υπερκινητικότητά τους να βγουν στην σκηνή.

Ο διευθυντής κος Βασίλης Λάγιος αφού καλωσόρισε τους επισήμους, τους γονείς, αλλά και όλα τα παιδιά κάλεσε στο βήμα την Γενική Πρόξενο Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, η οποία συμπύκνωσε στον λόγο της το νόημα της εθνικής επετείου λέγοντας ότι «η 28η Οκτωβρίου μας διδάσκει ότι κανείς δεν είναι μικρός και αδύναμος και αν πιστεύουμε ότι δίνουμε έναν αγώνα δίκαιο έχουμε την δυνατότητα να επικρατήσουμε»

Ο σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Χριστοφίδης στην συνέχεια μίλησε για την τιμή που πρέπει να αποδίδουμε πέραν των στρατιωτών που αγωνίστηκαν στα μέτωπα των μαχών και στους απλούς Έλληνες πολίτες που έδωσαν την ψυχή τους για την ελευθερία της πατρίδας.

Ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στο Κάιρο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας αναφέρθηκε στην σημασία των εορταστικών εκδηλώσεων για τις εθνικές επετείους ιδίως για τους μικρούς μαθητές. Τόνισε ότι η χώρα μας δεν υπέστειλε ούτε μια μέρα την σημαία του αγώνα κατά του Άξονα, μεταφέροντας στην φιλόξενη χώρα της Αιγύπτου την συνέχεια της Ελληνικής πολεμικής διοίκησης. 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο κ. Λάγιος προέβη στην παράδοση της σημαίας στους αριστούχους Σημαιοφόρους και τους παραστάτες μαθητές για την υπόλοιπη σχολική περίοδο. Οι μαθητές πήραν την θέση τους στην σκηνή καταχειροκροτούμενοι από όλους για την τιμητική αυτή διάκριση.

Στην συνέχεια ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής προλογίζοντας την σχολική εορτή αναφέρθηκε στην αυτοθυσία, αλλά και την θέληση των Ελλήνων στρατιωτών να βρεθούν το συντομότερο στο πολεμικό μέτωπο και έδωσε τον λόγο στα ίδια τα παιδιά κηρύσσοντας την έναρξη της γιορτής.

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου, της 3ης, της 4ης και της 6ης τάξης του Δημοτικού μέσα από την γλαφυρή τους αφήγηση, αλλά και τα ευφάνταστα θεατρικά τους σκετς καθώς και με τα τραγούδια και οι ανταποκρίσεις των ημερών του 1940 έδωσαν σε όλους τους παριστάμενους τον παλμό της εποχής και την πεποίθηση ότι η νέα γενιά των μαθητών συναισθάνθηκε την φλόγα του αγωνιζόμενου λαού μας.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος κλείνοντας την εκδήλωση ευχήθηκε στους μαθητές να έχουν εθνικά αισθήματα στην καρδιά τους τονίζοντας ότι με την σημερινή γιορτή μας έκαναν όλους υπερήφανους .

Χαιρετισμό για το κλείσιμο της ημέρας απεύθυνε και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη ιστορική αλήθεια ότι η νίκη του Ελληνικού λαού στο μέτωπο της Αλβανίας  επί της ουσίας έγειρε την πλάστιγγα του πολέμου καθυστερώντας τις δυνάμεις των Γερμανών στις μάχες τους  με την Ρωσία. Αναφέρθηκε επίσης και στην σημερινή εποχή που όπως είπε η πατρίδα μας και πάλι απειλείται, αλλά με την πίστη στις ένοπλες μας δυνάμεις αλλά και στον Ελληνικό λαό θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια.

Η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία απεύθυνε στην συνέχεια  ένα χαιρετισμό μοιράζοντας με όλους την συγκίνησή της για τα παιδιά που όπως είπε αισθάνονται και εκφράζουν με τον λόγο τους τις αξίες της Ελλάδας.

Ο κ. Λάγιος έκλεισε την εορταστική εκδήλωση ευχαριστώντας την κα Δήμητρα Λιάπη, τους εκπαιδευτικούς, όλους τους μαθητές και την κα Χαλκιά που όπως είπε είναι η «ψυχή των σκηνικών» για κάθε σχολική εορτή.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ, Στέλιος Χαλκιάς, Ανδρέας Γιόσρι και Ανδρέας Ρούσσος , ο Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γιώργος Οικονόμου και η Διευθύντρια Οικονομικών του Ε.Π.Κ.Κ κα Κωνσταντίνα Γεδεών.

Δείτε στιγμιότυπα (βίντεο) από την σημερινή εκδήλωση

Αρέσει σε %d bloggers: