Μια Ελληνική ταινία με αξιώσεις που συγκίνησε κοινό και κριτικούς προβλήθηκε με επιτυχία στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ του Καΐρου σε δύο προβολές.Την ταινία παρουσίασε στο φιλοθέαμον κοινό της Αιγύπτου την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου η κα Μαρία Ντούζα, σκηνοθέτης και συγγραφέας του «Ακουσέ με» συνοδευόμενη από την πρωταγωνίστρια κα Θάλεια Παπακώστα.

Το κοινό ενθουσιασμένο από την δυναμική πλοκή, αλλά και την ιδιαίτερη σκηνοθετική «ματιά» της κας Ντούζα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο  την παρουσία και των δύο συντελεστών, και τις  «βομβάρδισε» στην κυριολεξία με ερωτήσεις που αφορούσαν την  ουσία του έργου και τα διλήμματα των χαρακτήρων, αλλά και τεχνικά θέματα τής όλης παραγωγής και τους τρόπους που η σκηνοθέτης αντιμετώπισε και ξεπέρασε.

Η ιστορία της ενδιαφέρουσας κινηματογραφικής ταινίας εξελίσσεται στην Χίο. Η κωφή έφηβη Βαλμίρα  αναγκάζεται να επιστρέψει στο χωριό της, αφήνοντας  λόγω οικονομικών δυσκολιών της οικογένειάς της, το ειδικό σχολείο που φοιτούσε στην Αθήνα. Το προστατευμένο και συμβατό περιβάλλον της Βαλμίρας γκρεμίζεται και η απότομη στροφή της μοίρας την αναγκάζει να ζήσει με ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν ως τον αδύναμο κρίκο μια κοινωνικής αλυσίδας  που δεν συγχωρεί οποιονδήποτε δεν της μοιάζει.

Παρακολουθήσαμε την ταινία την δεύτερη ημέρα της προβολής της,  στην κινηματογραφική αίθουσα του Φεστιβάλ στο Ζαμάλεκ με την Ελληνική «κερκίδα» παρούσα, να δίνει έναν διαφορετικό τόνο στην επίσημη προβολή.  Η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, μεταξύ των θεατών της επίσημης Ελληνικής συμμετοχής, όπως και ο κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, η κα  Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας, η κα. Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, αλλά και πλήθος εκπαιδευτικών και πάροικων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Η κα Ντούζα μοιράστηκε μαζί μας της χαρά της για την μεγάλη αυτή τιμή που επιφύλαξαν στην ταινία της σημαντικά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ . «Πριν έρθουμε στο Κάιρο ήμασταν στο 63 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου το «Άκουσέ με» έτυχε μεγάλης αποδοχής».

Φεύγω αύριο μας είπε. Μια μέρα στην Αθήνα και μετά πετάω για το Ταλίν της Εσθονίας, όπου η τανία θα συμμετάσχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 26ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Black Night.

Ο χρόνος όμως μετά την προβολή την πίεζε αφόρητα και έτσι αποφασίσαμε να συναντηθούμε τις επόμενες ημέρες για μια πλήρη και αναλυτική συνέντευξη για να μάθουμε ακόμα περισσότερα για την ενδιαφέρουσα ταινία της.

Αρέσει σε %d bloggers: