Κατά την επίσκεψή της στην Αίγυπτο  για τα Θυρανοίξια της Αγίας Αικατερίνης του Σουέζ η κα Μπελεφάντη Σοφιανού είχε εκφράσει την ζωηρή επιθυμία της να μεταβεί κάποια στιγμή της ολιγοήμερης παραμονής της στην χώρα του Νείλου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς  και να  γνωρίσει από κοντά τα Λυκόπουλα, τους Ανιχνευτές και τους Προσκόπους του Καΐρου στο φυσικό τους χώρο.

Όπερ και εγένετο και το  Σάββατο 26 Νοεμβρίου παρέστη στον εσπερινό τον οποίο ετέλεσε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος. Μαζί της συμπροσευχούμενοι παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως Δημήτριος, ο Προϊστάμενος του Ναού Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, η Αντιπρόεδρος της Κοινότητας κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά της ήρθαν κοντά της και φίλοι της από την Ελλάδα, που είχαν έρθει μαζί της για το μεγάλο Θρησκευτικό γεγονός στο Σουέζ, καθώς και πολλοί  Άρχοντες του Θρόνου με πρώτο τη τάξει τον κ. Παναγόπουλο Θεόδωρο Πρόεδρο των Οφφικιάλων του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

Η συγκίνησή της εμφανής, αλλά γόνιμη τρία χρόνια μετά την καταλυτική εμπειρία των θυρανοιξίων του Αγίου Κωνσταντίνου. Οι μνήμες αναπόφευκτα γλυκές έκαναν το πρόσωπο όλων να λάμπει για την επίτευξη του μεγάλου ονείρου που ένωσε έναν ακόμα χρυσό κρίκο στην λαμπρή ιστορία της Ελληνικής Παροικίας του Καΐρου και έδωσε την πεποίθηση, αλλά και το μήνυμα στον απανταχού Ελληνισμό ότι οι Αιγυπτιώτες Έλληνες ανθίστανται και ανθούν πάρα τις δυσκολίες.

Μετά την απόλυση της θείας Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος  εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στο Σεπτό αυτόν χώρο με καλούς φίλους. Μοιράστηκε με όλους τους παριστάμενους στιγμές από την προσωπική του διαδρομή με κάποιους από τους Άρχοντες του Πατριαρχείου που ήταν παρόντες και ευχαρίστησε από καρδιάς την κα Μπελεφάντη Σοφιανού για την ακάματη της συνεισφορά στα Παροικιακά και όχι μόνο δρώμενα. 

Ο κ. Παναγόπουλος πήρε την συνέχεια τον λόγο διατρέχοντας την ιστορική διαδρομή του Ναού που όπως είπε θεωρείται από τα σημαντικότερα μνημεία της Ορθοδοξίας σε ολόκληρη την Αφρική. Αναφέρθηκε επίσης στα μεγαλοπρεπή θυρανοίξια του 2019 αλλά και στον κτήτορα Νέστορα Τσανακλή, και την σημαντική προσφορά τους και κατέληξε λέγοντας ότι ο λαμπερός αυτός Ναός είναι ένα απτό παράδειγμα ότι οι ρίζες Ορθοδοξίας και Ελληνισμού είναι βαθιές και καλά κρατούν.

Οι Πρόσκοποι του Καΐρου τίμησαν την κα Μπελεφάντη-Σοφιανού για την προσφορά της

Μια αγκαλιά από χρώματα πολλά και χαμόγελα ζεστά οι Πρόσκοποι του Καΐρου έστεκαν κοντά στην κα Μπελεφάντη Σοφιανού με τον Αρχηγό του κ. Χρήστο Αντωνίου, τον κ. Γιάννη Μελαχροινούδη και τον Περιφερειακό  Έφορο Αποδήμων κ. Ανδρέα Γιόσρι  να την τιμούν  για την πίστη και την αγάπη που επιδεικνύει στην Προσκοπική ιδέα, αλλά και για την αδιάλειπτη προσφορά της όπου και όποτε της ζητηθεί.

Ο κ. Μελαχροινούδης στον λόγο του, κοιτώντας την κα Μπελεφάντη Σοφιανού συνεχώς στα μάτια  αναφέρθηκε με ζωηρά συναισθήματα στις στιγμές της κοινής διαδρομής της Αρχόντισσας όπως την αποκάλεσε με τους Προσκόπους. Μίλησε για την φροντίδα που νιώθουν ως Πρόσκοποι από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου όλα αυτά τα 110 χρόνια της πορείας τους. Και αναφερόμενος στο εδώ και στο τώρα μνημόνευσε την σημαντική αρωγή των φίλων του Συστήματος, του κ. Έρικ Αδάμ , του κ. Αντώνη Καζαμία, αλλά και της ιδίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « γνωρίζω ότι προσκρούω στην μετριοφροσύνη σας, αλλά αυτά πρέπει να γνωστοποιούνται για να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους. Χωρίς την δική σας μεγάλη προσφορά δεν θα είχαμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε φέτος το μεγάλο όνειρο των Κατασκηνώσεων στην Ελλάδα»

Η επίσκεψη στον Ναό έκλεισε με αναμνηστικές φωτογραφίες, χαμόγελα και αγκαλιές, αλλά και με μια υπόσχεση να ανταμώσουν όλοι ξανά στον τόπο που αγάπησαν και δέθηκαν στο διηνεκές με την λαμπερή κλωστή της μνήμης οι παιδικές τους αναμνήσεις.

Δείτε και άλλες εικόνες από την γιορτινή ημέρα

Αρέσει σε %d bloggers: