Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Φωτόμορφη και λαμπερή ημέρα για την Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου η 25 Νοεμβρίου με το αιώνιο νήμα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού να ξετυλίγεται από το χρυσό κουβάρι της ιστορίας του αυτή την φορά στην πόλη του Σουέζ και να γονιμοποιεί με νέες και φωτεινές στιγμές το παρόν και το μέλλον του, στην μεγάλη και αρχαία χώρα του Νείλου.

Μια τέτοια στιγμή ψυχικής ανάτασης, για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ επέλεξε να ανοίξει για μια ακόμα φορά την Θύρα του Ιερού Κοινοτικού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ με το  μυσταγωγικό τελετουργικό της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης, 99 χρόνια από τα πρώτα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού.

Το κάλεσμα αυτής της μεγάλης ημέρας για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό μεταδόθηκε σαν ηλεκτρικός σπινθήρας που κέντρισε τις καρδιές όλων. Τα λεωφορεία από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια  έφταναν συνεχώς  και δεκάδες κόσμου κατέβαινε μπροστά από τον Ιερό Ναό. Σχεδόν όλοι οι Αρχιερείς που βρίσκονταν στο Κάιρο μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου ήταν παρόντες στο μεγάλο γεγονός των Θυρανοιξίων. Οι εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων επίσης, αλλά και οι μαθητές, και οι Πρόσκοποι του Καΐρου με τα τύμπανα και τα πιατίνια τους,

Ο Ναός, αλλά και ο προαύλιος χώρος κατακλύστηκαν ασφυκτικά από νωρίς το πρωί από τους Αιγυπτιώτες Έλληνες, αλλά και από τους Αραβόφωνους Χριστιανούς Ορθόδοξους του Καΐρο, της Αλεξάνδρειας, της Ισμαηλίας, της Τάντας, της Δαμιέτης, αλλά και της Ελλάδας, με την κα Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου και Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να κρατάει σφιχτά και να ενώνει για ακόμα μια φορά το νήμα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στα χώματα που τον γέννησε. Μαζί της ήρθαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πατριάρχη δεκάδες άτομα μεταξύ των οποίων και σημαντικές προσωπικότητες που διατελούν Οφφικιάλοι του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και με την  ψυχική, πνευματική και οικονομική προσφορά τους συνδράμουν στην συνέχεια της Ιεραποστολικής Του αποστολής σε κάθε γωνιά της μεγάλης Αφρικανικής ηπείρου. Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των Οφφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Παναγόπουλος, ο κ. Χαραλαμπάκης, ο κα Μπουρδάρα, η κα Μάνδηλα , ο κ. Μπαλαδάκης, η κα Μπουρδάρα , ο κ. Αρνόπουλος, η κα Μπαλάβα.

Τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι, οι Ανιχνευτές και οι Βαθμοφόροι του Καΐρου λάμπρυναν με την παρουσία τους την μεγάλη ημέρα. Δυναμικά παρόντες ως αναπόσπαστα μέλη του τελετουργικού και έτοιμοι όπως πάντα να προσφέρουν υπηρεσία, ήταν επιφορτισμένοι με τον ρόλο του Τελετάρχη. Ο Αρχηγός τους κ. Χρήστος Αντωνίου και «ο αιώνιος έφηβος»  της ψυχής του Προσκοπισμού κ. Γιάννης Μελαχροινούδης  καθώς και ο Περιφερειακός Έφορος κ. Ανδρέας Γιόσρι  οργάνωναν την κάθε λεπτομέρεια και επέβλεπαν την πιστή τήρηση του  τελετουργικού της ημέρας.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος έφτασε στον Ναό της Αγίας Αικατερίνης  γύρω στις 8 και μισή το πρωί. Βγαίνοντας από το αμάξι του μπροστά από την Εκκλησία  έκανε τον σταυρό του κοιτώντας βαθιά προς τον ουρανό και προχώρησε με βήμα σίγουρο προς τον Μέγα Αρχιδιάκονο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Παρθένιο, ο οποίος και τον περίμενε στην είσοδο του Ναού για να του φορέσει τον Επισκοπικό μανδύα. Εισήλθε ως φωταγωγός, μεταδίδοντας με το χαμόγελό του ζωτική ενέργεια σε όλους που τον περίμεναν να τον υποδεχτούν. Αγκαλιάστηκε και φιλήθηκε με τον κόσμο  και  άναψε τα κεριά της δικής του προσευχής κατευθυνόμενος  προς τον Δεσποτικό Θρόνο για να χοροστατήσει στον Όρθρο. Ό Ναός είχε γεμίσει πλέον ασφυκτικά. Οι Άρχοντες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Αρχιερείς, οι επίσημοι προσκεκλημένοι, αλλά και όλοι οι πιστοί είχαν πάρει τις θέσεις τους με τάξη. Αφού τελείωσε ο Όρθρος ο Μακαριώτατος σηκώθηκε από τον θρόνο του και προσκάλεσε όλους να τον ακολουθήσουν στην Μεγάλη Λιτανεία. Ο Ναός άδειασε εντελώς και οι πόρτες σφραγίσθηκαν ερμητικά. Πρώτος στην ιερά πομπή ο Μακαριώτατος  κρατώντας στα χέρια του το Άγιο Μύρο και πίσω του να ακολουθούν  οι Αρχιερείς και το Χριστεπώνυμο πλήθος.

55 βουβά χρόνια περίμεναν οι καμπάνες τα χέρια του Μακαριώτατου Πατριάρχη Θεόδωρου για να τραβήξει τα σχοινιά τους και να αντηχήσει το χαρμόσυνο μήνυμα του Χριστού σε κάθε γωνιά του Ορθόδοξου κόσμου.

55 χρόνια περίμενε κλειστή και σφραγισμένη  η μεγάλη ξύλινη πόρτα  του Ναού, τον Πηδαλιούχο του Αλεξανδρινού Θρόνου να σταθεί με θάρρος και παρρησία μπροστά της και να προστάξει υποδυόμενος τον Χριστό ενώπιον των πυλών της Κόλασης  στεντορεία τη φωνή «Άρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξας» για να λάβει την ερώτηση από τον «Διάβολο» που είχε κατακτήσει με τις δυνάμεις του τον Σεπτό χώρο του Ναού και προσπαθούσε να απωθήσει τον Χριστό « Τις εστίν ούν ο Βασιλεύς της Δόξης;»

Τρείς φορές επαναλήφθηκε η στιχομυθία αυτή, με τον «Διάβολο» να ανθίσταται με πείσμα. Τρία δυνατά και αποφασιστικά χτυπήματα στην ξύλινη θύρα.Την τρίτη φορά ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Δεύτερος σπρώχνει με όλη τη δύναμη της πίστης του και ανοίγει την Θύρα του Ναού καταπατώντας τον Διάβολο και σχίζοντας με τα ίδια του τα χέρια τον χώρο και τον χρόνο δημιουργώντας  ρωγμή Φωτός. Μπροστάρης για ακόμα μια φορά οδηγεί όλους από το φωτεινό πέρασμα που ο ίδιος πλέον άνοιξε στην Ιερά Ακολουθία, επί τη διασαλεύση της Αγίας Τράπεζας. Το τελετουργικό καθηλωτικό, κόβει την ανάσα με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη να ενδύεται το Ιερό λευκό Σάβανο και τους Αρχιερείς που συλλειτουργούσαν στο πλάι Του να πιάνουν μαζί του  με ζέση τα μαρμαροσάπουνα και να πλένουν την Ιερή επίφάνεια. Δεκάδες χέρια λευκά και μαύρα από όλες τις γωνίες της Αφρικής πάνω στο Ιερό μάρμαρο. Και μόλις τελείωσαν ο Μακαριώτατος έχρισε την Αγία Τράπεζα με Άγιο Μύρο και πάλι τα χέρια όλων με την ίδια μεγάλη πίστη το άπλωσαν απ’ άκρη σ’ άκρη. Και τέλος ήρθε η σειρά της επικόλλησης με εύοσμο κηρομαστίχι των τεσσάρων ευαγγελιστών  στις τέσσερις γωνίες  και του κατασάρκιου υφάσματος, του πρώτου καλύμματος που τοποθετείται και  συμβολίζει την Ιερά Συνδόνη. Εξουθενωμένος αλλά γεμάτος χαρά και δύναμη  ο Πατριάρχης έκοψε με ψαλίδι το λευκό Σάβανο και το μοίρασε με συγκίνηση . Ένα κομμάτι στον Άρχοντα κ. Παναγόπουλο, στην κα Μπελεφάντη Σοφιανού, στην κα Σκουφαρίδου.

Στον λόγο του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε με θερμά λόγια από καρδιάς τον κ. Samih Onsi Naguib Sawiris, τον Αιγύπτιο Χριστιανό επιχειρηματία, που ανέλαβε την εκ βάθρων αναστήλωση του Ιερού Ναού και έβγαλε μέσα σε δύο χρόνια εργασιών την Αγία Αιακτερίνη του Σουέζ από την λήθη στο Φώς. Μίλησε με παραστατικό και λυρικό τρόπο για το αρχικό του όραμα και πώς αυτό το σπέρμα της σκέψης του γονιμοποιήθηκε σε πράξη όταν χτύπησε την πόρτα του και του ζήτησε με παρρησία να αναλάβει την αποπεράτωση του έργου. Μνημόνευσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυρήνης Αθανάσιο και τον κ.Ιωάννη Μπαλαδάκη για την σημαντική τους συμβολή εις μνήμη των γονιών τους που καταγόντουσαν από το Σουέζ. Και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή του παρέδωσε τον Ιερό Κοινοτικό Ναό προς χρήση από τους πιστούς, ενώ ευχαρίστησε από καρδιάς την Αντιπρόεδρο και Υπεύθυνη Ναών της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου για τις άοκνες προσπάθειες της που έκαναν πράξη το ποθητό αποτέλεσμα.

Η χειροθεσία τεσσάρων νέων Οφφικιάλων από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη

Στη συνεχεία η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ χειροθέτησε τέσσερεις νέους Οφφικιάλους  του Θρόνου, ενώνοντας με τα χέρια του τέσσερις ακόμα χρυσούς κρίκους στην υπεραιωνόβια αλυσίδα του θεσμού. Ο κ. Γεώργιος Κορμάς, Οικονομολόγος, Κεντρικός Τραπεζίτης, τ. Σύμβουλος Τραπέζης της Ελλάδος, έλαβε το Οφφίκιο του Άρχοντα Θησαυροφύλακα,  ο κ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης, Προέδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης έλαβε το Οφφίκιο του Άρχοντα Δικαιοφύλακα, η κα Μαρίας Γεωργοπούλου, Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης έλαβε το Οφφίκιο της Αρχόντισσας  Διδασκάλισσας του Γένους και ο κ. Δημήτριος Ασλανίδης, Προέδρος του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης  έλαβε το Οφφίκιο του Άρχοντα Ορφανοτρόφου.

Η στιγμή ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική με τον Μακαριώτατο να μιλάει στον καθένα ξεχωριστά με λόγια τρυφερά βγαλμένα από προσωπικές ιστορίες της σχέσης τους και να τους δίνει την ευχή του για την συνέχιση του φιλάνθρωπου έργου τους.

Το Ιερό Ψαλτήριο

Τους ύμνους των Ακολουθιών έψαλαν με την μελίρρυτη φωνή τους ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παύλος Ιωσηφίδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος Εμμανουήλ, ο Πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ. κ Αλέξανδρος Ρηγάκης, ο Αραβόφωνος ιεροψάλτης και Άρχων Λαμπαδάριος κ. Τόνυ Ατάλα , ο κ. Ηλίας Σεμάαν  καθώς και μαθητές  της  Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η αποκάλυψη της μαρμάρινης αναμνηστικής πλάκας από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λεοντουπόλεως Γαβριήλ και το Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ.Χρήστο Καβαλή που είχε τοποθετηθεί δίπλα στην είσοδο του Ναού και αναγράφει όπως η πρώτη πλάκα πριν από 99 χρόνια τα ονόματα όλων βασικών των συντελεστών.

«ΕΠΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β ΤΟΥ ΚΡΗΤΟΣ ΕΓΕΝΕΤΟ Η ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΝΑΟΥ ΔΑΠΑΝΗ SAMIH ONSI NAGUIB SAWRIS ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΑΛΗ  ΕΝ ΕΤΕΙ ΣΩΤΗΡΙΩ, ΒΚΒ ΜΗΝΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΗ 25Η»


 

Έτη πολλά Μακαριώτατε

Η πανηγυρική ημέρα τελείωσε με πλούσιο κέρασμα στον προαύλιο χώρο του Ναού και στην συνέχεια σε πολυτελές παραλιακό εστιατόριο του Σουέζ όπου παρετέθη γεύμα χορηγία  της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου και Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κας Αικατερίνης Μπελεφάντη-Σοφιανού κατά το οποίο όλοι οι καλεσμένοι  είχαν την ευκαιρία να ευχηθούν έτη πολλά στον Μακριώτατο Πατριάρχη που γιόρτασε μέσα στην τρυφερή αγκαλιά του Ελληνισμού τα 68α γενέθλιά του.

Η μεγάλη έκπληξη για όλους ήρθε από του μαθητές της Αμπετείου Σχολής που χόρεψαν για τον Μακαριώτατο, Κρητικούς χορούς για να τον τιμήσουν και να τον γυρίσουν στα δικά του παιδικά χρόνια όπως τους είπε με αγάπη.

Στην συνέχεια οι Έλληνες  Πρόσκοποι του Καΐρου  ανακοίνωσαν δια στόματος του κ. Γιάννη Μελαχροινούδη ότι το 2023 είναι επετειακό έτος όπου θα γιορτάσουν τα 110 χρόνια από την ίδρυσή τους και ζήτησαν την ευλογία του Μακαριωτάτου. Ο Αρχηγός κ. Χρήστος Αντωνίου και ο  Περιφερειακός  Έφορος Αποδήμων κ. Ανδρέας Γιόσρι  εκ μέρους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου του πρόσφεραν  ένα αναμνηστικό δώρο γιορτάζοντας τα θυρανοιξια και τα γενέθλια του. Ο Πατριάρχης τους έδωσε την ευχή του , τους ευχαρίστησε και κοιτώντας τους στα μάτια τους είπε ότι είναι θαυμαστής και αρωγός της Προσκοπικής ιδέας.

Το συναισθηματικό αποτύπωμα μιας Ελληνικής Κοινότητας που ερήμωσε

55 βουβά χρόνια σιωπής της Ελληνικής Κοινότητας του Σουέζ. Μισοτελειωμένες ασκήσεις Άλγεβρας στα τρυφερά μαθητικά τετράδια αφημένες να ανεμίζουν, δραπετεύοντας με ένα τεράστιο «γιατί», από τα ανοιχτά παράθυρα του Ελληνικού σχολείου. Σφραγίδες ριγμένες στο πάτωμα στο Ελληνικό Προξενείο και φάκελοι ανοιχτοί, ανθρώπων με ονοματεπώνυμα διευθύνσεις και αιτήματα που περίμεναν μια κάποια λύση από τις αρμόδιες Αρχές. Σε ένα απότομο και αδόκητο γύρισμα της μοίρας το 1967, η παλλόμενη φλόγα του Αιγυπτιώτη  Ελληνισμού αυτής της μεγάλης πόλης έσβησε. Ξεριζωμός και πόνος για τους κόπους μιας ζωής που χάθηκαν σε μια στιγμή μέσα  στα βομβαρδισμένα χαλάσματα. Βαλίτσες που χώρεσαν λίγα πράγματα τσάτρα πάτρα και πόδια βαριά που πήραν χωρίς να το θέλουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Το μόνο που κράτησαν ακέραιο στο φευγιό τους αυτοί οι Αιγυπτιώτες ήταν η μνήμη. Και αυτή την μνήμη καμία βόμβα από φωτιά και ατσάλι δεν μπόρεσε να διαλύσει.

Και έμεινε ζωντανή και φωτεινή, γιατί κάθε ένας την κληροδοτούσε στα παιδιά και στα εγγόνια του μέσα από τις ιστορίες και τις οικογενειακές διηγήσεις του. Μα πάνω από όλα η μνήμη αυτή μεταφερόταν μέσα από το βλέμμα των ανθρώπων αυτών.                                       Συνδεόταν  με τις καρδιές και μετέφερε αυτούσιες τις μυρωδιές και τα αρώματα, τα αισθήματα και τις ιστορίες του ξεριζωμού, πέραν από τις όποιες λέξεις.

Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός όμως παραμένει και επιμένει παρά τα σημάδια των καιρών στην Νειλοχώρα. Και πάνω στα χαλάσματά του, ξαναχτίζει τις εκκλησιές του. Με πείσμα και ακλόνητη πίστη, ξαναχτυπάει τις καμπάνες του και καλεί τους πιστούς όπου Γης, στις Θείες Ακολουθίες. Αναγεννάτε όπως ο μυθικός Φοίνικας από τις στάχτες του και συνεχίζει ελεύθερος  το πέταγμά του προς τος Φως.

Δείτε εικόνες από το Προξενείο και από το Ελληνικό Σχολείο του Σουέζ.

Στην τελετουργική ημέρα των θυρανοιξίων της Αγίας Αικατερίνης  παρέστησαν εκπροσωπούντες  την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής, η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ, Στέλιος Χαλκιάς , Ανδρέας Γιόσρι.

Παρέστη επίσης και ο Διοικητής της πόλης του Σουέζ με την συνοδεία του, καθώς και εκπρόσωποι του Ιερού Άζχαρ.

Από την μεριά της Διπλωματικής μας Αποστολής ο Έλληνας Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο  κ. Νικόλαος Γαριλίδης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης και ο βοηθός του Επισμηναγός κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης, ο  Προξενικός Λιμενάρχης κ. Βασίλης Πιτάκης, η Σύμβουλος Πρεσβείας κα Μαρία Κεχρή, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας, ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, η κα. Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας

Τα σωματεία της Καϊρινής Παροικίας εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας «ο Όμηρος» κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η Ταμίας του Φιλανρθωπικού Σωματείου «η Μαρία η Αιγυπτία» κα Άννα Αυγερινού, η κα Κάτια Καζακάκου Γραμματέας της Φιλωπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ζαχαρίας Φούμελης, και ο κ. Βασίλης Ζουές εκπροσωπώντας τον  Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων.  Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησαν ο Επιτετραμμένος  κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Πρόξενος κ. Αριστόδημος Ασσιώτης, και ο Ακόλουθος Άμυνας  Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Χατζηκωστής.

 Τα Ελληνικά μας σχολεία στο Κάιρο εκπροσώπησαν οι Διευθυντές τους κ. Λάγιος Βασίλης από την Αχιλλοπούλειο και ο κ. Γιώργος Κοκορέλης από την Αμπέτειο , η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία ο κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου  και πλήθος εκπαιδευτικών και από τις δύο Σχολές.

Επίσης παρέστησαν, ο Μεγάλος ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, ο κ. Έρικ Αδάμ, ο πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας κ. Βασίλειος  Φιλιππάτος, η πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Πορτ Σαΐντ κα Χρυσούλα Θεοχάρη, ο Αρχισυντάκτης του «Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου» κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου Διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου Καΐρου, καθώς και οι υπάλληλοι της Ελλήνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χάιδω Ζώτου, Ράνια Άττα και Σούζη Έζατ.

Οι Αραβόφωνοι της Εκκλησίας των Αρχαγγέλων του Ντάχερ έδωσαν επίσης το παρών με τον Πρόεδρό τους κ. Σαλέμ Κασίς τον κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρο των Αραβόφωνων Ορθοδόξων, την κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρο του H.O.C και πλήθος πιστών από όλο το Ορθόδοξο Αραβόφωνο ποίμνιο των Εκκλησιών του Καΐρου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί η καθολική κινητοποίηση σε οργανωτικό και πρακτικό  επίπεδο  του μηχανισμού της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου για την άψογη και χωρίς κανένα κώλυμα πανηγυρική ημέρα. Η Διευθύντρια των Γραφείων κα Γιάννα Καρδάση και η κα Μαριέττα Ελ Σάμι, η κα Μαριονέττα Ελ Σάμι, η κα Νόρα Άττα και η κα Άννα Ποντικίδου φρόντισαν ως ομάδα Υποδοχής να τηρηθεί η εύρυθμη λειτουργία της Πανηγυρικής ημέρας και έλαβαν από όλους τα συγχαρητήρια.

Η Πανηγυρική ημέρα έληξε αργά το απόγευμα αφήνοντας σε όλους τις θερμότερες εντυπώσεις και τις γλυκύτερες αναμνήσεις.

Δείτε φωτογραφίες από την πανηγυρική ημέρα των Θυρανοιξίων της Αγίας Αικατερίνης

Αρέσει σε %d bloggers: