Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως
14/12/2022
Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του τμήματος Μητρικής Γλώσσας τους Ε.Π.Κ.Κ
16/12/2022
Show all

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο στόλισε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Προξενείου  παρέα με τους  μαθητές των Ελληνικών Σχολείων

Μια μεγάλη Χριστουγεννιάτικη γιορτή επεφύλαξε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου καθώς και όλοι οι υπάλληλοι του Προξενείου, το πρωί της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Ελληνικών Σχολείων της Ηλιουπόλεως του Καΐρου που προσήλθαν με κέφι και χαρά μεγάλη, μετά από την πρόσκλησή της να  στολίσουν, όλοι μαζί όπως η ίδια είπε, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Ελληνικού Προξενείου.

 Η γιορτινή ημέρα ξεκίνησε από το προαύλιο των σχολείων με τους μαθητές να φοράνε  τα γιορτινά καπελάκια τους, να παίζουν, να κυνηγιούνται, να μαλώνουν και να φιλιώνουν πάλι σαν μια μεγάλη παρέα. Και όλοι μαζί μέσα στα λεωφορεία να στήνουν τρικούβερτο γλέντι  χορεύοντας και τραγουδώντας δυνατά με όλες τις σύγχρονες μουσικές επιτυχίες  που διάλεγε ο οδηγός και έπαιζε φυσικά στη διαπασών.

Θα έλεγε κανείς, βλέποντας όλο αυτό το χαρούμενο νεανικό χείμαρρο ότι η ζωή ξαναγύρισε σιγά σιγά στους κανονικούς της ρυθμούς. 

Οι πόρτες του Προξενείου άνοιξαν διάπλατα γύρω στις 11 και μισή  και δεκάδες χαρούμενες παιδικές και εφηβικές παρουσίες κατέκλυσαν τον χώρο σκορπίζοντας την ζωτική τους ενέργεια.

Η κα Χασιρτζόγλου, όπως και όλοι οι υπάλληλοι του  Προξενείου που ήταν στο πλάι της  περίμεναν χαμογελαστοί και με ανυπομονησία μεγάλη, αυτήν τη νεανική εισβολή, χρωμάτων, χαράς και ζωντάνιας για να στολίσουν όλοι μαζί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και να γεμίσουν τον χώρο με αυτήν την διαφορετική γιορτινή ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τέτοια πρόσκληση συνέβη για πρώτη φορά στα Προξενικά χρονικά.

«Δεν θα μπει κανείς μέσα αν δε φοράει γιορτινό καπέλο», ήταν ο απαράβατος  κανόνας που έθεσε χαμογελώντας σε όλους η Γενική Πρόξενος. Και να σιγουρευτεί  ότι ο κανόνας αυτός θα τηρηθεί άνοιξε ένα μεγάλο κουτί και μοίρασε η ίδια σε μικρούς, αλλά περισσότερο στους μεγάλους τα γιορτινά κόκκινα καπελάκια. Και αφού τα φόρεσαν όλοι, η γιορτή και ο στολισμός ξεκίνησαν.

Και φυσικά στολισμός Χριστουγεννιάτικου δέντρου χωρίς μουσική και κάλαντα δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Η Εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής κα Δώρα Μάστακα είχε ετοιμάσει ένα μουσικό πρόγραμμα που ξεκίνησε με τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγίου της Πρώτης και της Δευτέρας Δημοτικού που με την συνοδεία του σαξόφωνου που έπαιζε η ίδια είπαν με τον μοναδικό τους τρόπο τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Η κα Χασιρτζόγλου κατενθουσιασμένη ευχαρίστησε όλους τους μικρούς μαθητές και δέχτηκε τα δώρα που τις είχαν ετοιμάσει με πολύ αγάπη  μαζί με τις κυρίες τους. “Θα τα κρατήσω και θα σας θυμάμαι για πάντα” τους είπε.

Στην συνέχεια  το μουσικό νήμα πήραν τα παιδιά της Πρώτης Γυμνασίου της Αμπετείου Σχολής που με την μουσική συμμετοχή του Φιλοπατήρ Μορφούλη στο τουμπερλέκι και του Νεόφυτου Τσιλιγκάκη στο βιολί έπαιξαν Χριστουγεννιάτικά τραγούδια αποσπώντας το  χειροκρότημα όλων των παρισταμένων.

Ο Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Γιώργος Κοκορέλης προσέφερε στην κα Χασιρτζόγλου ως δώρο για την φιλόξενη της πρόσκληση μια καλαίσθητη συλλογή του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου με γκραβούρες που απεικονίζουν το Κάιρο στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και το έμβλημα της Αμπετείου Σχολής.

Όλοι απόλαυσαν τα γλυκά, τα Χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά, αλλά και τα πεντανόστημα εδέσματα από τον πλούσιο μπουφέ που είχε στηθεί και φτάνοντας προς το τέλος της γιορτής ημέρας αντάλλαξαν ευχές για τις μέρες που έρχονται, φωτογραφήθηκαν αναμνηστικά πολλές φορές και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη χρονιά που όπως είπαν το γλέντι θα γίνει καλύτερο και μεγαλύτερο.

Τα παιδιά και των δύο Ελληνικών Σχολών συνόδευσε  η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, οι Διευθυντές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου κ.κ Βασίλης Λάγιος και Γιώργος Κοκορέλης, καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών.

Αρέσει σε %d bloggers: