Οι Πρόσκοποι του Καΐρου τα κατάφεραν για μια ακόμα φορά και διοργάνωσαν για όλους εμάς που είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε, αλλά και για τους ίδιους φυσικά και  το κέφι τους  μια καταπληκτική και  απολύτως «χειροποίητη» Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο μαγικό χώρο του Προσκοπείου τους. 

Τα συστατικά της «χειροποίητης» αυτής φόρμουλας επιτυχίας  είναι σε όλους μας βέβαια γνωστά. Τα βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας κάθε φορά, που βρισκόμαστε κοντά τους και κάθε φορά που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο συμμετέχουμε στις δραστηριότητές τους.

Αυτό όμως που κρατούν μυστικό και μόνο οι μυημένοι στον Προσκοπισμό γνωρίζουν καλά  μέσα από το δικό τους βίωμα είναι ο τρόπος, η συνταγή, η μέθοδος,  που όλα τα «υλικά» ανακατεύονται και περιστρέφονται από τα δικά τους χέρια και το αποτέλεσμα είναι μια μη αναγκαστική εκπαιδευτική διαδικασία που βασίζεται στην βιωματική συμμετοχή και έχει σαν απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα  την προοδευτική ανάπτυξη του πνεύματος, της καρδιάς και του σώματος του κάθε Προσκόπου.

Μια τέτοια εμπειρία μοιράσματος με πολύ δόση φαντασίας και γέλιου ζήσαμε το απόγευμα της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου στο Προσκοπείο του Καΐρου που από νωρίς είχαν στηθεί οι γνωστοί πάγκοι με τις χειροτεχνίες, για την κατασκευή των Χριστουγεννιάτικων στολιδιών.

Μυρωδάτα κομματάκια κανέλας, χρωματιστές κορδέλες, αυτοκόλλητα αστεράκια ξυλαράκια έτοιμα για βάψιμο και πολλά πολλα πινέλα ζωγραφικής. Όλα αυτά ένα ζωηρό κουβάρι χρωμάτων και μυρωδιών  πάνω στα τραπέζια, με τα χέρια των παιδιών να μπλέκονται για το ποιος θα πρωτοπάρει τι. Οι βαθμοφόροι όλοι στο πλευρό τους βοηθούσαν όπου χρειαζόταν. Είτε ηρεμούσαν τα πνεύματα όταν πολλά χέρια μπλέκονταν πάνω από τα ίδια υλικά, είτε έδιναν τις κατευθύνσεις για να είναι τα στολίδια ακόμα καλύτερα, είτε κυκλοφορούσαν με το κολλητήρι της σιλικόνης αν χείρας για τις απαραίτητες συγκλίσεις των στολιδιών.

Κάθε παιδάκι που τελείωνε το στολίδι του το έδειχνε στο διπλανό του με καμάρι απολαμβάνοντας την ευγενή άμιλλα και την επιβράβευση. Και φυσικά οι γονείς που πάντα παρόντες και δίπλα στα παιδιά τους, τα αγκάλιαζαν χαρούμενοι κάθε φορά που έφερναν να τους δείξουν την μοναδική και πανέμορφη τους δημιουργία.

Και ενώ οι πάγκοι με τις χειροτεχνίες έπαιρναν φωτιά στην εσωτερική αίθουσα ετοιμαζόταν το κουκλοθέατρο με τους Ανιχνευτές να παίρνουν την θέση τους πίσω από το παραβάν για το κουκλοθέατρο. Όταν όλα ήταν έτοιμα ο Αρχηγός του Συστήματος κ. Χρήστος Αντωνίου και ο πρώην Αρχηγός κ. Γιάννης Μελαχροινούδης κάλεσαν όλους στην αίθουσα για να ξεκινήσει η γιορτή.

Αφού ευχήθηκαν σε όλους καλές γιορτές απένειμαν στον Αρχηγό της Αγέλης Λυκοπούλων κ. Κρίς Παναγιώτη και στην Αρχηγό της Ομάδας των Προσκόπων  κα Όλγα Καλατζή τα νέα  Προσκοπικά τους  διακριτικά τους που απέκτησαν μέσα από την περαιτέρω σπουδή τους στον Προσκοπισμό την τελευταία χρονιά, αλλά πάνω από όλα από την σκληρή δουλεία τους και την συνεχή τους συμμετοχή.

Το κουκλοθέατρο ξεκίνησε και οι μικροί μπόμπιρες ξετρελαμένοι δεν έπαιρναν τα μάτια τους από τις κινούμενες κούκλες που έλεγαν μέ ένα μοναδικό τρόπο τις ιστορίες και τις περιπέτειες  του θρυλικού Πινόκιο.

Και αφού το κουκλοθέατρο τελείωσε και όλοι καταχειροκροτήθηκαν, σειρά είχε το τραγούδι με όλα τα παιδάκια να τραγουδούν τις γνωστές και αγαπημένες σε όλους Χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Χωρίς κανένας να το περιμένει εμφανίστηκε στην μέση του τραγουδιού και ο Αί Βασίλης ξαφνιάζοντας όλους τους μικρούς Πρόσκοπους που φτιάξανε αμέσως μια μεγάλη σειρά για τον αγαλλιάσουν και να πάρουν το δώρο τους για το καλό των γιορτών.

Ο Άγιος Βασίλης ή κατά κόσμον για αυτή την χρονιά Γίωργος Αγγελίδης , ως σεβάσμια φιγούρα των ημερών κάθισε στην πολυθρόνα και μοίρασε  σε όλα τα παιδάκια την αγάπη του, αλλά και τα Χριστουγεννιάτικα δωράκια, τα οποία περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία.

Η χαρούμενη γιορτή έφτανε σιγά σιγά στο τέλος της. Όλοι αντάλλασσαν ευχές για  τις ημέρες που έρχονται και έβγαζαν αναμνηστικές φωτογραφίες.  Τα λεωφορεία της Ε.Κ.Κ. άναψαν τις μηχανές τους και ξεκίνησαν για την Σούμπρα και τα Ελληνικά Σχολεία μεταφέροντας πίσω τους μικρούς και μεγάλους Προσκόπους ανανεώνοντας του ραντεβού τους για την επόμενη μετακίνηση που δεν είναι άλλη από τα Κάλαντα των Χριστουγέννων.

Στην γιορτή των Προσκόπων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ, η Διευθύντρια Οικονομικών του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα Κωνσταντίνα Γεδεών και στελέχη της Διπλωματικής αποστολής της Ελληνικής Πρεσβείας μας στην Αίγυπτο.

Αρέσει σε %d bloggers: