Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου, η οποία όμως ελλείψει την απαιτούμενης απαρτίας των τακτικών μελών δεν κατάφερε να επικυρώσει τον οικονομικό απολογισμό  για το οικονομικό έτος 2021-2022. Επίσης λόγω της χαμηλής προσέλευσης δεν ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη, όπως είχε οριστεί από την ημερησία διάταξη ενός υποψήφιου νέου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου.

Γύρω στις επτά το απόγευμα οι κάλπη έκλεισε και ο δικαστικός επιμελητής με την αρωγή της εφορευτικής επιτροπής συνέταξαν το εκλογικό πόρισμα το οποίο και ανάγνωσαν στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου κ. Γιώργος Ρεκτσίνης κάλεσε όλους, ως είθισται στις Γενικές Συνελεύσεις  να τιμήσουν την μνήμη όσων έφυγαν από την ζωή το τελευταίο διάστημα κρατώντας ενός λεπτού σιγή.

Το Προεδρείο του Ε.Ν.Ο.Κ. κατά την Γενική Συνέλευση αποτέλεσαν ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ρεκτσίνης, ο Αντιπρόεδρος κ. Ραφίκ Ράαφατ, η Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και ο Ταμίας κ. Χρήστος Αντωνίου.

Ο κ. Ρεκτσίνης  ως κεντρικός ομιλητής της Γενικής Συνέλευσης, παρουσίασε εκτενώς προς τα μέλη του Ε.Ν.Ο.Κ.  την έκθεση πεπραγμένων και την λογοδοσία του Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο 2021- 2022.

Αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις κοινωνικές δράσεις του Ομίλου και τις γιορτές της Ελληνικής Παροικίας που πρωτοστάτησαν κατά την προηγούμενη χρονιά  με χαρακτηριστικότερες από αυτές  την αναβίωση με μεγάλη επιτυχία ενός παλιού Χριστουγεννιάτικου εθίμου με τον Άγιο Βασίλη να έρχεται με βάρκα από τον Νείλο και  να μοιράζει σε όλα τα παιδιά πλούσια δώρα, το γιορτινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, την ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο Ποτάμι, την Καθαρά Δευτέρα, το μεγάλο Πασχαλινό γλέντι με το ψήσιμο του αρνιού και πολλά άλλα.

Ο κ. Ρεκτσίνης αναφέρθηκε επίσης και στις εμπορικές συμφωνίες με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Αιγύπτου που προέβη η Διοίκηση εξασφαλίζοντας για τα όλα μέλη του Ομίλου ειδικά τιμολόγια με προνομιακές τιμές  με την επίδειξη της κάρτας μέλους.

Σημαντική αναφορά έγινε επίσης και για την μεγάλη συμφωνία αδελφοποίησης με το αθλητικό σωματείο Shooting Club  του Καΐρου που έδωσε επί της ουσίας ισότιμη πρόσβαση στα μέλη του Ναυτικού Ομίλου σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας και αναψυχής του μεγάλου αυτού Αιγυπτιακού σωματείου, αλλά και στα μέλη του Shooting Club την πρόσβαση τον μαγευτικό Νείλο.

Μεγάλο μέρος από τα καθαρά κέρδη  του Ομίλου καταλαμβάνει όπως ανέφερε ο κ. Ρεκτσίνης και η εμπορική εκμετάλλευση του χώρου με τις επιμέρους ενοικιάσεις για κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Τα μετάλλια και η αθλητικές διακρίσεις αποτελούν όπως  χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ρεκτσίνης την συνεχή μας έννοια με τις επιδόσεις των αθλητών μας να υπερβαίνουν συνεχώς τις προσδοκίες μας κάνοντας όλους μας χαρούμενους και υπερήφανους για τα νικηφόρα αποτελέσματα στις μεγάλες αθλητικές παναιγυπτιακές διοργανώσεις.

Σημαντικό μέρος της απολογιστικής ομιλίας  του Προέδρου του Ε.Ν.Ο.Κ.  προς τα μέλη της Συνέλευσης κατέλαβε η ανάλυση όλων των δύσκαμπτων γραφειοκρατικών θεμάτων που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια σε  διάφορες κρατικές υπηρεσίες προξενώντας συνεχή οικονομική «αιμορραγία» των ταμείων του Ομίλου. Παρουσιάστηκε η μεθοδολογία αλλά και τα οργανωμένα βήματα που ακολούθησε η Διοίκηση του Ομίλου, βάση ενός στοχοπροσηλωμένου σχεδίου που έφερε όπως είπε με έμφαση ο κ. Ρεκτσίνης την τάξη μέσα στο χάος, καθιστώντας για πρώτη φορά τον Όμιλο πλεονασματικό  με το ποσό των 83.873 Λιρών Αιγύπτου. Το πιο σημαντικό όμως συνέχισε ο κ. Ρεκτσίνης «ήταν ότι ενώ καταφέραμε να βάλουμε σε τάξη και σε σειρά τις απαιτήσεις του Αιγυπτιακού δημοσίου, αποπληρώσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας από τα έσοδα του Ναυτικού Ομίλου και στο τέλος έμεινε και στα ταμεία και ένα σημαντικό πλεόνασμα. Αυτό είναι κάτι που έχει να συμβεί πολλά χρόνια και μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί η σκληρή δουλεία όλων μας αποδίδει καρπούς.»

Μίλησε επίσης για επίτευξη ενός μεγάλου και δύσκολου στόχου που είχε θέσει η Διοίκηση για την περασμένη χρονιά και αφορούσε την ανανέωση της άδειας λειτουργίας του Ε.Ν.Ο.Κ. η οποία απαιτούσε όπως είπε τον συντονισμό οκτώ διαφορετικών κρατικών υπηρεσιών.

Ο κ. Ρεκτσίνης ενημέρωσε επίσης τα μέλη της Συνέλευσης για τις εργασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αλλά και τις ερχόμενες που έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον.

 Ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. ζήτησε στην συνέχεια και έλαβε την θετική ψήφο από τα μέλη της Συνέλευσης για τον διορισμό και την ανανέωση της σύμβασης των ορκωτών λογιστών  κ.κ. Μορίς Αζίζ Σαλίμπ και Νερμίν Μορίς Αζίζ με αμοιβή  6.600 Λ.Αιγ. ετησίως. Επίσης ανανεώθηκε η σύμβαση με τον εκτελεστικό διευθυντή κ. Μέτχατ με μισθό 6.000 Λ.Αιγύπτου μηνιαίως. Εγκρίθηκε επίσης η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για την πληρωμή από τα Μέλη του Ε.Ν.Ο.Κ. πέραν της ετήσιας συνδρομής και του ποσού των  300 Λιρών Αιγύπτου ετησίως ως έκτακτη εισφορά για συμμετοχή στις εργασίες συντήρησης και  επισκευής του Ομίλου. Απορρίφθηκε τέλος η πρόταση για την επιβολή προστίμου για την απουσία Μελών από τις εργασίες της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου στο τέλος της τοποθέτησής του εξέφρασε την λύπη του για την απουσία των μελών του Ομίλου από την Γενική Συνέλευση σε μια περίοδο που όπως είπε χρειαζόμαστε την συμμετοχή και την στήριξη όλων των μελών της Παροικίας για να διατηρήσει και στο μέλλον ο Ε.Ν.Ο.Κ. τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα. Και συνέχισε λέγοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα την χρονιά που πέρασε και έχει καταφέρει να αντιστρέψει την αρνητική πορεία πολλών χρόνων.

Ευχαρίστησε τέλος  το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και συγκεκριμένα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο για την συμπαράσταση, τον απερχόμενο Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαο Γαριλίδη για τη στήριξή του, την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της επισκέφτηκε τον ΕΝΟΚ για να ενημερωθεί για τα προβλήματά μας, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή και όλα τα Μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής για τη συνεχή οικονομική και ηθική στήριξη. 

Επίσης ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους συνεργάτες του στο Διοικητικό Συμβούλιο για την άοκνη προσπάθεια όλων στο κοινό όπως είπε όραμα για την ανάκαμψη και την ευημερία του  Ναυτικού Ομίλου.

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου πήρε στην συνέχεια τον λόγο εκφράζοντας την ευχαρίστησή της για τα πεπραγμένα του Συμβουλίου, όπως επίσης και τον προβληματισμό της  για την  μη επαρκή παρουσία των μελών στην Γενική Συνέλευση. Ως μια κίνηση καλής θελήσεως πρότεινε να καλέσει η ίδια τα μέλη του Ομίλου σε μια άτυπη συγκέντρωση που θα συζητηθούν τα θέματα ,τα προβλήματα, αλλά και οι απόψεις όλων για το μέλλον του Ελληνικού Ναυτικού Όμιλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όλους και προγραμματίστηκε για την νέα χρονιά.

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν πήρε στην συνέχεια τον λόγο δίνοντας συγχαρητήρια από την μεριά της Ε.Κ.Κ. στο Συμβούλιο για τις δράσεις και τις επιτυχίες που έχει καταφέρει λέγοντας χαρακτηριστικά « Συνεχίστε. Οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες που έγιναν δείχνουν ένα Συμβούλιο που κυνηγάει το καλό και το όφελος του Ομίλου με τις επωφελείς και ιδιαιτέρως επικερδείς συμφωνίες» Ευχήθηκε σε όλους κουράγιο και δύναμη και εξέφρασε την πίστη του ότι η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη και πιο ελπιδοφόρα για το μέλλον του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου.

Δείτε εικόνες από την Γενική Συνέλευση

Αρέσει σε %d bloggers: