Η Τρίτη 20 Δεκεμβρίου ήταν για τους μικρούς μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής του Καΐρου η μέρα της Χριστουγεννιάτικης ξεγνοιασιάς και της ανεμελιάς. Το σκηνικό γνωστό και όλοι οι πρωταγωνιστές μικροί και μεγάλοι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις εννέα και μισή το πρωί στην αυλή του σχολείου με τις δασκάλες να «χρεώνονται» από την κα  Ευαγγελία Χαλκιά όλα τα απαραίτητα σύνεργα της ημέρας. Σκουφάκια κόκκινα με άσπρη φούντα και τριγωνάκια ανά χείρας. Και φυσικά γελαστά παιδικά προσωπάκια.

Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Βασίλης Λάγιος με την λίστα της  μετακίνησης συντόνιζε τα τρία λεωφορεία. Το πρόγραμμα της ημέρας μεγάλο και οι επισκέψεις πολλές, αφού ο «περιπλανώμενος θίασος» των Χριστουγέννων έπρεπε να επισκεφτεί  τα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας, το Γηροκομείο, η Ελληνική Πρεσβεία και την  Κυπριακή Πρεσβεία.

Έτοιμοι λοιπόν όλοι για επιβίβαση! Τα γλυκά Νήπια η πρώτη και η Δευτέρα δημοτικού είχαν στο πρόγραμμα τους τα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας και το Γηροκομείο.

Η πόρτα των γραφείων άνοιξε και οι παιδικές φωνές κατέκλυσαν τον χώρο μονομιάς  κάνοντας όλους να θέλουν να δουν τους μικρούς χαρούμενους εισβολείς. Να τα πούμε; φώναζαν δυνατά με τις κυρίες τους που το χαίρονταν και αυτές με την δική τους χαρά

Να τα πείτε, να τα πείτε τους φώναξε η Διευθύντρια των Γραφείων κα Γιάννα Καρδάση η οποία έτρεξε μαζί με όλους τους υπαλλήλους να τους υποδεχτεί.

Τα μάτια τους γεμάτα περιέργεια και απορίες πολλές εξερευνούσαν τον χώρο και  τα πολλά πορτρέτα στους τοίχους που έμοιαζαν στα μάτια τους σαν να τους κοιτάνε και να τους καμαρώνουν. Ποιοι είναι όλοι αυτοί ρώτησε ένα κοριτσάκι τον συμμαθητή της. Παλιοί άνθρωποι απάντησε ο φίλος της και με ένα χαμόγελο στα χείλη συνέχισαν το παιχνίδι τους.

Η στιγμή για τα κάλαντα είχε φτάσει και όλοι από τα Γραφεία περιμένανε με ανυπομονησία. Οι μικροί μπόμπιρες και οι κυρίες τους  πήραν την θέση τους μπροστά από τον δέντρο και  η δασκάλα τους κα Δώρα Μάστακα  με το σαξόφωνό της έδωσε τον γιορτινό τόνο.

Χειροκροτήματα, φωτογραφίες με τους υπαλλήλους, κεράσματα στα παιδιά  και φυσικά δωράκια που οι μικροί μαθητές έδωσαν στην κα Καρδάση για να της θυμίζουν την Χριστουγεννιάτικη ημέρα. Και του χρόνου να μας ξανάρθετε, τους είπαν μέσα από την καρδιά τους  και τους χαιρέτησαν.

 Επόμενος σταθμός το Γηροκομείο στο Ελληνικό Νοσοκομείου του Καΐρου. Ένα μακρόσυρτο τρενάκι, όπως το αποκαλούν οι κυρίες, με το ένα παιδάκι πίσω από το άλλο διέσχιζε με χαμόγελα τον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου. Η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου χαμογελαστή τους περίμενε στην είσοδο. Καλώς ορίσατε τους είπε και τους οδήγησε στην τραπεζαρία όπου τους περίμεναν όλοι οι τρόφιμοι της Γηροκομείου. Τα μάτια τους φωτίστηκαν όταν είδαν όλα αυτά τα παιδικά μάτια να τους κοιτάνε και η μορφή όλων των ηλικιωμένων ζωντάνεψε από τις παιδικές φωνές. Πήραν λοιπόν θέση, με λίγη απόσταση  για ευνόητους λόγους υγείας, και πάλι από την αρχή με ζωντάνια είπαν ξανά τα κάλαντα με την συνοδεία του σαξόφωνου.

Και αφού τελείωσαν την χαρούμενη μελωδία, αντάλλαξαν ευχές, έβγαλαν φωτογραφίες και έδωσαν στην κα Χαραλαμποπούλου ένα αναμνηστικό δώρο για το καλό των ημερών και  πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

                                                                          Στον κήπο μπροστά από κεντρικό κτήριο του Νοσοκομείου η δασκάλα τους η κα Λία Γκανά είχε την ωραία ιδέα να πούνε για ακόμα μια φορά τα κάλαντα για όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονταν.                                                                                                                              Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν για ακόμα μια φορά με το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και πολλούς ασθενείς να βγαίνουν στα μπαλκόνια για να απολαύσουν αυτόν τον γλυκό παιδικό θίασο.


Καταχαρούμενοι οι μικροί μαθητές χαιρετούσαν τον κόσμο και έστελναν  φιλιά σε όλους.

Η ατμόσφαιρα και στους άλλους δύο προορισμούς ή ίδια και απαράλλαχτη. Τους μαθητές της πέμπτης και της έκτης δημοτικού με τις δασκάλες τους  υποδέχτηκε ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου ο οποίος και άκουσε με τους  υπαλλήλους της Πρεσβείας τα Χριστουγεννιάτικά κάλαντα και ευχήθηκε σε όλους για το καλό των ημερών.  Γλυκίσματα και αναψυκτικά περίμεναν τους μικρούς μαθητές που το καταχάρηκαν.

Την Κυπριακή Πρεσβεία επισκέφτηκαν η τρίτη και η τετάρτη τάξη της Αχιλλοπουλείου Σχολής με τους εκπαιδευτικούς της. Η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας  κα Πόλυ Ιωάννου με όλο το διπλωματικό προσωπικό στο πλευρό της τους υποδέχτηκε με χαρά και ανυπομονησία.  Και κάπως έτσι οι μικροί μαθητές  ζωντάνεψαν με τα τρίγωνα και τα κάλαντά τους το έθιμο των ημερών και ζέσταναν πραγματικά την καρδιά των ανθρώπων που τους απόλαυσαν.

Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα στους μικρούς μαθητές και στους εκπαιδευτικούς της Αχιλλοπουλείου Ελληνικής Σχολής που χάρισαν σε όλους μια αξέχαστη ημέρα.

* * Τις φωτογραφίες στην Ελληνική και στην Κυπριακή Πρεσβεία επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί της Αχιλλοπουλείου Σχολής


Αρέσει σε %d bloggers: