EPA/Mohamed Hossam ElDin

Μια ακόμα σημαντική ανακάλυψη για την Αίγυπτο έφερε στο φως η σκαπάνη του διάσημου αρχαιολόγου Ζάχι Χάουας και της πολυπληθούς ανασκαφικής του ομάδας. Την  Πέμπτη 26 Ιανουαρίου ανακοίνωσαν την ανακάλυψη τεσσάρων  σφραγισμένων τάφων Φαραώ της 5ης και 6ης Δυναστείας που χρονολογούνται από το 2.500 έως το 2.100 προ Χριστού και μιας μούμιας άνω των 4.000 ετών στην μεγάλη νεκρόπολη της Σακάρα, η οποία βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Τα φώτα της διεθνούς προσοχής δεν λένε να σβήσουν την τελευταία χρονιά από την  νεκρόπολη της Σακάρα που εκτός από την διάσημη πυραμίδα με βαθμίδες του Φαραώ Ζοζέρ, πρίν από οκτώ μήνες, τον Μάιο του 2022 η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς  εκατοντάδες σαρκοφάγους και αμέτρητα  χάλκινα αγάλματα που αναπαριστούσαν, μεταξύ άλλων, τους θεούς Άνουβις, Αμούν, Μιν, Όσιρις, Ίσιδα, Νεφερτούμ, Μπαστέτ και Αθώρ, ενώ οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και ένα ακέφαλο άγαλμα του θεοποιημένου αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, του κατασκευαστή της πυραμίδας της Σακάρας, ο οποίος ήταν επίσης ιατρός και σύμβουλος του Φαραώ.

Ο Ιμχοτέπ μέσα από τις ιδιοφυείς του κατασκευές έφερε επανάσταση στην αρχιτεκτονική του αρχαίου κόσμου και συνέδεσε το όνομά του με ανυπέρβλητα οικοδομήματα  που θαυμάζουμε έως και σήμερα.

Πέρα των τεσσάρων σφραγισμένων τάφων μεγάλη έκπληξη και ενθουσιασμό ένιωσαν όλοι, όταν στα 15 μέτρα του ανασκαφικού ορύγματος στην Σακάρα έφεραν στο φως μια σαρκοφάγο από ασβεστόλιθο που βρέθηκε στην ακριβή θέση που την είχαν εναποθέσει οι αρχαίοι Αιγύπτιοι 4000 χρόνια πρίν. Ανοίγοντάς την αντίκρυσαν μια  μούμια καλυμμένη με φύλλα χρυσού και διατηρημένη σε εξαιρετική κατάσταση.

Σε συνέχεια των σημαντικών ανακαλύψεων σε όλα τα ανασκαφικά μέτωπα της χώρας το  Υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε με ιδιαίτερη χαρά ότι την Τρίτη 24 Ιανουαρίου ανακάλυψε στην πόλη του Λούξορ, τα ερείπια «μιας ολόκληρης ρωμαϊκής πόλης» που χρονολογούνται από τους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν.

Δείτε εικόνες από τις μεγάλες ανασκαφικές ανακαλύψεις στην νεκρόπολη της Σακάρα (φωτ. Sayed Hassan)