Η Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι  στο ηλιόλουστο Κάιρο, με τους πρωταγωνιστές της γιορτινής ημέρας να προσέρχονται στον αυλόγυρο των Ελληνικών Σχολείων στην Ηλιούπολη έτοιμοι, αποφασισμένοι και φυσικά μασκαρεμένοι αναλόγως με το πνεύμα της πανάρχαιας Αποκριάς.

Η ατμόσφαιρα εκρηκτική μέσα και έξω από τα Ελληνικά σχολεία. Οι δύο Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου και της Αμπτετείου Σχολής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους αυτήν την χρονιά με σκοπό το φετινό τσίκνισμα να μείνει αξέχαστο σε όλους. Ο κ. Λεωνίδας Φοντρίε και η κα Ελένη Μαγγανά έδωσαν τα χέρια και τα κάρβουνα άναψαν πανηγυρικά στις μεγάλες ψησταριές που είχαν στηθεί μπροστά από το κυλικείο.   

Στην Αχιλλοπούλειο, με το που χτύπησε το κουδούνι οι μαθητές  του δημοτικού δεν κρατιόντουσαν πια σε ησυχία από τις δασκάλες τους. Μασκαρεμένα σχεδόν όλα τα παιδάκια και απίστευτα χαρούμενα με τον αποκριάτικο ρυθμό, άφησαν τις πολύχρωμες σχολικές τους τσάντες δίπλα στην μεγάλη πόρτα του σχολείου και ξεχύθηκαν μαζί με τα νηπιάκια στο προαύλιο χοροπηδώντας και φωνάζοντας για την μεγάλη γιορτινή απευλευθέρωση τους.

Ο Μπάτμαν κυνηγούσε τον Σούπερμαν και ο μικρός Σπάιντερμαν με τα μακριά μαλλιά έτρεχε χωρίς λόγο και αιτία, έτσι γιατί το καλό της ημέρας. Η Ραπουνζέλ έπινε τσάι με την Φρόουζεν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας απολάμβανε αυτάρεσκα την ημέρα χαμογελώντας δίπλα στον μπαμπά του. Μια δασκάλα με ακαθόριστα πολύχρωμα μαλλιά χόρευε, γελούσε και αγκαλιαζόταν με τους μαθητές της και ένα ζευγάρι καθηγητών επιδιδόταν πιο δίπλα σε ένα μείγμα χορού που ένα ποσοστό του ήταν τσιφτετέλι και ένα άλλο τανγκό. Παράξενα πράγματα, αλλά ζωογόνα συνέβεναν  σε αυτήν ιδιότυπη αυλή των θαυμάτων  με όλους τους πρωταγωνιστές της να τιμούν τον ρόλο και την αποστολή τους.

Το γραφείο της κας Ευαγγελίας Χαλκία ή κατά κόσμον Γκέργκελ ήταν γεμάτο από μικρούς και μεγάλους που ζητούσαν αδημονίως το κάτι διαφορετικό . Μια ακόμα μάσκα για να αλλάξουν γιατί είχαν κουραστεί τόση ώρα με το πρόσωπο του λαγού,  λίγο πιο φουντωτά μαλλιά και μαύρα αυτήν την φορά γιατί τα κόκκινα δεν ήταν πιά της μόδας. Η Γκέργκελ χαμογελαστή, ικανοποιούσε όλες τις απαιτήσεις στην στιγμή. Από την μία συνόδευε την μικρή Μαρία Φοντριέ για να βρει μια ταιριαστή στολή, και από την άλλη έδινε την καταλληλότερη περούκα με μακριά γκρίζα μαλλιά και καπέλο μάγισσας στον αδελφό της Στέλιο. Όλοι ευχαριστημένοι, όλοι χαρούμενοι, όλοι πιο ανάλαφροι έφευγαν από το γραφείο της και βουρ για το γλέντι στην αυλή.

Γλέντι φυσικά χωρίς μουσική δεν θα μπορούσε να υπάρξει, οπότε με το που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα ο Διευθυντής του σχολείου κ. Βασίλης Λάγιος ο αποκριάτικος χορευτικός ρυθμός απλώθηκε σε όλη την γειτονιά δηλώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι κανείς δεν θα ησυχάσει για μεσημέρι.

Αλλά ας μεταφερθούμε λίγο τώρα νοερά στην μεριά των ψηστών τώρα που έβαζαν τα δυνατά τους για να ψήσουν όσο πιο γρήγορα και ζουμερά τα πολλά κρέατα που είχαν μπροστά τους. Μπριζόλες, παϊδάκια, μπιφτέκια, και κάθε λογής κοψίδια έμπαιναν στη σχάρα.

Η ομάδα δημιουργική και γρήγορή με έμπειρους ψήστες με πολυετή πείρα και επιβεβαιωμένη αυτοπεποίθηση  όπως ο κ. Λεωνίδα Φοντρίε, ο κ. Αποστόλης Γυφτογεωργίου, η κα Ράνια Ελ Ντίγκουι ο κ. Γιώργος Ρεκτσίνης και η σύζυγός του Σάντρα. Ετοίμαζαν και γέμιζαν  στο πι και φι τα πιάτα  με τις λιχουδιές της ημέρας και με την τσίκνα να φτάνει κατά το αρχαίο Ελληνικό έθιμο μέχρι τους θεούς που αρκούνταν με την  προσφορά αυτή.

Από την άλλη μεριά της αυλής οι μαθητές της Αμπετείου είχαν στήσει το δικό τους πριβέ γλεντάκι με τις ψησταριές τους παρατεταγμένες σε σειρά να είναι σε αναβρασμό αποδίδοντας τα μέγιστα της τσίκνας  και με τους καθηγητές τους να μοιράζονται με τα παιδιά χρήσιμες συμβουλές ψησίματος, και όλο και να τσιμπάνε ακόμα μια μπριζολίτσα από την σκεπασμένη πιατέλα για τον κόπο τους, που λέει ο λόγος.

Το πολύ κυνηγητό από τους μικρούς μπόμπιρες, αλλά και ο χορός, το τραγούδι από όλους έφτασε γύρω στις πέντε το απόγευμα στο τέλος του.

Σειρά είχε τώρα η Ελληνική Στέγη που θα έπαιρνε την σκυτάλη της διασκέδασης και του Τσικνίσματος σε δύο ώρες  με πολύ περισσότερο κόσμο αυτή την φορά.

Όλα τα τραπέζια της σάλας γέμισαν κατά τις οκτώ και την δικαιολογημένη αργοπορία λόγω του μεγάλου όγκου των παραγγελιών την έσωσαν τα ορεκτικά και τα ποτά που βρίσκονταν σε κάθε τραπέζι.

Και σε αυτήν τη γιορτή οι περούκες έδιναν και έπαιρναν. Άλλαζαν κεφάλια και πότε έβλεπες τον ένα με κόκκινα μαλλιά και πότε τον άλλον με τα ίδια κόκκινα μαλλιά.

Τι τρομερή ευλυγισία στην εμφάνιση δίνουν στους ανθρώπους οι Απόκριες. Όλοι μπορούν να γίνουν έστω για μερικές πολύτιμες στιγμές λίγο πιο αστείοι  κάνοντας παραπέρα την πιεστική καθημερινότητα με τα προβλήματά της.

Μια χαρούμενη στιγμή στην μεγάλη παρέα των εκπαιδευτικών ήταν και τα γεννέθλια που γιόρτασαν μαζί ο κ. Χρήστος Ντάβας, η κα Ειρήνη Καρδάση και η κα Λίνα Θεοχάρη. Τρείς τούρτες με βεγγαλικά κεράκια και πολλές ευχές από όλους για το χαρούμενο γεγονός.

Γύρω στις δώδεκα το βράδυ το Τσίκνογλέντι της Πέμπτης που ξεκίνησε από το πρωί στα σχολεία έφτασε στο τέλος του με το Τσικνοσάββατο και τους τρομερούς Προσκόπους του Καΐρου να περιμένουν την σειρά τους για να κάνουν την διαφορά στην διασκέδαση και στην μεταμφίεση.

Την γιορτινή ημέρα είδαμε μεταξύ άλλων στον χώρο των σχολείων και της Στέγης τον Αντιπρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν, την Γενική Γραμματέα κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, τους Κοινοτικούς Επίτροπους κ.κ. Λεωνίδα Φοντριε, Στέλιο Χαλκιά, Ανδρέα Ρούσσο, τον ΑΚΑΜ στο Κάιρο κ Μιχάλη Τσιλιγκάκης, τον Πρόεδρο του ΕΝΟΚ κ. Γιώργο Ρεκτσίνη, σχεδόν όλους του εκπαιδευτικούς των Ελληνικών σχολείων, τον κ. Χρίστο Παπαδόπουλο διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου, την κα Ντίνα Γεδεών Οικονομική διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου  

Αρέσει σε %d bloggers: