Η Ελληνική Παροικία του Καΐρου είναι ίσως η μοναδική Κοινότητα στον Ελληνισμό της διασποράς που γιορτάζει δύο φορές το έθιμο της Τσικονοπέμπτης εν μέσω της Αποκριάς. Μια παγκόσμια και φυσικά Καϊρινή πρωτοτυπία που έχει απόλυτα λογική εξήγηση.

Και αυτή δεν είναι άλλη, από το αστείρευτο δυναμικό που διαθέτει ως Κοινότητα με ικανά και άξια στελέχη έτοιμα για μεγάλες διοργανώσεις κεφιού και διασκέδασης, τα οποία όμως για να λειτουργήσουν στο μέγιστο της απόδοσής τους χρειάζονται τον δικό τους χρόνο και τον δικό τους χώρο για να στεγάσουν και επί της ουσίας να ξεδιπλώσουν τις μοναδικές τους δημιουργίες.

Ο λόγος φυσικά είναι για τους Απόδημους Πρόσκοπους του Καΐρου που 110 χρόνια τώρα δίνουν αδιάλειπτα το παρών στην μεγάλη πρωτεύουσα της Νειλοχώρας.

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου διοργάνωσαν μια ακόμα μοναδική εκδήλωση που όπως έγραψαν στην πρόσκλησή τους, με την αυτάρεσκη βεβαιότητα που τους χαρακτηρίζει, θα ήταν ένα γλέντι από τους «ειδικούς» Όπερ και εγένετο.

Όλα ξεκίνησαν στις πέντε και μισή με την υποστολή της σημαίας και τις μυστηριακές κραυγές τους που φώναξαν χωρισμένοι στους τρείς Προσκοπικούς τους κύκλους που  δημιούργησαν. Και αφού ολοκλήρωσαν την απόλυτη και επιβεβλημένη τους ιεροτελεστία το παιχνίδι και η γιορτή ξεκίνησε.

Οι βαθμοφόροι πήραν τις θέσεις τους πίσω από τα γνωστά παιχνίδια και μικροί και μεγάλοι έτρεξαν στο ταμείο.

Και εκεί οι δρόμοι τους χώρισαν γιατί οι μεν μικροί, γελαστοί και ευτυχισμένοι με τα κουπόνια των παιχνιδιών πήραν τον δρόμο για τα «ψαράκια», το «ποδόσφαιρο» τα «ζουζούνια», «τα ποτηράκια», και το «τιν-τιν»  και οι μεγάλοι γελαστοί και αυτοί με τα κουπόνια στα χέρια πήραν τον δρόμο  για τα σουβλάκια.

Χωρίστηκαν οι παρέες και όλοι ευχαριστημένοι. Η απαραίτητη μουσική στην διαπασών με χορευτικές επιτυχίες που όμως δυστυχώς κανένας δεν χόρευε, αλλά όλοι ευχαριστιόντουσαν να ακούνε.

Η οικογένεια Χαλκιά παρούσα στο γλέντι με όλα τα μέλη της στο μάξιμουμ της δράσης. Η κα Μαρία Χαλκιά σε ρόλο εθελοντή μακιγιέζ έβαφε τον έναν πίσω από τον άλλον, ο κ. Στέλιος Χαλκιάς προβληματίζονταν δίπλα της  για το ποια θα ήταν η αρχική του μεταμφίεση, η κα Γκέλγκελ Χαλκιά σκορπούσε κέφι από εδώ και από εκεί και ο μικρός Πέτρος απλά κοιμόταν στο καρότσι του.

Λίγο πιο πέρα ο Προσκοπομπαλαντέρ και αιώνιος έφηβος Γιάννης Μελαχρινούδης συντόνιζε την τόμπολα και ανακοίνωνε τα μεγάλα δώρα για τους τυχερούς από μικροφώνου και σιγά σιγά ετοιμαζόταν, αφού είχε αλλάξει και αυτός δύο τρείς μεταμφιέσεις στην διάρκεια της γιορτής, για το τελικό χτύπημα με την απόλυτη μεταμφίεση του Τυφλού Μάγου.

Ο Κρις Παναγίωτη ως το Μπλέ Φάντασμα, από δίπλα με τον  Τυφλό Μάγο ξεκινούσαν το μοναδικό παιχνίδι καταφέρνοντας  για τουλάχιστον μισή ώρα να κρατάνε όλα τα μικρά Προσκοπάκια με το στόμα ανοιχτό μην μπορώντας να καταλάβουν πως καταφέρνει ο Τυφλός και φοβερός Μάγος να μαντεύει τα πράγματα που δεν βλέπει, απλά κρατώντας τον ώμο του Φαντάσματος.

Ο καιρός δεν ήταν και τόσο φιλικός με το Τσικνοσάββατο των Προσκόπων και η αρκετή για τα δεδομένα του Καΐρου ψυχρούλα έκανε όλους να βάζουν τις κουκούλες τους και να ανεβάζουν τα φερμουάρ. Κάποιες παιδικές κοιλίτσες μάλλον από το κρύο πονούσαν και παραπονιόντουσαν και οι μαμάδες τους προσπαθούσαν όπως πάντα να δώσουν λύσεις που κατέληγαν μετά από πολλές ερωτήσεις και προτάσεις στην τρυφερή και πάντα παυσίπονη μητρική αγκαλιά.

Γύρω στις οκτώ το γλέντι έφτανε στο τέλος του με την μουσική να σταματάει και όλους να φεύγουν σιγά σιγά με τις καλύτερες αναμνήσεις. Ο αρχηγός των Προσκόπων κ. Χρήστος Αντωνίου που δεν είχε σταματήσει το πέρα δώθε αυτές τις δύο μέρες της μεγάλης προετοιμασίας μοιράστηκε μαζί μας την μεγάλη του χαρά για την χαρούμενη διοργάνωση λέγοντάς μας: «Είμαι πραγματικά ευτυχισμένος που όλοι πέρασαν καλά. Κουραστήκαμε όλοι, αλλά άξιζε τον κόπο. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε για μια ακόμα φορά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κ. Γιώργο Ρεκτσίνη και το συμβούλιο του ΕΝΟΚ για την προσφορά του γεύματος στον Όμιλο για τον τυχερό της Τόμπολας, την κα Κλεοπάτρα Μόσχου- Ελ Ντίγκουη για τα δώρα της Τόμπολας και για το τζατζίκι που ήταν πεντανόστημο, την κα Ντοαά Χριστίνα για την υλική και ηθική της προσφορά της στην κουζίνα , τον κ. Γιώργο Αγγελίδη για την χαμογελαστή και πάντα προσφερόμενη συνεργασία του, αυτή την φορά στην κουζίνα, τον κ. Αποστόλη Γυφτογεωργίου για την υλική προσφορά του στην κουζίνα, την κα Ντίνα Γεδεών  για την προσφορά της στα δώρα της Τόμπολας και για την ρεβιθόσουπα, την κα Ευαγγελία Χαλκιά για τα δώρα της στην Τόμπολα και τα πατατάκια που προσέφερε από καρδιάς για την γιορτή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης και όλους τους βαθμοφόρους και τους ανιχνευτές που βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η βραδιά. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους του Προσκοπισμού που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τους γονείς που μας εμπιστεύονται με αγάπη τα παιδιά τους. Θα σας περιμένουμε όλους στην επόμενη μας εκδήλωση»

Στην Προσκοπική γιορτή παρέστησαν οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς, η Σύμβουλος της Πρεσβείας μας στην Αίγυπτο κ. Μαρία Κεχρή, ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γεώργιος Ρεκτσίνης, ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος και πολλοί εκπαιδευτικοί, ο διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος και η διευθύντρια οικονομικών του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Κωνσταντίνα Γεδεών.

Δείτε και άλλες εικόνες απο την χαρούμενη γιορτή

Αρέσει σε %d bloggers: